îngrășămintele sintetice

Care sunt avantajele îngrășământului sintetic? Leave a comment

Îngrășămintele sintetice se mai numesc anorganice, artificiale sau fabricate. Acestea trec printr-o procesare aparte, în urma căreia substanțele nutritive sunt extrase și apoi amestecate în proporția dorită. Îngrășămintele sintetice sunt obținute, în general, din diverse tipuri de sol, roci, produse organice, derivați ai petrolului.  

Ceea ce este interesant la acest tip de îngrășământ este faptul că nutrienții  care îl compun nu se găsesc în stare pură în natură, de aceea este imposibil de făcut o comparație între substanțe nutriente organice și anorganice de acest fel.  

Avantajele îngrășământului anorganic

Acest tip de îngrășăminte a devenit o componentă importantă a agriculturii, iar avantajele lui nu sunt de neglijat. În acest articol ți le prezentăm pe cele mai cunoscute.

 • Este mai ușor de dozat: cunoști compoziția îngrășămintelor chimice, de aceea acestea sunt  mai simplu de dozat, în funcție de necesitățile și de soiurile plantelor avute în vedere. Practic, se poate alege îngrășământul chiar și în funcție de stadiul de dezvoltare al plantei. Se poate spune că aportul de nutrienți este controlat, atâta vreme cât se stabilește în funcție de rezultatele dorite. Este cunoscut că excesele dăunează, astfel încât este foarte bine că în cazul îngrășămintelor chimice este posibila dozarea optimă în funcție de soiul plantei sau de etapa sa de dezvoltare.
 • Prețul este mai mic: îngrășămintele chimice au un preț mai accesibil decât cele organice.
 • Conțin nutrienții de care plantele au nevoie: îngrășămintele sintetice oferă plantelor nutrienții de care au în primul rând nevoie (azot, fosfor, potasiu). Azotul stimulează creșterea rapidă, fosforul întărește rădăcinile plantelor, iar potasiul le ajută să facă față diverselor boli sau condițiilor climatice extreme. Cu toate acestea trebuie să știi că unii nutrienți ai îngrășămintelor anorganice se descompun mai greu și acționează târziu asupra plantelor. 
 • Se absorb mai ușor: cercetările au demonstrat că sunt mai ușor absorbite de către plante, de aceea efectele sunt vizibile în numai câteva zile. Există însă și un aspect important legat de acest lucru, îngrășămintele chimice trebuie folosite constant, iar explicația este foarte simplă; Plantele utilizează foarte repede substanțele nutritive conținute de îngrășământ, iar după un timp au din nou nevoie să se hrănească, prin urmare trebuie să primească o altă doză de substanțe.   
 • Sunt benefice pentru solul care nu susține recolte anuale: îngrășămintele sintetice ajută la cultivarea plantelor în zone în care solul nu poate susține o recoltă anuală. Chiar și așa însă, trebuie să știi că folosirea îngrășămintelor sintetice nu pot îmbogăți pe termen lung solul. 
 • Au un efect mai puternic: spre deosebire de îngrășămintele organice, care îmbogățesc solul cu mai mulți nutrienți dar în concentrație mai scăzută, cele anorganice merg țintit cu anumiți micronutrienți, exact cei de care au nevoie plantele. 
 • Pot fi folosite imediat: au instrucțiuni clare despre modul de folosire, se pot folosi simplu și rapid.

Dezavantajele îngrășămintelor sintetice

Sunt două dezavantaje importante ale îngrășămintelor sintetice de care agricultorii trebuie să țină seama:

 • Efectul negativ al acestor îngrășăminte asupra solului, mai ales atunci când sunt folosite în exces. Explicația este simplă, îngrășămintele chimice conțin multe săruri minerale iar acestea, folosite în exces, pot usca plantele. 
 • Aceste substanțe chimice contribuie la scăderea pH-ului solului. Terenul poate reveni la normal numai după aplicarea de var nestins.  

Tipuri de îngrășăminte chimice

 • Azotat de amoniu: asigură un spor de producție de până la 40%, iar produsele care rezultă au o calitate superioară. Azotatul de amoniu este folosit în general pentru culturile de cereale, dar și pășuni sau livezi.

De reținut!

Azotatul de amoniu nu se aplică pe frunzele plantelor, pentru că distruge planta.

 • Nitrocalcar: ca îngrășământ sintetic se utilizează pentru culturi de cereale, pășuni, livezi. Nu se depozitează în apropierea surselor de căldură sau în preajma substanțelor inflamabile. Este interzis fumatul în timpul manipulării nitrocalcarului.
 • Uree: prezintă avantajul că poate fi utilizat pe orice tip de sol. Depozitarea se face în spații curate, aerisite și uscate, la temperaturi cuprinse între 10-30 grade Celsius.

Este esențial să fie folosit tipul de îngrășământ potrivit, tocmai pentru a maximiza producția, dar și pentru a proteja solul. Îngrășămintele sintetice au apărut în ideea de a face față nevoilor alimentare ale unei populații tot mai numeroase. Se simțea nevoia unei soluții la îndemână și a unui dozaj corespunzător al nutrienților pentru o varietate de culturi. Avantajele îngrășămintelor sintetice fac ca aceste substanțe să fie ușor de folosit. Trebuie însă grijă sporită la cantitatea de substanțe folosită, pentru a nu distruge solul fertil.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/TF5U-7bjLwU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *