Cum scapi de buruieni cu ajutorul erbicidelor naturale

Cum scapi de buruieni cu ajutorul erbicidelor naturale Leave a comment

Buruienile sunt inamicii recoltelor sănătoase și roditoare, de aceea trebuie să identifici cee mai eficiente soluții pentru a le combate. Pentru a scăpa de ele poți apela și la metode ecologice pe care să le pregătești în gospodărie.  

Erbicidele naturale asigură culturi ecologice și pot fi folosite inclusiv pentru îmbunătățirea esteticii spațiilor deschise, inclusiv pentru curțile pavate. Iată cum poți scăpa de buruieni cu ajutorul soluțiilor bio de eliminare a buruienilor!

Mulciul ca erbicid 

Mulciul este un strat de scoarță, mușchi de turbă, nămol de turbă, compost, paie, pietriș sau orice alte materiale care se distribuie uniform pe suprafața solului. Pe lângă eliminarea buruienilor, mulciul oferă și alte beneficii pentru culturi, respectiv:

  • Reține apa în sol;
  • Stabilizează temperatura solului;
  • Reduce eroziunea solului;
  • Păstrează fructele, legumele și florile curate atunci când ele iau contact cu solul;
  • Îmbunătățește estetica grădinii. 

Erbicide naturale pe bază de oțet alb pentru a scăpa de buruieni

Printre cele mai populare erbicide naturale pregătite acasă se numără și soluțiile pe bază de oțet. Aplicarea oțetului alb pe frunzele buruienilor le va ucide instant, pregătind astfel grădina pentru sădirea plantelor dorite. Poți folosi fie oțet care se găsește în magazinele alimentare (care are o concentrație de 5%), sau o versiune industrustială mai puternică (cu o concentrație de 20%). Oțetul se aplică pe buruien cu ajutorul unui pulverizator, având grijă ca acesta să nu ia contact cu restul plantelor din grădină. 

Sarea de masă ucide buruienile 

Clorura de sodiu, cunoscută drept sare de masă comună este un erbicid eficient care se pulverizează doar pe frunzele buruienilor, fiind nociv pentru sol. Pentru a pune în practică această metodă de eliminare a ierburilor nedorite dizolvă o parte de sare în 8 părți de apă fierbinte. Apoi, adaugă o cantitate mică de detergent de vase lichid, care va ajuta soluția să adere mai bine pe suprafața frunzelor. De regulă, este nevoie de aplicații multiple pentru că această metodă oferă beneficii pe termen lung. 

Eliminarea manuală a buruienilor 

Buruienile pot fi îndepărtate cu manual, prin smulgere. Metoda oferă rezultate pe termen scurt și te poate ajuta să înfrumusețezi rapid aspectu curții. Dacă optezi pentru eliminarea buruienilor cu mâna, ai nevoie de o pereche de mănuși de grădinărit și, în funcție de dimensiunea spațiului pe care urmează să-l cureți, de câteva zeci de minute libere, sau chiar de câteva ore. Un minus al acestei metode este faptul că, din cauza rădăcinilor ce pot rămâne în sol, mare parte a buruienilor nu vor fi stârpite definitiv. 

Îndepărtarea buruienilor prin ardere

Îndepărtarea buruienilor prin ardere este o altă modalitate de erbicidare naturală. Dacă optezi pentru această variantă este necesar un arzător de buruieni, pe care îl poți comercializa din magazinele de specialitate, la secțiunea de unelte de grădinărit

Un mare beneficiu pe care îl oferă îndepărtarea buruienilor prin ardere este că poate combate chiar și anumite boli care îți pot afecta plantele din grădină. Totuși, această metodă nu garantează dispariția completă a ierburilor nedorite. 

Pentru stârpirea buruienilor din curtea ta poți folosi și erbicide chimice selective sau totale, pe care le regăsești în oferta magazinului nostru online. 

Cea mai simplă metodă de erbicidare naturală 

Cea mai simplă și sigură metodă de a distruge plantele nedorite din grădina ta este apa fiartă. Această modalitate de îndepărtare a buruienilor este foarte potrivită pentru trotuare și pavele, dar și pentru grădini. Este, totuși, esențial ca apa fiartă să nu ajungă pe florile sau legumele pe care vrei să le păstrezi deoarece le va distruge. 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *