costreiul

Combaterea costreiului: Ce erbicide putem folosi? Leave a comment

Ce este costreiul și ce culturi afectează?

Costreiul are denumirea oficială Sorghum halpense, iar denumirile sale populare sunt: Belengher, balur, uler, vulpoaică și strigoaică. Este una dintre cele mai păgubitoare buruieni din culturile agricole. Afectează în special culturile de porumb, floarea soarelui și soia, însă se regăsește adeseori și în mazăre, sorg, năut, fasole și sfeclă de zahăr. Costreiul crește cel mai bine pe terenurile irigate și pe cele cu aport freatic. Sistemul radicular al costreiului se dezvoltă în profunzimea solului, motiv pentru care această buruiană rezistă bine la secetă.

În România este cel mai ridicat grad de infestare cu costrei. Această buruiană are un număr de 2000-5000 de semințe pe plantă, motiv pentru care este foarte greu de combătut. Din cauza dimensiunilor sale, costreiul umbrește plantele din jur și le reduce cantitatea de apă și substanțe nutritive de care dispun. În plus, conform unor studii, s-a descoperit că această buruiană produce anumite substanțe care pot inhiba germinația și răsărirea unor plante de cultură.

Pe lângă efectele sale negative directe asupra plantelor de cultură, costreiul este și o gazdă alternativă pentru numeroase insecte, boli, bacterii și viroze care atacă plantele de cultură. Culturile afectate de costrei pot ajunge la pierderi de 50% din recoltă sau chiar mai mult.

Cum se combate costreiul?

Pentru combaterea costreiului se utilizează erbicide sistemice selective pentru cultura afectată. Combaterea costreiului este o acțiune esențială pentru a salva plantele de cultură, însă primul pas este prevenția. Acest lucru presupune înființarea culturii dorite într-un pat germinativ curat și bine afânat. De asemenea, este esențială rotația culturilor, deoarece aceasta ajută la prevenirea apariției buruienilor care concurează cu plantele de cultură pentru apă și nutrienți. Rotația culturilor ajută la combaterea biologică a oricăror buruieni, inclusiv a costreiului.

Este esențial să se combată buruienile încă din faza incipientă, pentru a fi mai ușor de îndepărtat și a se evita pagubele semnificative. Combaterea mecanică a costreiului se face prin plivit și arat.

Erbicide recomandate pentru combaterea costreiului

Întrucât o infestare a culturii cu costrei poate provoca pagube însemnate, este esențial să se apeleze la tratamente cu erbicide pentru a combate această buruiană. În continuare îți arătăm care sunt cele mai recomandate erbicide pentru combaterea costreiului.

Erbicid Frontier Forte

Erbicid Frontier Forte 1 litru | Plantmaster.ro
costreiul

Erbicidul Frontier Forte este un erbicid preemergent, care se aplică la sol pentru a combate anomaliile anuale și anumite specii de buruieni dicotiledonate anuale. Are acțiune sistemică și persistă până la două luni, fără a lăsa reziduuri culturilor succesoare.

Erbicid Leopard 5 EC

Erbicid Leopard 5 EC 1 litru | Plantmaster.ro

Erbicidul Leopard 5 EC este un erbicid postemergent, ideal pentru a combate buruienile monocotiledonate anuale. Este recomandat să se aplice până la faza de înfrățire a acestor buruieni, iar în cazul buruienilor perene, se recomandă aplicarea atunci când acestea ajung la înălțimea de 15-20 cm. Acțiunea sa este cu atât mai rapidă cu cât boabele sunt mai mici și condițiile de vegetație sunt optime pentru creștere.

Erbicid Equip

Erbicid Equip 1 litru | Plantmaster.ro
costreiul

Erbicid Equip este un erbicid cu sistemie completă, care se aplică postemergent. Este preluat de buruieni în două ore de la aplicare, iar precipitațiile ulterioare nu afectează acțiunea acestui erbicid. Pentru a combate costreiul din rizomi, acest erbicid se aplică în doză de 1,75-2,5 l/ha, atunci când plantele de porumb au 6-8 frunze, iar costreiul are o înălțime de 15-20 cm.

Erbicid Foxtrot 69 EW

Erbicidul Foxtrot 69 EW este un erbicid selectiv de contact și sistemic. Este utilizat pentru combaterea buruienilor anuale, cum este și costreiul. Cel mai bun control este obținut atunci când frunzele au 2-4 frunze și până la sfârșit de înfrățire.

Erbicid Principal Plus

costreiul

Erbicidul Principal Plus se aplică în postemergență, în stadiul de 2-6 frunze ale porumbului. Are activitate reziduală scăzută și combate buruienile răsărite sau în curs de răsărire în momentul aplicării erbicidului. Eficacitatea sa poate fi afectată de temperaturile ridicate, secetă sau buruieni avansate în vegetație. Cea mai bună eficacitate se obține atunci când buruienile sunt tinere și se află în perioada de creștere activă, adică de la răsărire și până în stadiul de 2-4 frunze ale buruienilor cu frunză lată și/sau rozetă la cele perene și până la sfârșitul înfrățirii gramineelor anuale.

Cum și când se aplică erbicidul împotriva costreiului?

Aspectul esențial atunci când vine vorba despre aplicarea erbicidului este citirea atentă a etichetei produsului ales. Aceasta oferă informațiile necesare pentru utilizarea erbicidului ales. Pentru a obține rezultatele așteptate de la erbicidul folosit, este necesar să fie respectate instrucțiunile producătorului. Eticheta indică doza recomandată, informații despre amestecul erbicidului cu alte produse și momentul ideal pentru aplicare.

Este esențial să se respecte întocmai instrucțiunile privitoare la doza utilizată și momentul aplicării erbicidelor, pentru a le oferi plantelor de cultură un tratament eficient. Chiar dacă există diferite erbicide pentru costrei, fiecare dintre ele are anumite recomandări de aplicare.

Ca o ultimă recomandare, ține minte că este esențial să porți echipament de protecție și să respecți toate normele de protecție și manevrare a ambalajelor și echipamentelor atunci când aplici erbicide.

Concluzie

Costreiul este o buruiană care poate provoca pagube însemnate în culturile agricole, din cauza dimensiunilor sale, care acoperă plantele de cultură și concurează cu ele pentru apă și substanțe nutritive. Pentru a combate costreiul, de cele mai multe ori este necesar să se apeleze la tratamente cu erbicide.

Sursa foto reprezentativă: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *