cultura de căpșuni

Cultura de căpșuni: alegerea soiului potrivit, sfaturi pentru cultivare și întreținere Leave a comment

Cultivarea căpșunilor: ce trebuie să știi

Căpșunele sunt primele fructe care apar primăvara. Aroma lor este inconfundabilă, iar aceste fructe pot fi consumate sub diverse forme. Căpșunul se cultivă în România în majoritatea regiunilor, atât pe suprafețe mici, cât și pe suprafețe extinse. Printre zonele în care se cultivă pe suprafețe extinse se numără Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad și Dâmbovița. Cultura de căpșuni este ușor de plantat, se pretează și zonelor deluroase, iar producția este destul de mare încă din primul an, putându-se obține aproximativ 20-25 tone/ha.

Cum se cultivă căpșunile

Pentru a avea o cultură de căpșuni care să îți ofere producția așteptată și fructe delicioase, este necesar să ții cont de câteva recomandări în ceea ce privește cultivarea căpșunilor. În continuare, îți vom arăta cum se cultivă căpșunile, de la alegerea terenului pentru cultura de căpșuni și până la întreținerea culturii.

Alegerea terenului pentru plantarea culturii de căpșuni

Căpșunii sunt plante care iubesc soarele din belșug. Astfel, cel mai bun loc pentru cultura de căpșuni este unul unde este soare cel puțin 6-7 ore pe zi. Odată ce este înființată, cultura de căpșuni poate fi întreținută timp de 3-5 ani. Rotația culturilor joacă un rol important și în ceea ce privește cultura de căpșuni. Ca și culturi premergătoare căpșunilor sunt recomandate varza, morcovul și cerealele păioase. Dacă în ultimii 4 ani au fost cultivate tomate, cartofi, ardei sau vinete pe terenul pe care vrei să cultivi căpșuni, este necesar să aplici tratamente cu insecticide pentru a combate dăunătorii din sol.

Ce tip de sol și umiditate preferă căpșunii?

Căpșunul este o plantă care preferă solurile umede, afânate și cu un conținut ridicat de materie organică. În plus, solul trebuie să absoarbă ușor apa și să fie bine drenat. De asemenea, preferă un sol cu pH mai ridicat, între 5 și 7. Totuși, pentru a maximiza producția, este recomandat de un sol cu pH între 5,8 și 6,2.

Pentru a se dezvolta în condiții optime, căpșunii au nevoie de un sol umed. Irigarea prin picurare este recomandată în perioadele fără ploi. Căpșunii trebuie udați pe întregul parcurs al ciclului vegetativ, de la înflorire și până la finalul culesului. O atenție deosebită se acordă irigării în perioada secetoasă din august și septembrie.

Stratul de pământ umed trebuie să aibă 2-3 centimetri. Totuși, este de evitat excesul de umiditate, întrucât rădăcinile căpșunilor nu sunt adânc înfipte în pământ, iar prea multă apă ar putea determina putrezirea acestora, iar solul prea uscat ar putea cauza uscarea lor.

Cum se pregătește terenul pentru plantarea căpșunilor?

Înainte de plantarea căpșunilor, asigură-te că pământul este pregătit corespunzător. Acest lucru presupune un teren bine afânat, cu suficientă umiditate și fără buruieni. Arătura se execută la o adâncime de aproximativ 30 cm. Este și momentul oportun pentru fertilizare. Pentru aceasta, se utilizează gunoi de grajd și îngrășăminte chimice.

Care sunt metodele de plantare a căpșunilor?

Căpșunile se plantează foarte rar cu ajutorul semințelor. În schimb, pentru culturile de grădină și pentru cele de câmp se folosesc stolonii de căpșuni, adică plantele înrădăcinate.

Plantarea răsadurilor de căpșuni

Pentru a planta căpșunii sub formă de răsaduri, se sapă o groapă de aproximativ 15-20 cm adâncime, în funcție de lungimea rădăcinii. Apoi se introduce răsadul în groapă, se acoperă cu pământ și se bătătorește. Se evită așezarea sa prea adânc în pământ, pentru a nu putrezi. Poziția ideală de plantare a răsadului este aceea în care doar rădăcina este acoperită de pământ, nu și tulpina. Distanța între rânduri trebuie să fie de 60-100 cm, iar distanța între plantele aflate pe același rând trebuie să fie de 20-25 cm.

Plantarea stolonilor de căpșuni

Stolonii de căpșuni se plantează urmând aceleași reguli de bază care se urmează și la plantarea răsadurilor de căpșuni, cu câteva particularități, după cum urmează:

  • stolonii se așază în groapă perfect verticali, la o adâncime suficientă pentru a păstra mugurele de creștere deasupra pământului
  • pământul din jurul stolonilor se bătătorește pentru a mări suprafața aderentă la rădăcinile plantei
  • dacă pământul nu este suficient de umed, stolonii trebuie mocirliți. Această procedură presupune scufundarea stolonilor într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd. Prin această tehnică, particulele de pământ se fixează mai ușor de rădăcini.
  • o altă practică des întâlnită este fasonarea stolonilor, care înseamnă înlăturarea frunzelor moarte și a filamentelor. În cazul acestei practici, se păstrează doar una sau două frunze.

Cum se întreține cultura de căpșuni

Una dintre cele mai importante etape din întreținerea culturii de căpșuni o reprezintă irigarea. Cea mai bună opțiune este irigarea prin picurare. Este esențial să te asiguri că instalezi tuburile de irigare chiar pe pământ și ferești frunzele și fructele de picăturile de apă. Căpșunii necesită umezeală din belșug, astfel că irigarea plantelor este un proces de durată, care se extinde pe întreg ciclul vegetativ.

Căpșunii sunt plante de talie mică. Din acest motiv, au de suferit dacă concurează cu buruieni pentru apă, lumină și elemente nutritive. Este indicat să sapi periodic pământul din jurul căpșunilor, pentru a-l afâna, astfel încât apa să se infiltreze mai ușor. O soluție eficientă pentru combaterea apariției buruienilor este mulcirea, care presupune acoperirea terenului cu un strat de materie vegetală, cu paie sau cu folie de mulcire.

O altă etapă importantă în întreținerea culturii de căpșuni este fertilizarea. Aceasta are efect evident în producția și calitatea fructelor recoltate. Fertilizarea se realizează de-a lungul întregului ciclu vegetativ, de la plantare și până la coacerea fructelor. Substanțele alese trebuie utilizate respectând indicațiile producătorului, în cantitățile recomandate și la momentul potrivit. În prima etapă se poate utiliza un îngrășământ echilibrat cu părți egale de azot, potasiu și magneziu, care se adaugă solului înainte de plantarea căpșunilor. A doua etapă se aplică la 4-6 săptămâni de la plantare. Se evită excesul de azot în primăvară, deoarece poate cauza apariția unor fructe moi și sensibile.

Când se cultivă căpșunile

Căpșunii nu sunt pretențioși la căldură și rezistă bine și la temperaturi mai scăzute. Temperaturile optime pentru cultivarea căpșunilor sunt cele cuprinse între 10 și 25 de grade Celsius. Există soiuri de căpșuni timpurii, mijlocii și târzii, în funcție de perioada în care ajung la maturitate. Perioada de plantare este influențată și de tipul de cultură, în spații protejate, cum ar fi sere sau solarii, sau în câmp. Plantarea se poate realiza:

  • primăvara – la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie
  • vara – în perioada iunie-iulie
  • toamna – între 10 septembrie – 15 octombrie

Când se recoltează căpșunile?

Căpșunele se culeg atunci când sunt bine coapte. Ele trebuie culese cu grijă, deoarece sunt destul de fragile și perisabile. Pentru a rezista mai mult timp, ele trebuie să își păstreze codița după ce au fost culese. În plus, căpșunele nu se culeg atunci când sunt ude, dacă îți dorești sa le depozitezi.

Boli care pot afecta cultura de căpșuni

Printre bolile cel mai des întâlnite care afectează cultura de căpșuni se numără atât boli specifice acestei plante, cât și boli care afectează legumele sau pomii fructiferi. Acestea sunt: putregaiul cenușiu, pătarea albă, mana, făinarea căpșunului, putregaiul umed și antracnoza.

Pentru a preveni apariția acestor boli, se recomandă utilizarea tratamentelor fitosanitare, urmând instrucțiunile producătorilor și în cantitățile menționate pe ambalaje. Fungicidele se aleg astfel încât să fie potrivite fiecărui agent patogen în parte.

Dăunători care pot afecta cultura de căpșuni

Există numeroși dăunători care afectează cultura de căpșuni. Numeroase insecte sunt comune cu ale altor arbuști fructiferi sau legume. Printre cei mai periculoși dăunători ai căpșunilor se numără: gărgărița neagră a căpșunului, acarianul comun, acarianul căpșunului, gândacul păros, păduchele de frunză, larvele cărăbușului de mai și nematozii căpșunilor.

Este recomandat să folosești insecticide pentru a elimina amenințările imediat ce ele apar. Este important să respecți cantitățile recomandate de producători, precum și modul de aplicare a insecticidelor, pentru a avea o cultură sănătoasă și puternică.

Cultura de căpșuni în grădină

Căpșunele sunt fructe ușor perisabile, astfel că ele trebuie consumate în decurs de câteva zile de la recoltare, atunci când sunt încă proaspete. Pot fi ținute la frigider cel mult o săptămână, însă cel mai bine se păstrează la congelator, unde pot fi ținute cel mult șase luni. O soluție bună de depozitare pe termen lung este procesarea, adică transformarea căpșunelor în gem, dulceață sau compot. Acestea se pot păstra peste an.

Protejarea culturii de căpșuni pe timpul iernii este importantă. În regiunile cu ierni blânde, culturile de căpșuni nu necesită măsuri speciale de protecție pe perioada sezonului rece. În zonele unde temperaturile scad drastic pe timpul iernii, se aplică un strat suplimentar de mulcire peste căpșuni.

Perioada optimă pentru adăugarea stratului suplimentar de mulcire este începutul lunii decembrie, atunci când plantele au intrat în hibernare. Se poate aplica peste căpșuni un strat de 2-3 centimetri de paie sau ace de pin. Nu se utilizează mulciri care conțin semințe de plante, rumeguș sau frunze, deoarece sunt mai dense și pot sufoca plantele.

Beneficiile consumului de căpșune

Căpșunele sunt renumite pentru gustul lor inconfundabil și aroma lor deosebită. Pe lângă acestea, însă, fructele acestea au și numeroase beneficii, având un conținut ridicat de vitamine și minerale, cum sunt vitamina C și K, potasiu, mangan, magneziu și folați. Căpșunele sunt bogate în fibre, au puține calorii și conțin antioxidanți și polifenoli. O ceașcă de căpșune are doar 49 de calorii, 3 grame de fibre și 12 grame de carbohidrați.

Căpșunele au un nivel ridicat de antioxidanți benefici pentru inimă, cum sunt acizii elagici și antocianina. Acești compuși fenolici scad riscul bolilor cardiovasculare și împiedică formarea colesterolului periculos. De asemenea, vitamina C, fibrele și folații ajută la reducerea nivelului de colesterol din artere.

Cultura de căpșuni – Concluzii

Este ușor să înființezi o cultură de căpșuni chiar la tine în grădină. Nefiind o plantă extrem de pretențioasă, poate fi cultivată în orice regiune a țării. Ține cont de recomandările noastre și vei înființa o cultură care îți poate aduce profit încă din primul an.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *