Diferența dintre îngrășămintele organice și îngrășămintele chimice

Diferența dintre îngrășămintele organice și îngrășămintele chimice Leave a comment

Se tot vorbește despre îngrășămintele organice și îngrășămintele chimice, iar adeseori agricultorii sunt puși în dificultate când vine vorba despre alegerea unui tip de îngrășăminte pe care să le utilizeze în culturile sale agricole. Adevărul este că fiecare dintre cele două tipuri are atât avantaje, cât și dezavantaje. Astăzi ne-am propus să îți vorbim despre diferențele dintre îngrășămintele organice și îngrășămintele chimice, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine ce este fiecare dintre ele și cum se utilizează acestea.

Care sunt substanțele nutritive de care au nevoie plantele pentru a crește?

Plantele au nevoie de 13 substanțe nutritive. Există trei macronutrienți primari: azot (N), fosfor (P) și potasiu (K). Aceștia sunt consumați de către plantele aflate în creștere în cantități semnificative, astfel că este necesar să fie înlocuiți periodic pentru a susține productivitatea.

Nutrienții secundari sunt: calciu (CA), magneziu (Mg) și sulf (S). De obicei, în sol se regăsesc suficiente substanțe nutritive, astfel că fertilizarea suplimentară nu este întotdeauna necesară. Micronutrienții pe care plantele îi consumă în cantități mici sunt: bor (B), cupru (Cu), fier (Fe), clorură (Cl), mangan (Mn), molibden (Mo) și zinc (Zn).

Substanțele nutritive, fie că provin de la îngrășăminte organice sau chimice, sunt prelucrate exact în același mod. Astfel, plantele nu fac distincția între îngrășămintele organice și cele chimice. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între cele două tipuri de îngrășăminte.

Îngrășămintele organice

Îngrășămintele organice sunt substanțe provenite din resturi sau părți ale plantelor sau organismelor. Ele depind de microorganismele din sol pentru a le descompune și a elibera substanțele nutritive necesare. Aceste îngrășăminte sunt bogate în fosfor, azot și potasiu, însă acestea se regăsesc în proporții inegale în îngrășământ.

Compostul și materialul organic introduc microorganisme benefice. Microorganismele care se găsesc în sol și în compost în mod obișnuit transformă azotul organic în azot anorganic, proces denumit mineralizare. După aceasta, plantele pot prelua substanțele nutritive eliberate de acestea. Composturile conțin o mare varietate de microbi, mulți dintre aceștia fiind benefici în controlul agenților patogeni.

Iată care sunt avantajele de a utiliza îngrășămintele organice:

 • Materia organică îmbunătățește structura solului, rezultând o structură asemănătoare firimiturilor.
 • Materia organică îmbunătățește reținerea apei și îmbunătățește fertilitatea solului.
 • Microorganismele pot descompune contaminanții din sol și apă în componente care prezintă un risc mai mic pentru mediu.

Există și anumite limitări în ceea ce privește utilizarea îngrășămintelor organice. Iată care sunt acestea:

 • Compoziția îngrășămintelor organice poate fi foarte variabilă.
 • Materialele organice sunt o sursă diluată de nutrienți.
 • Îngrășămintele organice pot fi costisitoare.
 • Îngrășămintele organice pot fi dezordonate și pot necesita mai multă muncă pentru a aplica.
 • Eliberarea substanțelor nutritive este foarte variabilă și reflectă numărul și activitatea activității microbiologice, care în general crește și coboară odată cu temperatura solului.

Îngrășămintele chimice

Îngrășămintele chimice, sau sintetice, sunt materiale anorganice de origine total sau parțial sintetică, derivate în general din subproduse ale industriei petroliere. Ele sunt produse sintetic din materiale anorganice, astfel că pot avea anumiți acizi nocivi, care atacă creșterea microorganismelor care găsite în sol. Sunt bogate în cele trei substanțe nutritive esențiale pentru creșterea plantelor.

Acestea adaugă în sol doar substanțe nutritive, însă plantele au nevoie de mai mult de atât pentru a supraviețui. Ele au, de asemenea, nevoie de materie organică și organisme vii. Îngrășămintele chimice nu susțin viața microbiologică din sol, ci aplicarea îngrășămintelor chimice ucide un procent semnificativ de microorganisme benefice din sol. Aceste microorganisme sunt responsabile cu descompunerea materiei organice într-un amendament stabil pentru îmbunătățirea calității solului și a fertilității.

Iată care sunt avantajele de a utiliza îngrășămintele chimice:

 • Sunt mai ușor de dozat decât îngrășămintele organice.
 • Au un preț mai mic decât îngrășămintele organice.
 • Conțin nutrienții de care au nevoie plantele pentru a se dezvolta corespunzător.
 • Sunt mai ușor de absorbit de către plante.
 • Au un efect mai puternic decât îngrășămintele organice.
 • Sunt ușor și rapid de utilizat.

Există limitări în utilizarea îngrășămintelor chimice, iar acestea includ:

 • Majoritatea îngrășămintelor chimice nu conțin micronutrienți.
 • Îngrășămintele chimice nu susțin viața microbiologică din sol.
 • Îngrășămintele chimice nu adaugă conținut organic în sol.
 • Substanțele chimice sintetice pot fi aplicate cu ușurință și pot „arde” rădăcinile sau pot crea concentrații toxice de săruri.
 • Îngrășămintele chimice pot elibera substanțele nutritive prea repede, creând o mare creștere de vârf înainte ca rădăcinile să poată ajunge din urmă. Acest tip de creștere duce adesea la plante mai slabe și predispuse la boli, cu mai puține fructe.
 • Îngrășămintele sintetice se scurg adesea, deoarece se dizolvă ușor și eliberează substanțe nutritive mai repede decât le folosesc plantele.

Diferențe între îngrășămintele organice și îngrășămintele chimice

Există diferențe semnificative între îngrășămintele organice și îngrășămintele chimice. În continuare îți prezentăm care sunt principalele diferențe între ele.

Distribuția substanțelor nutritive

Îngrășămintele au rolul de a le oferi plantelor substanțele nutritive necesare pentru buna lor dezvoltare. Îngrășămintele organice pot adeseori să fie bogate în una dintre cele trei substanțe nutritive, în timp ce au un nivel scăzut al celorlalți nutrienți. În schimb, îngrășămintele chimice conțin cele trei substanțe nutritive esențiale în egală măsură.

Costul

În general, îngrășămintele organice sunt mai costisitoare decât îngrășămintele chimice.

Furnizarea substanțelor nutritive

Îngrășămintele organice au o eliberare lentă, care prezintă și avantaje, dar și dezavantaje. Prin eliberarea lentă, scade riscul de supra-fertilizare. Totuși, prin faptul că se eliberează lent, este posibil ca îngrășămintele organice să nu poată întotdeauna să îndeplinească necesarul de nutrienți pentru plante, atunci când este necesar. În schimb, îngrășămintele chimice sunt disponibile oricând să le furnizeze plantelor substanțele nutritive necesare imediat.

Conținutul acid diferă la îngrășămintele organice și îngrășămintele chimice

Unele îngrășăminte chimice au un conținut ridicat de acid, cum ar fi acidul sulfuric și acidul clorhidric. Acesta duce la distrugerea bacteriilor care fixează azotul. Îngrășămintele organice, în schimb, susțin creșterea bacteriilor care fixează azotul.

Îngrășămintele organice sau cele chimice – care sunt mai bune?

Așa cum ai văzut, atât îngrășămintele organice, cât și cele chimice au avantaje și dezavantaje. Așadar, atunci când ai de ales între îngrășăminte organice și chimice, alegerea celor mai potrivite ține strict de preferințele tale și nevoile solului și a plantelor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *