Ce sunt fungicidele sistemice și ce rol au în combaterea dăunătorilor?

Ce sunt fungicidele sistemice și ce rol au în combaterea dăunătorilor? Leave a comment

Acțiunea agenților patogeni asupra culturilor de cereale determină, de cele mai multe ori, pagume însemnate la hectar. Cu toate că fermierii depun eforturi considerabile pentru combaterea bolilor la cereale, evitarea deplină a efectelor acestora este aproape imposibilă. De aceea, este extrem de important să înțelegem cum pot fi utilizate corect și rațional fungicidele sistemice, pentru ca plantele să poată deveni invulnerabile în fața acțiunilor agenților patogeni. Mai multe informații interesante, privind scopul și utilitatea fungicidelor sistemice în agricultură, chiar acum: 

Care sunt cei mai răspândiți agenți patogeni la cereale?

Cele mai frecvente pagube produse culturilor de cereale sunt cauzate de următorii agenți patogeni: 

 • Pseudocercosporella herpatrichoides (Pătarea în ochi a bazei tulpinii) 
 • Cochlibolus sativum (Putrezirea rădăcinilor) 
 • Erysiphe graminis (Făinarea) 
 • Septoria tritici (Septorioza frunzelor) 
 • Septoria nodorum (Septorioza spicelor) 
 • Puccinia recondita (Rugina brună) 
 • Puccinia striiformis (Rugina galbenă)
 • Fuzarium spp (Fuzarioza) 

Pentru combaterea efectelor dăunătoare produse de acestea în culturile agricole, este important să înțelegem rolul fungicidelor sistemice în tratarea cerealelor, precum și modul în care se poate realiza managementul rezistenței. 

Cel de-al doilea obiectiv – înțelegerea și implementarea managementului rezistenței – este cât se poate de important, deoarece un plan eficient de acțiuni coerente poate contribui la evitarea unui scenariu sumbru pentru agricultori: aparitia unor tulpini noi de agent patogen, asupra cărora acțiunea fungicidelor utilizate să nu mai aibă efect

Ce sunt fungicidele sistemice și ce rol au acestea?

Fungicidele sistemice sunt substanțe utilizate în combaterea agenților patogeni ce pot afecta culturile, acționând integral la nivelul întregii plante, prin pătrunderea în rădăcină, frunzele, apa și substanțele nutrivite din structura acesteia. 

Astfel, întreaga plantă se poate imuniza împotriva acțiunilor nocive ale agentului patogen. Este, însă, important de precizat faptul că eficiența fungicidelor sistemice, precum și validarea proprietăților acestora, sunt condiționate de 2 criterii foarte importante: 

 • Vârsta plantelor asupra cărora se aplică un astfel de tratament; 
 • Viteza cu care se produce procesul de metabolizare a fungicidului sistemic aplicat. 

Ce avantaje prezintă fungicidele sistemice?

Utilizarea fungicidelor sistemice poate determina nivelul de calitate și durabilitatea produsului agricol final, așadar, alegerea unor soluții potrivite pentru un anumit tip de cultură îți pemite să o îngrijești așa cum îți dorești, pe baza unor avantaje foarte interesante: 

 • Pe baza procesului de translocare, fungicidele sistemice acoperă întregul corp al plantei tratate, ajungând inclusiv la organele vegetative care nu au fost acoperite de substanța utilizată. 
 • Cele mai bune fungicide sistemice sunt absorbite într-un timp optim de plantă (aproximativ 2-3 ore), minimizându-se astfel riscul de spălare a acestora, în eventualitatea căderilor de ploi, în perioada ce urmează sesiunii de tratament. 
 • Datorită procesului de translocare asociat acestui tip de tratament cu fungicide, părțile tinere ale plantei sunt în deplină siguranță, continuând să se dezvolte fără probleme, după terminarea tratamentului. 
 • Fungicidele sistemice nu acționează doar asupra agenților patogeni de pe zonele morfologice exterioare, ci pot combate în mod eficient chiar și afecțiuni ale plantei localizate la nivelul vaselor conducătoare. 
 • Mai mult decât atât, utilizarea fungicidelor impiedică dezvoltarea afecțiunilor la plante, cauzate de agenții patogeni pe care i-am menționat mai devreme, mai ales în cazul în care boala se află într-un stadiu incipient. 
 • Nu în ultimul rând, cele mai bune fungicide sistemice pentru combaterea ciupercilor vătămătoare plantelor pot stopa chiar și infecțiile deja instalate, la nivelul organelor vegetative. 

Care sunt dezavantajele fungicidelor sistemice?

 • Este indicat ca tratamentul cu fungicide sistemice să se realizeze de trei ori într-un an. În caz contrar, poate apărea fenomenul de rezistență la pesticicide a dăunătorilor, astfel că tratamentul cu o anumită substanță poate deveni inutil. 
 • Fungicidele sistemice pentrează în profunzime țesutul unei plante, fapt ce poate reprezentă un motiv de îngrijorare, mai ales pentru consumatorii finali. 

Te invităm să afli care este diferenta dintre fungicidele sistemice si cele de contact

Cum gestionăm rezistența agenților patogeni la fungicide?

 • Utilizează doar fungicide sistemice de cea mai bună calitate, cât și soiuri de plante cu un nivel de rezistență în fața agenților patogeni cât mai ridicat. Ține, însă, cont și de teoria agronomică, pentru a implementa în teren cele mai eficiente metode de prevenire a bolilor la plante. 
 • Documenteză-te cât mai bine posibil în privința particularităților unui anumit agent patogen: nivelul său de expunere la fungicidele sistemice, dinamica dezvoltării sale, cantitatea de substanță necesară pentru tratarea plantelor din cultura administrată etc 
 • Află cât mai multe detalii privind problemele secundare cu care te poți confrunta, privind riscul de dezvoltare unor forme de rezistență patologică, ce activează imposibilitatea fermierului de a mai continua cu produsul respectiv pentru protejarea plantelor. 
 • Monitorizează în permanență culturile de cereale, pentru a depista în timp optim agenții patogeni, efectuând preventiv tratamentele cu fungicide sistemice, astfel încât problema suferită să nu capete proporții îngrijorătoare. 
 • Evită utilizarea în mod repetat a aceluiași fungicid sistemic, deoarece expunerea recurentă a plantei în fața aceleiași soluții crește exponențial riscul de dezvoltare a rezistenței agentului patogen. 

Iată care sunt cele mai importante informații despre fungicidele sistemice pe care un fermier trebuie să le cunoască. Ține cont că utilizarea produselor corecte de la Plantmaster și respectarea indicațiilor ce țin de managementul rezistenței, îți pot simplifica extrem de mult activitatea desfășurată și pot contribui în mod eficient la atingerea obiectivelor pe care ți le-ai propus. Pe curând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *