Cele mai bune insecticide pentru stropirea cartofilor

Cele mai bune insecticide pentru stropirea cartofilor Leave a comment

Cartofii sunt printre legumele preferate de toată lumea, întrucât sunt extrem de versatili în domeniul culinar. Pot fi preparați în diverse rețete, care mai de care mai delicioase. Însă, la fel cum cartofii sunt populari printre oameni, sunt la fel de apreciați și de diverși dăunători. Așadar, dacă îți dorești o cultură de cartofi care să fie protejată de dăunători, este esențial să îi oferi culturii tale tratamentele necesare. Îți vom prezenta o listă cu cele mai bune insecticide pentru cartofi, precum și modul în care să alegi insecticidul potrivit pentru cultura ta.

Top 5 cele mai bune insecticide pentru cartofi

Există o varietate de insecticide pe care le poți folosi pentru a stropi cultura de cartofi. Noi îți prezentăm un top cinci cele mai bune insecticide pentru cartofi.

Insecticid Fastac Active

Cele mai bune insecticide pentru stropirea cartofilor

Insecticidul Fastac Activ este un piretroid de sinteză, destinat pentru combaterea insectelor adulte, larvelor și ouălor insectelor. Are acțiune prin contact și ingestie și are un efect rezidual bun pe suprafața frunzelor. Dacă produsul se usucă înainte de a începe ploaia, este rezistent la ploaie. La cultura de cartofi, este eficient pentru combaterea gândacului de Colorado. Se folosește în doză de 0,25 l/ha.

Insecticid Mospilan 20 SG

Insecticidul Mospilan 20 SG este un sistem insecticid din grupa produselor neonicotinoidice și are un spectru larg de combatere. Are acțiune rapidă asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a insectelor – ouă, larve și adulți. Efectul său durează 3 săptămâni și nu este influențat de temperaturile ridicate. Combate insecte precum gândacul de Colorado, afidele și altele.

Insecticid Karate Zeon

Cele mai bune insecticide pentru stropirea cartofilor

Insecticidul Karate Zeon este un insecticid de contact cu efect rapid și de șoc împotriva dăunătorilor. Datorită tehnologiei Zeon, oferă cea mai lungă perioadă de protecție. După ce este aplicat pe plantă, substanța activă din produs penetrează rapid cuticula insectei, acționând asupra sistemului nervos al acesteia, ceea ce le cauzează paralizia și apoi moartea. La cultura de cartofi, este eficient împotriva gândacului de Colorado.

Insecticid Actara 25 WG

Insecticidul Actara 25 WG este un insecticid cu activitate sistemică ascendentă, fiind preluat atât prin părțile verzi ale plantei, cât și prin rădăcini. Are acțiune șoc asupra insectei, prin contact și ingestie. Pătrunde rapid în plantă și este transportat ascendent prin sistemul vascular, ceea ce oferă protecție întregii plante și noilor creșteri. Combate dăunătorii în stadiul de larvă și de adult. La cultura de cartof, este eficient împotriva afidelor și a gândacului de Colorado.

Insecticid Calypso 480 SC

Cele mai bune insecticide pentru stropirea cartofilor

Insecticidul Calypso 480 SC este un insecticid cu proprietăți sistemice în plante. Acționează asupra dăunătorilor prin contact și ingestie. Efectul său nu este influențat de temperaturile existente sau de precipitații. La cartof se efectuează unul-două tratamente împotriva gândacului de Colorado și un tratament împotriva afidelor, iar cultura este protejată timp de 25-30 de zile după stropire. În cazul culturii de cartofi pentru însămânțare, se realizează un singur tratament împotriva gândacului de Colorado și a afidelor.

Cum alegem cel mai bun insecticid pentru cartofi?

Cum spuneam anterior, există o mulțime de insecticide pe care le poți folosi pentru a combate dăunătorii din cultura de cartofi. Așadar, pentru a alege cel mai bun insecticid pentru cultura ta, este esențial să ții cont de câțiva factori. În continuare, îți vom prezenta câteva criterii pe care să le iei în considerare pentru a alege cele mai bune insecticide pentru cartofi.

Cele mai bune insecticide pentru cartofi se aleg în funcție de dăunătorii care trebuie combătuți

Pentru a alege cele mai bune insecticide pentru cartofi în funcție de dăunătorii pe care vrei să îi combați, este esențial să cunoști câteva detalii despre principalii dăunători ai culturii de cartofi. Iată, așadar, care sunt principalii dăunători ai cartofilor:

Viermii sârmă

Viermii sârmă sunt răspândiți în toate regiunile țării. Adulții acestor dăunători au corpul alungit și îngustat posterior, iar elitrele sunt prevăzute cu patru dungi specifice. Sunt caracterizate de dispozitivul de sărit, care este amplasat la punctul de inserție între prostern și mezostern. Culoarea lor poate varia de la brun roșcat la brun închis. Ajunse la maturitate, larvele ating 18-26 cm în lungime. Au corp cilindric și puternic chitinizat, datorită căruia au o anumită rigiditate. Ajunși la vârsta a doua, culoarea corpului se transformă din alb-transparent în galben-portocaliu lucios și au capul brun.

Acest dăunător are o generație la 3-5 ani și iernează în sol ca insecte adulte, precum și ca larve de diferite vârste. Larvele viermilor sârmă se hrănesc cu părțile subterane ale plantelor. ataca diverse cereale păioase, porumbul, floarea-soarelui, cartoful, sfecla, morcovul, tomatele, vița de vie și pomii fructiferi. Adulții se hrănesc cu elementele florale din inflorescențele cerealelor și umbeliferelor, iar larvele produc rosături ale rădăcinilor, ceea ce determină apariția galeriilor în profunzimea acestora. Plantele care se află în primele faze atunci când sunt atacate se îngălbenesc și se usucă.

Gândacul de Colorado

Gândacul de Colorado este unul dintre cei mai prezenți dăunători ai culturii de cartofi în perioada verii. Are 1-2 generații pe an și iernează ca adult în sol, la o adâncime de 35-40 cm. Acest gândac atacă numeroase specii de plante din familia Solanaceae, printre care se numără și cartoful.

În stadiul de adult, gândacul de Colorado are lungimea corpului de 9-12 mm și un colorit galben-portocaliu. Prima pereche de aripi prezintă câte cinci dungi longitudinale negre. În stadiul maxim de dezvoltare, larva atinge lungimea de 12-15 mm și are un colorit roșu-portocaliu, cu puncte negre bine definite pe părțile laterale. În stadiul acesta, larvele părăsesc plantele, pătrund în sol și se transformă în pupe, stadiu în care vor rămâne timp de 12-20 de zile, după care devin adulții din prima generație, care se dezvoltă în maxim 35 de zile. Întrucât adulții apar eșalonat, generațiile se suprapun.

Larvele tinere perforează și apoi consumă în întregime limbul foliar. Atunci când suferă atacuri puternice ale acestui dăunător, plantele sunt complet scheletizate și rămân doar cu resturi de tulpină, iar cultura de cartofi este complet compromisă.

Adulții gândacului de Colorado rod frunzele, începând de la margine. Atunci când are loc un atac puternic al acestora, are loc defolierea plantelor. După ce nu mai găsesc plante verzi pentru hrană, gândacii de Colorado atacă tuberculii de cartof, mai ales dacă aceștia se află la suprafața solului.

Afidele

Afidele sunt insecte mici, a căror culoare poate diferi în funcție de specie și de planta gazdă. În general, au culoare verde sau galbenă. Se găsesc pe partea inferioară a frunzelor sau pe tulpini. În urma atacului afidelor, frunzele se deformează și se îngălbenesc și se formează muguri mici, nedezvoltați. Acești dăunători au secreții dulci, care favorizează dezvoltarea fumaginei pe suprafața frunzelor. Afidele reprezintă principalii vectori în transmiterea virusurilor.

Alege cele mai bune insecticide pentru cartofi în funcție de perioada de aplicare

Este important să ții cont de perioada de aplicare atunci când alegi insecticidele pentru cartofi, deoarece fiecare produs în parte vine cu propriile sale recomandări privind aplicarea și rezistența la temperatură și ploaie.

Care sunt cele mai bune insecticide pentru cartofi – insecticidele sistemice sau insecticidele de contact?

Insecticidele se împart în două grupe mari: insecticide sistemice și insecticide de contact. Este important să ții cont de tipul de insecticid pentru cartofi pe care îl vei folosi, deoarece fiecare dintre cele două grupe au anumite caracteristici. În continuare, îți prezentăm care sunt caracteristicile fiecăreia dintre cele două grupe, pentru a putea alege cele mai bune insecticide pentru cartofi atunci când vine vorba de stropirea culturii tale.

Insecticidele sistemice

Insecticidele sistemice nu se limitează doar la suprafața plantei protejate. Ele penetrează țesuturile plantei și oferă protecție de durată mai lungă. Nu sunt afectate de condițiile meteo, însă este esențial ca ploaia să nu cadă imediat după stropire. Aceste insecticide omoară toți dăunătorii care rod, înțeapă sau sug sucul celular din țesutul plantei protejate.

Insecticidele de contact

Insecticidele de contact oferă protecție plantei atât timp cât substanța acoperă planta. Protecția lor este asigurată timp de 7-14 zile, în funcție de condițiile meteo. Protecția oferită de insecticidele de contact dispare sau este diminuată drastic după o ploaie. Insecticidele de contact sunt eficiente în cele mai multe dintre atacurile dăunătorilor. Excepție fac dăunătorii care sunt protejați de contactul cu substanța insecticidă, datorită modului lor de acțiune.

Concluzie

Există diverși dăunători care atacă cultura de cartofi, producând adeseori pagube însemnate. Pentru a-i combate, poți folosi diverse insecticide. Oferta este vastă, de aceea este important să ții cont de câteva recomandări pentru a te asigura că alegi cele mai bune insecticide pentru cartofi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *