lucerna

Cultura lucernei: Când se seamănă și cum se întreține lucerna? 1

Informații generale despre lucernă

Lucerna este una dintre cele mai valoroase plante de nutreț. Este rezistentă la secetă și frig și se regenerează foarte bine după cosire. Este o plantă care se cultivă din cele mai vechi timpuri. La noi în țară, lucerna se cultivă intens.

Lucerna este o plantă furajeră perenă. Face parte din familia leguminoaselor, are rădăcina pivotantă, aceasta ajungând la 1-2 metri în sol, frunze trifoliate dispuse altern și flori albastru-violet, grupate în racem. Se cultivă pe suprafețe întinse și adeseori este confundată cu trifoiul în primele faze de vegetație.

Înflorește începând cu luna mai și până în octombrie. Durata de viață a lucernei poate ajunge la 8-10 ani. În producția agricolă, planta se valorifică pe o perioadă de 3-4 ani. Lucerna oferă producții însemnate și este utilizată atât ca masă verde, cât și sub formă de fân uscat. Acest lucru se datorează rezistenței sale la secetă, precum și la temperaturi scăzute, și a capacității sale de regenerare după cosire.

Este considerată una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, datorită conținutului său ridicat de elemente nutritive, cum ar fi: proteine, calciu, potasiu, fier, caroten și substanțe estrogene. Fânul provenit din lucernă este recomandat în special în alimentația vacilor de lapte, însă este hrănitor și pentru alte animale. În plus, lucerna este și o bună plantă meliferă.

Câte soiuri de lucernă există?

În țara noastră se cultivă atât soiuri provenite din alte țări, cât și soiuri genetic românești, omologate de stațiunile de cercetare locale. Printre principalele soiuri cultivate la noi în țară sunt:

 • Primula și Pomposa – soiuri provenite din alte țări
 • Magnat, Roxana, Mihaela, Teodora, Cezara, Suceveana, Fundulea, Luxin, Triumf, Gloria – soiuri românești

Soiurile românești de lucernă sunt rezistente la secetă și iernare, au o valoare nutritivă ridicată și sunt potrivite atât pentru cultura pură, cât și pentru amestec cu trifoi sau ovăz. Soiurile noastre au o foarte bună adaptabilitate la condițiile pedoclimatice ale țării, iar rezistența lor la secetă și îngheț face exploatarea posibilă pentru o perioadă de 3-5 ani.

lucerna

Semănatul lucernei: tot ce trebuie să știi

Înainte să te apuci de cultivarea lucernei, este bine să știi toate detaliile care țin de aceasta, este important să cunoști condițiile ideale pentru cultivarea lucernei, când se seamănă lucerna, cum se seamănă lucerna și în cât timp răsare.

Care sunt condițiile ideale pentru cultura de lucernă?

Lucerna este o plantă care iubește apa și este mai productivă în condițiile unei irigări abundente. Din acest motiv, preferă zonele de câmpie și luncile râurilor mari.

Zonele cele mai favorabile pentru cultivarea lucernei sunt sud-vestul Moldovei, Câmpia Dunării, Dobrogea, Câmpia Transilvaniei și centrul Câmpiei Banatului. De asemenea, se cultivă lucernă și în Centrul Moldovei, Câmpia de Vest, nord-estul Câmpiei Bărăganului și luncile râurilor mari precum Oltul, Mureșul și Siretul, însă acestea nu sunt zone în care sunt îndeplinite toate condițiile care favorizează producția de lucernă.

Când se seamănă lucerna?

Cultivarea lucernei se realizează primăvara devreme, în prima urgență, sau la începutul toamnei. Perioada optimă este considerată a fi începutul toamnei.

Cum se seamănă lucerna?

Pentru cultivarea lucernei, norma de sămânță variază, de obicei, între 20 și 25 kg, în funcție de indicii calitativi ai semințelor, precum și de soiul care se cultivă.

Înainte de semănatul lucernei, terenul trebuie arat vara sau toamna, la o adâncime de 20-25 cm, iar apoi, nivelat. Cu puțin timp înainte de semănat, se efectuează mărunțirea și nivelarea solului. Această lucrare va pregăti patul germinativ și va facilita contactul semințelor cu solul. De asemenea, dacă este lipsă de umiditate, este necesară tăvălugirea terenului.

În cât timp răsare lucerna?

Dacă este semănată în condiții tehnologice optime, lucerna răsare după 9-10 zile.

Cum se întreține cultura de lucernă?

Lucerna este o plantă care rezistă bine la secetă. Totuși, pentru a obține producții ridicate, atunci când lipsesc precipitațiile este necesară irigarea culturii de lucernă. O irigare eficientă poate duce la o creștere substanțială a producției.

Cum se combat buruienile apărute în cultura de lucernă?

Lucerna este foarte sensibilă la îmburuienare în primul an de la semănat, în special în primele faze de vegetație. În cultura de lucernă se pot regăsi atât buruieni dicotiledonate, cât și monocotiledonate. În plus, lucerna poate fi sensibilă la acțiunea unor buruieni parazite, cum ar fi cuscuta. Această buruiană este o plantă parazitară capabilă să elimine complet lucerna și trifoiul, împiedicând dezvoltarea acestora încă din primele faze de vegetație.

Cea mai eficientă măsură pentru combaterea buruienilor din cultura de lucernă este utilizarea unui erbicid pentru lucernă. Câteva dintre erbicidele care se pot utiliza pentru combaterea buruienilor din cultura de lucernă sunt: Challenge 600 SC,  Pixxaro Super Pachet 4Ha, Galera Super, Erbicid Pulsar 40, Pantera 40 EC, Erbicid total Roundup Classic Pro și Equip.

Cum se combat principalii dăunători ai lucernei?

O măsură preventivă care se utilizează adeseori pentru combaterea bolilor și dăunătorilor este rotația culturilor. Totuși, este bine de știut că această măsură nu este întotdeauna eficientă. Din acest motiv, cel mai important este să se urmărească atent cultura și să se ia în calcul măsurile de prevenire și combatere. Aceste măsuri implică aplicarea de fungicide și insecticide special destinate culturii de lucernă.

Care sunt principalii dăunători ai lucernei?

Există numeroși dăunători care pot ataca lucerna. Printre aceștia se numără:

 • Gărgărițele frunzelor și rădăcinilor (Aramnichus ligustici, Hypera variabilis) apar primăvara și atacă rădăcinile sau frunzele. În cazul unui atac puternic, pot compromite cultura de lucernă.
 • Buburuza lucernei (Subcoccinella vigintiquator punctata) este un dăunător care apare în luna mai și atacă frunzele.
 • Gândacul roșu al lucernei (Phytodecta fornicata) apare la debutul verii și atacă frunzele și vârful lăstarilor, lăsând planta desfrunzită.
 • Tripsii (Thrips spp.) și dăunătorii din familia Miridae (precum ploșnita lucernei – Adelphocoris lineolatus și ploșnita de câmp – Lygus pratensis) atacă lucerna și cauzează pagube semnificative, în special în cazul lucernei de sămânță.

Printre cele mai eficiente insecticide care ajută la combaterea dăunătorilor lucernei se numără: Actellic 50EC 10ml, Fastac Active, Novadim Progress și Faster 10 CE.

Care sunt principalele boli ale lucernei?

Întrucât lucerna este o plantă perenă, ea poate fi atacată de un complex de boli. Acestea includ viroze, bacterioze și micoze. Dintre cele mai păgubitoare boli ale lucernei fac parte:

 • Mozaicul lucernei (Marmor medicaginis), o boală cu o incidență destul de mare în această cultură. Plantele atacate de mozaicul lucernei rămân mici, iar lăstarii și frunzele lor sunt deformate.
 • Făinarea lucernei (Erysiphe pisi) este o boală care poate provoca distrugerea frunzelor, ceea ce duce la pierderi mari de producție. În cazul acestei boli, pe frunze și tulpini apare un miceliu albicios.
 • Pătarea brună a frunzelor (Pseudopeziza medicaginis) apare primăvara, când pe frunzele lucernei se pot observa pete galben-brune, de mici dimensiuni. Această boală determină căderea frunzelor și compromiterea culturii.
 • Ofilirea plantelor (Verticilium albo-atrum) este boala care reprezintă necrozarea, putrezirea țesuturilor plantei.
 • Rugina lucernei (Uromyces striatus) se manifestă pe frunze. În cazul unui atac puternic al bolii, aceasta se manifestă și pe tulpini și bobocii florali. Este reprezentată de pete mici, dense, de culoare brună.

Când se recoltează lucerna?

Alături de importanța momentului când se seamănă lucerna, de modul cum se seamănă lucerna și de întreținerea culturii de lucernă, un rol important în nivelul și calitatea producției de lucernă îl are momentul în care se realizează recoltarea acestei culturi. Dacă lucerna se recoltează prea târziu, producția va fi sub așteptări, iar furajul va avea o calitate slabă.

Recoltarea lucernei nu este recomandat să se facă atunci când planta este complet înflorită. Cea mai bună perioadă pentru recoltare este cuprinsă între începutul și mijlocul fazei de înflorire, în special în primul an de vegetație. În caz contrar, plantele se răresc. În următorii ani, recoltarea se realizează și mai devreme, în momentul îmbobocirii. A doua și a treia cosire se realizează în momentul în care 30-35% dintre plante sunt înflorite.

De asemenea, este esențial ca ultima recoltare din an să se realizeze cu cel puțin o lună înainte de apariția înghețului. Astfel, plantele au suficient timp să acumuleze substanțe de rezervă, care asigură rezistența lucernei peste iarnă, precum și o cultură puternică în următoarea primăvară.

Încheiere

Lucerna este o plantă de nutreț. Este o plantă perenă, care poate ține până la 8-10 ani, însă se recoltează 3-5 ani. Se regăsește într-o varietate de soiuri, iar la noi în țară sunt cultivate, în cea mai mare parte, soiuri românești. Totuși, sunt utilizate în România și câteva soiuri străine.

Pentru a avea plante sănătoase și o recoltă bogată, este esențial să ții cont de câteva recomandări privind cea mai bună zonă de cultivare, perioada optimă pentru semănat, lucrările de îngrijire necesare, precum și perioada propice recoltării lucernei. Urmând aceste recomandări, vei avea o cultură de lucernă care îți satisface așteptările în materie de producție și eficiență.

Anumite buruieni, dăunători și boli pot afecta cultura de lucernă. Pentru a te asigura că vei avea o cultură sănătoasă, este esențial să aplici anumite tratamente, în funcție de tipul de buruieni sau dăunătorii care atacă lucerna. Urmează instrucțiunile produselor pe care le utilizezi, pentru a te asigura că îi oferi culturii tale cea mai bună îngrijire posibilă.

Sursa foto: Pixabay

One Comment

 1. Se poate amesteca ierbicid pulsar 40 cu ingrașământ foliar, sa stropesc o dată lucerna??? Are vre-un efect advers punându-le impreuna ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *