Ghid complet despre combaterea biologică

Ghid complet despre combaterea biologică Leave a comment

Combaterea biologică este o metodă prin care se limitează efectele dăunătorilor, patogenilor și plantelor dăunătoare, prin utilizarea organismelor benefice, cum sunt microorganismele, insectele și plantele care inhibă organismele dăunătoare. În articolul anterior ți-am arătat 4 motive pentru a folosi combaterea biologică, iar pentru azi ne-am propus să îți oferim mai multe detalii despre ce este aceasta.

Combaterea biologică profită de interacțiunile ecologice de bază dintre organisme, cum sunt prădarea, parazitismul, patogenitatea și competiția. În zilele noastre, acest tip de se utilizează în principal pentru a combate dăunătorii din culturile agricole. Printre principalele avantaje ale combaterii biologice se numără faptul că nu sunt adăugate substanțe artificiale și sunt rare cazurile în care patogenii sau dăunătorii dezvoltă rezistență împotriva agenților combaterii biologice. Acest tip de combatere reprezintă o componentă importantă a managementului integrat al dăunătorilor.

Ce tipuri de combatere biologică există?

Există patru tipuri principale de combatere biologică, după cum urmează:

1. Combatere biologică naturală. În cazul acesteia, serviciul este realizat de inamicii naturali rezidenți ai dăunătorilor și agenților patogeni, fără implicarea omului.

2. Combaterea biologică de conservare. Aceasta se bazează pe stimularea direcționată a inamicilor naturali rezidenți pentru a spori controlul lor asupra dăunătorilor și agenților patogeni.

3. Combaterea biologică augmentativă. Se bazează pe adăugarea de agenți de biocontrol propagați, crescând temporar densitățile populației acestora într-o zonă vizată.

4. Combaterea biologică clasică. Presupune adăugarea de noi agenți de combatere biologică pentru proliferare și stabilire pe termen lung.

Unde se folosește combaterea biologică?

Combaterea biologică este un concept vast și poate fi utilizată pentru combaterea dăunătorilor din diferite arii, cum ar fi:

Agricultură. Dăunătorii plantelor pot fi limitați prin utilizarea inamicilor naturali, cum sunt ciupercile, bacteriile sau arahnidele. Poate fi utilizată pentru combaterea insectelor sau bolilor fungice, precum și pentru daunele cauzate de nematozi. Există o varietate de organisme și produse care pot fi folosite în diverse culturi, precum cereale, uleioase, cartofi, porumb și altele.

Horticultură. Controlul biologic funcționează bine în sere, deoarece este destul de ușor de controlat mediul pentru a crea condiții bune pentru diferite organisme. Este important ca organismele benefice să fie aplicate rapid atunci apare un dăunător. În acest fel, organismul benefic este mai ușor să controleze dăunătorul. Astăzi, combaterea biologică este utilizată în sere pentru controlul diverșilor dăunători, precum păianjenul de seră, mucegaiul, afidele, tripșii, gărgărițele și fluturii.

Silvicultură. În silvicultură, combaterea biologică este utilizată, de exemplu, pentru a reduce atacul Heterobasision annosum, un dăunător care provoacă pierderi enorme în silvicultură, anual.

Ce organisme se folosesc în combaterea biologică?

Bacterii. Bacteriile sunt utilizate cu succes ca pesticide biologice și pot avea numeroase efecte pozitive asupra plantelor.  

Insecte și arahnide. În horticultură, se utilizează insecte prădătoare cultivate și parazitoizi sau acarieni prădători pentru a inhiba dăunătorii. În sere poți crea condiții propice pentru inamicii naturali și acest tip de combatere reprezintă adeseori o măsură eficientă dacă este aplicată din timp. În sistemele deschise de cultivare este mai dificil să se utilizeze combaterea biologică augmentativă. În schimb, se poate aplica controlul biologic de conservare și promovarea inamicilor dăunătorilor plantelor care apar în mod natural în mediu.

Nematozi. Nematozii sunt viermi rotunzi, de câțiva milimetri lungime, care trăiesc în peliculele de apă care înconjoară particulele de sol. Pot fi utilizați în controlul biologic, întrucât numeroase specii pot cauza boli la dăunători și alte nevertebrate. Nematozii pot, de asemenea, combate lupta cu ciupercile patogene.

Ciuperci. Ciupercile antagoniste joacă un rol esențial în acest tip de combatere a ciupercilor patogene ale plantelor.

Încheiere

Combaterea biologică este tot mai folosită, datorită modului în care acționează asupra combaterii dăunătorilor din culturile agricole. Există diverse tipuri de combatere biologică, ele putând fi utilizate în agricultură, horticultură și silvicultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *