combaterea coropișnițelor

Combaterea coropișnițelor: Ce insecticid folosim? Leave a comment

Ce sunt coropișnițele?

Coropișnițele se numără printre cele mai periculoase insecte pentru grădină și culturile agricole. În decurs de doar câteva zile, ele sunt capabile să compromită întreaga cultură atacată. Coropișnița, sub denumirea de Gryllotalpa gryllotalpa, este o insectă polifagă, care roade rădăcinile și coletele încă nelignificate. Preferă terenurile pe care sunt cultivate legume și cele ușoare, levigate, bogate în humus și reavene, deoarece în aceste terenuri își poate săpa mai ușor galeriile. În plus, în astfel de terenuri își găsește hrana mai ușor.

Coropișnițele trăiesc și atacă numai în sol, iar la suprafață doar se văd urmele atacului acestor insecte. Atacul coropișniței se manifestă prin plante ofilite, cu rădăcinile roase, răsaduri abia plantate care sunt căzute și retezate la nivelul coletului, rânduri întregi goale, întrucât coropișnițele consumă semințele ca atare sau care abia au încolțit, răsaduri de legume dislocate, în cazul în care amplasarea acestora a coincis cu traseele galeriilor pe care le-au săpat coropișnițele. La numeroase plante, efectele atacului coropișnițelor se văd și la recoltare, sub forma unor cavități mai mari sau mai mici. În acest caz, acestea se observă pe rădăcinile suculente (la morcov, pătrunjel, păstârnac și sfeclă) sau pe tuberculi (la cartof).

Ce culturi atacă coropișnițele?

Coropișnițele se hrănesc cu substrat vegetal și cu pradă vie, cum ar fi râmele de ploaie și alte insecte. În ceea ce privește plantele, coropișnițele produc daune cu efecte directe, ele acționând asupra sistemului radicular, retezând tulpinile. De asemenea, aceste insecte pot acționa și indirect asupra plantelor, scoțând deasupra solului semințele care încolțesc. Coropișnițele au acțiune asupra oricăror plante, însă există câteva culturi pe care le atacă în mod special, printre care: cele de roșii, ardei, vinete, castraveți, ceapă, ridichi, cartofi, morcovi.

Când sunt afectate cel mai mult culturile atacate de coropișnițe?

În ceea ce privește perioadele în care sunt afectate cel mai mult culturile pe care le atacă coropișnițele, iată care sunt acestea:

 • Primăvara. Începând cu luna martie, aceste insecte încep să acționeze asupra plantelor cultivate, iar activitatea lor se poate observa și în cadrul serelor și solariilor. Coropișnițele afectează considerabil creșterea și dezvoltarea culturilor, pe întreg ciclul de viață al unei plante, începând cu stadiul de răsad și până la cel de plantă adultă.
 • Vara. Coropișnițele se pregătesc pentru hibernare din lunile iunie și iulie. Totuși, plantele continuă să fie afectate de activitatea de sub pământ a acestor insecte.

Insecticide recomandate pentru combaterea coropișnițelor

În cazuri de infestare ridicată a culturii, se apelează la insecticide pentru combaterea coropișnițelor. Iată care sunt principalele insecticide recomandate pentru combaterea coropișnițelor.

Insecticid Corocid Super

combaterea coropișnițelor

Insecticidul Corocid Super este un insecticid care se utilizează pentru combaterea coropișnițelor din culturile de legume. Ca substanțe active, acest insecticid conține 0,5% Lambda-cihalotrin și 0,2% ulei de portocale. Se prezintă sub formă de granule albastre, cu miros caracteristic. Are efect rapid și de lungă durată, reușind să protejeze legumele împotriva daunelor calitative și cantitative pe care le produc coropișnițele. Acțiunea acestui insecticid nu este influențată de precipitații și temperaturi ridicate.

Este omologat pentru combaterea coropișnițelor din culturile de tomate în doză de 20 kg/ha. Pentru a avea o eficiență ridicată, se aplică prin încorporare, prin împrăștiere uniformă în benzi sau sub formă de grămăjoare aplicate la baza plantei. Nu necesită timp de pauză și nu există restricții în ceea ce privește reintrarea în cultura tratată cu acest insecticid.

Insecticid Cropter

Insecticidul Cropter este un insecticid granular menit să ajute la combaterea coropișnițelor. Are efect extrem de rapid și de lungă durată. Ca substanțe active, acest insecticid conține 0,5% difenacum, 0,2% antractant coropișniță și 0,2% bitrex. Protejează foarte bine legumele împotriva daunelor cantitative și calitative produse de atacul coropișnițelor. Acțiunea acestui insecticid nu este influențată de precipitații și temperaturi ridicate. Se utilizează prin împrăștierea granulelor împrejurul plantelor și în zonele unde s-au observat urme de coropișnițe.

Metode naturale de combatere a coropișnițelor

Alături de combaterea coropișnițelor utilizând insecticide specifice, există și diverse metode naturale de combatere a acestor insecte. Iată care sunt principalele moduri prin care îți poți proteja cultura în mod natural împotriva coropișnițelor:

 • În primul rând, este recomandat ca toamna târziu să efectuezi arături adânci pentru a distruge locurile de iernare ale adulților și larvelor.
 • Asigură-te că umiditatea solului este menținută la un nivel cât mai scăzut, în special în timpul perioadelor critice de atac.
 • Poți distruge cuiburile de ouă, larvele și adulții prin prăsile adânci, de până la 30 cm, pe parcursul întregii perioade de vegetație, în spațiile unde acest lucru este posibil.
 • Este esențial să menții terenurile libere de orice buruieni în intervalele dintre ciclurile de vegetație, întrucât buruienile ar putea constitui hrană pentru aceste insecte.
 • În lunile mai și iunie, este important să amplasezi plase la geamurile și ușile spațiilor protejate, în vederea împiedicării accesului coropișnițelor adulte care ies din sol pentru împerechere.
 • Sterilizează solurile din sere și solarii între ciclurile de cultură, pentru a dezinfecta total solul și a distruge nematozii, paraziții vegetali și semințele de buruieni. Astfel, vei obține un substrat de cultură liber de organisme dăunătoare.

Alte metode naturale folosite pentru combaterea coropișnițelor

 • Una dintre cele mai populare metode naturale folosite pentru combaterea coropișnițelor presupune utilizarea berii. Într-un borcan de 330 ml sau o doză de bere tăiată în două se adaugă 30-40 ml bere și se îngroapă în pământ. Un recipient este suficient pentru 10 metri pătrați, iar berea se schimbă la fiecare 8-9 zile. Coropișnițele sunt atrase de mirosul berii și astfel cad în capcana pe care le-ai pregătit-o.
 • O altă metodă presupune utilizarea mierii. Pe o bucată de carton cu o dimensiune de 20×20 cm presară o linguriță de miere. O astfel de bucată este suficientă pentru o suprafață de 5 metri pătrați și mierea se schimbă la fiecare 7 zile. Coropișnițele sunt atrase de mirosul mierii și se lipesc de ea.
 • Poți folosi și bulgări de bălegar proaspăt, care se pun din 2 în 2 metri. Aceștia atrag coropișnițele să îți depună ouăle. Această metodă se utilizează mai ales toamna, iar primăvara, înainte de a planta semințele și plantele, se adună și se distrug bulgării pentru a extermina posibilii dăunători.
 • Poți planta gălbenele sau crizanteme în jurul culturii pe care vrei să o protejezi, deoarece aceste plante țin coropișnițele la distanță. În plus, pentru eficiență sporită, poți adăuga ramuri de brad, pin sau molid între rânduri, la o distanță de 1,5-2 m unele de altele. Se înlocuiesc atunci când s-au uscat.
 • Un amestec de coji de ouă mărunțite și ulei de floarea soarelui este de asemenea eficient pentru combaterea coropișnițelor. Se amplasează amestecul din 5 în 5 metri, pe o bucată de lemn, carton sau metal. Uleiul atrage coropișnițele, iar consumul acestui amestec le este fatal coropișnițelor.

Concluzie

Coropișnițele sunt insecte care provoacă pagube însemnate culturilor de legume. Există anumite insecticide care pot fi utilizate pentru combaterea coropișnițelor și, de asemenea, diverse metode naturale pentru a proteja cultura de atacul acestor insecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *