Alegerea tipului potrivit de îngrășământ. Criterii de care să ții cont și sfaturi de utilizare

Alegerea tipului potrivit de îngrășământ. Criterii de care să ții cont și sfaturi de utilizare Leave a comment

Ce este un îngrășământ

Un bun agricultor cunoaște importanța unui îngrășământ bun. Pentru a maximiza creșterea și dezvoltarea plantelor tale, este esențial să alegi îngrășământul care se potrivește nevoilor specifice ale plantelor. Acest articol vine în ajutorul tău, să îți arate cum să alegi tipul potrivit de îngrășământ și modul în care să îl utilizezi corespunzător.

Îngrășământul este un produs care se aplică solului sau se stropește pe plante deasupra solului, direct sau indirect, pentru a asigura plantelor nutrienții necesari pentru creștere și pentru îmbunătățirea calității produselor finale. Îngrășămintele directe asigură nutrienții esențiali pentru plante, iar cele indirecte sunt utilizate pentru a îmbunătăți proprietățile fizice și chimice ale solului, făcându-l mai bun pentru dezvoltarea plantelor.

Tipuri de îngrășământ

Există diverse tipuri de îngrășământ, în funcție de diferite clasificări. Cum alegi tipul potrivit de îngrășământ? Cum se clasifică îngrășământul? Aceste lucruri le vei descoperi în acest articol. În principal, în funcție de componentele și modul în care sunt obținute, îngrășămintele pot fi anorganice (sau chimice) și organice.

Îngrășământul anorganic

Îngrășământul anorganic sau îngrășământul chimic conține unul sau mai multe dintre elementele nutritive esențiale pentru creșterea culturii și este obținut prin mijloace chimice. Această categorie include îngrășământul cu azot, îngrășământul cu fosfat, îngrășământul cu potasiu, îngrășământul cu micronutrienți și îngrășământul compus.

Îngrășământ cu azot

Îngrășămintele cu azot conțin azotul de care plantele au nevoie pe perioada dezvoltării. Azotul joacă un rol important în creșterea culturilor, întrucât face parte din aminoacizii din plante și este o componentă care constituie proteina. De asemenea, este o parte constitutivă a clorofilei, care înclină echilibrul în procesul de fotosinteză. Azotul ajută de asemenea în sub-colonizarea culturilor. Îngrășământul cu azot poate crește producția în agricultură, precum și îmbunătăți calitatea produselor agricole.

Îngrășământ cu fosfor

Fosforul este principalul element nutritiv din îngrășământul cu fosfor. Eficiența îngrășământului depinde de conținutul efectiv de fosfor, de proprietățile solului, de metoda de fertilizare și tipul de cultură. Fosforul este o componentă a protoplasmei celulare în plante. joacă un rol important în creșterea și proliferarea celulelor. Fosforul este, de asemenea, implicat în fotosinteză, utilizarea zahărului și amidonului și a transferului de energie. Îngrășământul cu fosfor promovează creșterea sistemului radicular al plantelor, facilitând maturizarea plantelor. În stadiul de fructe, fosforul se transferă la cereale, făcând fructele să devină pline.

Îngrășăminte cu potasiu

 Îngrășămintele cu potasiu au potasiul ca element nutritiv principal. Potasiul ajută la creșterea unor rădăcini mai adânci și mai puternice. În plus, protejează plantele atunci când acestea duc lipsă de alți nutrienți. Potasiul este un nutrient vital pentru fotosinteză și are capacitatea de a încetini orice boli care pot afecta cultura. Îngrășământul cu potasiu are numeroase beneficii. Utilizarea acestuia depinde de cultura pe care o plantezi, însă este important ca acest îngrășământ să fie așezat cât mai aproape de rădăcinile plantelor.

Îngrășământul organic

Îngrășământul organic este cunoscut, în general, drept gunoi de grajd sau îngrășământ natural, provenit în special de la plante și animale. Atunci când este aplicat pe sol, îngrășământul organic poate asigura materialele carbonice necesare creșterii plantelor. îngrășământul organic conține o varietate de acizi organici și elemente bogat nutritive. Nu doar oferă un echilibru complet de nutrienți, ci de asemenea are un puternic efect manurial. Acest îngrășământ poate crește conținutul de materie organică, promovează reproducerea microorganismelor și schimbă proprietățile fizice și chimice ale solului. Așadar, este un nutrient principal pentru produsele agricole alimentare. Iată care sunt principalele tipuri de îngrășăminte organice:

Gunoiul de grajd

Gunoiul de grajd este un amestec de așternut și dejecțiile solide și lichide ale animalelor. Este utilizat în stare proaspătă sau în diverse faze de descompunere. Conține cantități apreciabile de azot, potasiu, fosfor, calciu și diverse microelemente. Acesta aprovizionează plantele cu substanțe nutritive și contribuie la îmbunătățirea caracteristicilor solului, îmbunătățind conținutul în humus și structura solului, mărind permeabilitatea și capacitatea de reținere a apei și corectarea, într-o anumită măsură, a reacției solului.

Gunoiul de păsări

Acest îngrășământ are acțiune rapidă, deoarece are conținut aproape dublu de azot, potasiu și fosfor, în comparație cu gunoiul de grajd. Poate fi utilizat în stare uscată sau lichidă (în amestec cu apa). Are efect de creștere a acidității solului, motiv pentru care are anumite restricții în ceea ce privește aplicarea în stare proaspătă.

Compostul

Compostul este un îngrășământ obținut prin fermentarea resturilor vegetale, cu sau fără resturi organice, până la o consistență asemănătoare particulelor de sol. Compostul este utilizat în special în legumicultură, însă se poate utiliza și la culturi mari.

Resturile vegetale

Resturile rămase după recoltare pot fi tocate și îngropate sub arătură, acestea reprezentând un îngrășământ ieftin și valoros.

Alte tipuri de îngrășăminte în funcție de formă sau mod de utilizare

Îngrășămintele sunt disponibile în diverse forme, precum pudră, lichid sau granular. Îngrășămintele lichide sunt adeseori diluate cu apă, iar aplicarea lor este similară cu udarea grădinii și se realizează cu ajutorul unui furtun. Îngrășămintele pudră au, de asemenea, nevoie de apă pentru a fi eficiente. Adeseori, acestea sunt împrăștiate manual și udate pentru a se absorbi complet. Îngrășămintele granulare pot fi împrăștiate la nivelul solului și vor fi absorbite de acesta pe măsură ce le uzi. Iată și alte tipuri de îngrășăminte care există:

  • Agronutrienți. Sunt îngrășăminte solubile, utilizate pentru culturile de legume și de flori, care stimulează creșterea și dezvoltarea nehormonală.
  • Îngrășăminte cu eliberare lentă. Cunoscute și sub denumirea de îngrășăminte cu eliberare controlată, sunt de ultimă generație și asigură nutrienți necesari dezvoltării tuturor culturilor.
  • Stimulatori de creștere. Sunt utilizați pentru legume și conțin microelemente necesare pentru dezvoltarea plantei de la rădăcini până la fructe.
  • Amendamente de sol. Sunt îngrășăminte cu rol de ameliorare a calității solului, prin aprovizionarea cu macroelemente, microelemente și materie organică.

Concluzie

Există diverse tipuri de îngrășământ, dispuse în categorii în funcție de diferite clasificări. Principalele tipuri sunt îngrășămintele organice și anorganice (sau chimice). În fiecare dintre aceste categorii întâlnim subcategorii de îngrășăminte. Acestea se utilizează în funcție de nevoile pe care le au plantele în materie de elemente nutritive.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *