Agricultura de precizie: Top 5 beneficii pentru diferitele culturi

Agricultura de precizie: Top 5 beneficii pentru diferitele culturi Leave a comment

Producția agricolă variază de la un sezon la altul, motiv pentru care fermierii depun un efort continuu de maximizare a producției și de minimizare a resurselor folosite. Ca fermier, este necesar să-ți organizezi activitatea strategic și să anticipezi problemele cu care te poți confrunta, în funcție de perioada anului în care află culturile. Aici intervine agricultura de precizie, un tip de agricultură inovativă, ce are la bază noi tehnologii de funcționare și are ca scop eficientizarea întregului proces agricol. 

Cu ajutorul agriculturii de precizie, fermierii pot beneficia de păstrarea unui echilibru, atât în ceea ce privește munca propriu-zisă, cât și aspectele financiare ale producției, în raport cu cantitatea de materiale necesare, echipament și forța de muncă pentru obținerea unei recolte optime. Provocările din domeniul agricol sunt depășite cu ușurință atunci când resursele sunt utilizate eficient și precis, motiv pentru care agricultura de precizie a câștigat o popularitate din ce în ce mai mare în ultimii ani. În cele ce urmează vom discuta pe larg despre ce este de fapt agricultura de precizie, dar și care sunt cele mai importante 5 beneficii pe care această tendință agricolă modernă o aduce producției fermierilor. 

Ce este agricultura de precizie?

Agricultura de precizie este o tendință agricolă modernă folosită cu scopul de a eficientiza procesul agricol. Acest tip de agricultură inovativă permite fermierilor un control sporit asupra întregului proces agricol și, prin urmare, acești pot fertiliza culturile cu o precizie mult mai mare, optimizând astfel producția diferitelor culturi agricole. 

Procesele agriculturii de precizie presupun tehnologii moderne și sofisticate, așa cum sunt sistemele prin satelit ce analizează culturile și le oferă fermierilor recomandări detaliate în ceea ce privește cantitatea de resurse pe care trebuie să le aloce culturilor respective. Gestionarea resurselor se referă, în mare parte, la gestionarea surselor de apă sau îngrășăminte, în așa fel încât culturile să se dezvolte într-un mod sănătos și productiv. 

Care sunt beneficiile agriculturii de precizie? 

Așa cum am menționat anterior, agricultura de precizie folosește tehnologia în agricultură, maximizând rezultatele obținute în câmp. Automatizarea agriculturii aduce cu sine o mulțime de beneficii, prin prelucrarea datelor, crearea de hărți topografice, verificarea stării solului și a culturilor, pentru o însămânțare precisă și o aplicare corectă a cantității de îngrășământ. Iată cele mai importante 5 beneficii ale agriculturii de precizie! 

  1. Crește productivitatea agricolă 

Monitorizarea constantă a culturilor cu ajutorul noilor utilaje agricole moderne presupuse de agricultura de precizie influențează culturile să aibă recolte ce generează profit. Adunarea informațiilor concrete înainte și în timpul sezonului de recoltă, precum identificarea condițiilor variabile de pe câmp, îi determină pe fermieri să ia cele mai corecte decizii în ceea ce privește o recoltă reușită. Astfel, productivitatea agricolă crește, aducând o mulțime de avantaje fermierilor în plan economic. 

  1. Previne deteriorarea solului 

Cartarea solului este cu siguranță piatra de temelie a agriculturii, iar agricultura de precizie vine în ajutorul fermierilor cu cele mai moderne tehnologii de cartare a solului. În acest fel, aceștia vor cunoaște cu exactitate cum să realizeze administrarea corectă a îngrășămintelor, cum să amelioreze starea culturilor, cum să îmbunătățească calitatea recoltei și cum să creeze un raport echilibrat de macro și microelemente în sol. Acest sistem optim de administrare a îngrășămintelor, bazat pe analiza exactă a substanțelor nutritive din sol și pH-ul solului previne deteriorarea solului și, implicit, a plantelor.  

  1. Agricultura de precizie crește sănătatea plantelor 

Fermierii ce folosesc tehnologii agricole de precizie pot oferi plantelor de pe câmp un nivel mult mai bun de îngrijire. Sistemele de satelit analizează individual unitățile mici ale terenurilor agricole și oferă fermierilor o analiză detaliată privind sănătatea plantelor. De asemenea, tehnologia agriculturii de precizie oferă fermierilor recomandări precise cu privire la fertilizarea culturilor și aplicarea de erbicide într-un mod eficient. Dacă ai o cultură de porumb, de exemplu, este important să cunoști în ce măsură se realizează fertilizarea porumbului sau care sunt cele mai bune erbicide pentru porumb. Agricultura de precizie permite astfel producția unor plante mai sănătoase, care devin hrana noastră în cele din urmă. 

  1. Crește fertilitatea solurilor 

Echipamentele agricole de precizie nu se rezumă doar la sănătatea plantelor, ci și la protejarea solului, a râurilor și lacurilor. În prezent, îngrășămintele cu azot se irosesc în proporție de aproximativ 60% din cauza lipsei agriculturii de precizie, care să le indice fermierilor cantitatea exactă de fertilizator. În acest fel, solurile devin supra-fertilizate, calitatea și fertilitatea acestora fiind afectate considerabil. Mai mult decât atât, o mare parte din azotul neutilizat se scurge în râuri și lacuri, provocând prejudicii mediului. Același lucru se întâmplă și în cazul erbicidelor, fie ele erbicide totale sau erbicide selective, din cauza lipsei de proporții.  

Agricultura de precizie previne aceste probleme și indică fermierilor cantitatea potrivită de fertilizator, motiv pentru care fertilitatea solurilor este crescută și prielnică pentru recolte bogate. 

  1. Agricultura de precizie este mai puțin costisitoare 

Chiar dacă investiția în astfel de tehnologii moderne pare una majoră, fermieri din întreaga lume au înregistrat creșteri mari ale productivității în culturile lor. Recomandările oferite prin satelit economisesc aproximativ 40% din utilizarea îngrășămintelor, ceea ce înseamnă extrem de mult pentru costurile fermierilor. Agricultura de precizie poate economisi sume substanțiale pentru un fermier, chiar și de talie medie, ce lucrează într-un domeniu de aproximativ 250 de hectare. Să nu mai vorbim de nivelul de profitabilitate al culturilor! 

Agricultura de precizie: Top 5 beneficii pentru diferitele culturi

Investește în viitorul afacerii tale

Ai nevoie de motive pentru care tehnologizarea agriculturii este o investiție profitabilă? Luând în considerare faptul că agricultura de precizie crește productivitatea culturilor, previne degradarea solului, reduce procesele chimice în producția culturilor, utilizează eficient resursele de apă, folosește practicile agricole moderne pentru a îmbunătăți cantitatea, calitatea și costurile reduse de producție și, mai ales, schimbă statusul social-economic al fermierilor, de ce alte motive mai ai nevoie pentru a investi în viitorul afacerii tale? 

Dacă lucrezi în domeniul câmpului, agricultura de precizie este un pas extrem de important pe care trebuie să-l faci. Productivitatea și eficiența sunt principiile esențiale ce definesc agricultura de precizie, iar cei care aleg să implementeze cu succes aceste principii în agricultură vor reuși să supraviețuiască și să pună baze durabile pentru viitoarele generații. 

Dacă vrei să fii un agricultor de precizie, este important să știi să investești timpul și resursele necesare pentru maximizarea calității recoltelor într-un mod echilibrat, ținând cont de costuri și de productivitate. Iar agricultura de precizie fix în acest echilibru constă! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *