Ghid complet de soluții eco pentru un sol mai roditor

Ghid complet de soluții eco pentru un sol mai roditor Leave a comment

Toată lumea își dorește să aibă un sol cât mai roditor, recolte sănătoase și bogate. Însă ce poți face pentru a obține asta? Este bine să știi că există diverse soluții eco pentru un sol mai roditor. Chiar și așa, înainte de a descoperi aceste soluții eco pentru un sol mai roditor, este recomandat să cunoști câteva informații despre sol. Așadar, în continuare îți oferim câteva informații care să îți arate ce se întâmplă cu solul și care sunt principalele soluții eco pentru un sol mai roditor.

O mână de pământ conține mai multe vietăți decât câți oameni sunt pe Pământ. Dacă li se oferă condițiile de viață potrivite, aceste vietăți pot realiza multe. Ele sunt clasificate în două categorii: microflora solului (bacterii, ciuperci, etc.) și fauna solului (râme, nematozi, acarieni, etc.). Vietățile din sol sunt responsabile cu mărunțirea și transformarea substanțelor organice moarte, cum ar fi frunzele sau rădăcinile. Ele le transformă pe acestea în humus nutritiv, ale cărui substanțe sunt puse la dispoziție direct pentru plante și alte microorganisme. Le pot transforma și în humus permanent, care se descompune mai lent, reprezentând astfel o sursă de substanțe nutritive care durează mai mult.

Un alt rol pe care îl au vietățile care trăiesc în sol este amestecarea și afânarea solului. Prin această acțiune, solul este ventilat și structura lui este îmbunătățită. De asemenea, sunt reduse problemele care țin de stagnarea umezelii în sol. Una dintre cele mai harnice vietăți care trăiesc în sol este râma. Aceasta transformă anual în humus de 70 de ori greutatea corpului ei. Râma mănâncă în special resturi proaspete de plante moarte, pe care le transformă și le elimină din nou. De asemenea, râma ventilează și afânează solul și aduce la suprafață pământ și substanțe nutritive din cele mai adânci straturi de pământ.

Soluții eco pentru un sol mai roditor: #1 Activarea solului

Prima soluție pentru a obține un sol mai roditor este activarea solului. Aceasta are ca scop oferirea de sprijin solului din grădină și se poate realiza prin diverse posibilități. Iată care sunt câteva dintre modalitățile de activare a solului:

 • Utilizarea regulată de îngrășăminte organice cu eliberare lentă și praf de piatră și înglobarea acestora în sol numai superficial. Se renunță în cea mai mare măsură la prelucrarea frecventă a solului, intensă și în profunzime.
 • Utilizarea produselor fitofarmaceutice (chimice) doar în caz de necesitate absolută.
 • În fiecare an, solul se răsfață cu o încărcătură de compost. Atunci când produci compost nou, se recomandă să utilizezi un activator pentru compost. Pământul care are o cotă mare de compost din materiale verzi îi asigură solului o vitalizare microbiană.
 • Este recomandată mulcirea regulată. În cadrul acestui proces, solul se acoperă uniform cu material verde tăiat, în special deșeuri de iarbă. Se recomandă evitarea aplicării unui strat prea gros de mulci, precum și mulcirea în poziții umbrite și umede, deoarece în aceste cazuri se poate produce putrezire.
 • Este necesar să acorzi o atenție deosebită valorii pH a solului și să o verifici regulat. În cazul în care valoarea este prea redusă (sub pH 5.5), este recomandată administrarea de calcar, iar ca măsură preventivă se recomandă utilizarea unei ape potabile mai dure, în locul apei de ploaie.
 • Se recomandă utilizarea composturilor de origine animală, cum sunt îngrășămintele organice provenite de la bovine, deoarece sunt bogate în nutrienți și deosebit de valoroase.

Activarea solului este un principiu esențial în agricultura biologică. În plus, are și numeroase avantaje, după cum urmează:

 • Nu se produce aproape deloc fertilizare și aciditate excesive, motiv pentru care se evită toate problemele aferente, cum ar fi dereglările de creștere și o incidență crescută a bolilor la plante.
 • Nu se produc deficite de substanțe nutritive, deoarece este garantată o furnizare periodică de nutrienți.
 • Solul este afânat și săpat regulat.
 • Sunt îmbunătățite capacitatea de reținere a apei și ventilarea solului.
 • Pe termen lung, volumul de muncă este mai redus în comparație cu prelucrarea regulată a solului și cu fertilizarea minerală.
 • Cu ajutorul compostului se aduce o contribuție valoroasă la păstrarea mlaștinilor.
 • Renunțarea la îngrășămintele minerale determină reducerea riscului de spălare și, implicit, de poluare a apei freatice.

Soluții eco pentru un sol mai roditor: #2 Săpatul

Cea de-a doua soluție eco pentru a obține un sol mai roditor este săpatul. Săpatul solului din grădină este o lucrare excelentă pentru îngrijirea solului. Săpatul solului are câteva avantaje, după cum urmează:

 • Solul este afânat și aerisit

Rădăcinile plantelor au nevoie să respire, iar acest lucru nu este posibil atunci când solul devine compact, face cruste sau este apăsat din cauza călcatului frecvent pe el. Când aceste lucruri se întâmplă, se împiedică schimbul de gaze dintre rădăcină și suprafață, iar pe termen lung, aceasta afectează negativ sănătatea rădăcinilor. De asemenea, și vietățile utile din sol au nevoie de oxigen. Momentul prielnic pentru a săpa solul este după ce pământul se usucă în urma unei averse de ploaie.

 • Sunt îndepărtate buruienile

Întrucât buruienilor nu le place să fie deranjate când cresc, săpatul este eficient pentru a preveni apariția buruienilor. Prin săpat, semințele buruienilor sunt distruse, chiar și în cazul celor perene.

 • Sunt combătuți dăunătorii

Deși melcii nu sunt combătuți complet prin săpat, această activitate deranjează cârtițele și șoarecii-de-pământ.

 • Se conservă apa din sol

Prin săpat este protejat echilibrul hidric al solului. Apa de ploaie nu poate pătrunde bine în solurile pe care s-a format crustă, în schimb, în solurile afânate, apa de ploaie se infiltrează cu ușurință chiar și în straturile mai adânci. Atunci când stratul de la suprafață are crustă, apa din sol poate urca de la adâncime la suprafață, iar din acest motiv, în zilele calde se pot pierde până la 6 litri pe zi pe metru pătrat. Prin săpat sunt distruse capilarele din straturile superioare ale solului, astfel că apa nu mai poate urca la suprafață și nu se mai evaporă.

Soluții eco pentru un sol mai roditor: #3 Fertilizarea

Cea de-a treia soluție dintre principalele soluții eco pentru un sol mai roditor este fertilizarea. Plantele au nevoie de o hrană echilibrată, iar pentru a te asigura că plantele tale au toate substanțele nutritive principale, este esențial să apelezi la îngrășăminte. Deficitul de substanțe nutritive esențiale poate duce la moartea plantelor. Principalele substanțe nutritive sunt: potasiu, calciu, magneziu, azot, fier, zinc și sulf. În timp, nutrienții necesari din sol sunt epuizați și nu pot fi întotdeauna administrați pe cale naturală. Tocmai de aceea, se utilizează îngrășămintele.

Îngrășămintele au numeroase avantaje:

 • Hrănesc plantele cu nutrienți vitali și le asigură acestora o creștere sănătoasă și viguroasă.
 • Conțin un număr mare de oligoelemente și de enzime indispensabile, cu ajutorul cărora este sporită rezistența plantei în fața bolii.
 • Formează baza optimă pentru o recoltă bogată.
 • Nu sunt periculoase pentru oameni și animalele de companie.

Fertilizarea ecologică este un mod eficient, prietenos cu mediul și chiar mai ieftin de a oferi solului nutrienții necesari. Există diverse îngrășăminte naturale care conțin substanțele nutritive necesare. Îngrășămintele naturale sunt substanțe care nu au fost procesate chimic, obținute din surse organice sau minerale. Iată care sunt principalele tipuri de fertilizatori naturali:

 • Îngrășăminte organice. Acestea sunt formate din bălegar de grajd, dejecții de animale sau resturi vegetale. Este important să se aplice astfel încât materia organică proaspătă să nu intre în contact cu rădăcinile plantelor, deoarece le pot arde.
 • Îngrășăminte minerale naturale. Acestea reprezintă următoarea etapă după fertilizarea organică și sunt utilizate în cantități reduse, pentru a echilibra materia organică. În cadrul acestei categorii sunt incluse algele, carbonații de calciu, fosfații naturali și pulberea de rocă.
 • Amendamente pentru sol. Acestea sunt utilizate pentru a îmbunătăți însușirile fizice și biologice ale solului, în special pentru a corecta pH-ul.

 Îngrășămintele naturale au numeroase beneficii pentru sol. Iată câteva dintre acestea:

 • Atunci când se descompun, fertilizatorii naturali îmbunătățesc structura solului și capacitatea acestuia de a reține apa și substanțele nutritive.
 • Nu există riscul de acumulări toxice de chimicale și săruri dăunătoare plantelor.
 • Materialele utilizate sunt biodegradabile, astfel că ajută la reciclare.
 • Numeroase materiale pentru fertilizarea naturală sunt ieftine, se regăsesc în grădină.
 • Îngrășămintele naturale stimulează dezvoltarea naturală a plantelor și le ajută să devină mai rezistente la boli și dăunători.

Concluzie

Este foarte ușor să ai un teren roditor, care produce recolte bogate și sănătoase. În principal există trei soluții eco pentru un sol mai roditor: activarea solului, săpatul și fertilizarea naturală. Odată ce optezi pentru aceste soluții, te vei bucura de un sol mai sănătos și mai bogat, care va fi mai benefic pentru plantele pe care îți dorești să le crești în grădina ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *