Ghid complet pentru alegerea erbicidului, în funcție de cultură

Ghid complet pentru alegerea erbicidului, în funcție de cultură Leave a comment

Ce este și cum se folosește erbicidul?

Indiferent dacă ai o grădină de legume sau o curte mixtă, cu siguranță vrei să o întreții, să fie cât mai bine îngrijită. Cu siguranță problema buruienilor care se răspândesc necontrolat îți este familiară. Ca soluții pentru suprafețe mici, plivitul, săpatul și smulsul buruienilor sunt excelente, însă ele sunt doar pe termen scurt, atât timp cât rădăcinile buruienilor nu sunt complet înlăturate. Totuși, cea mai eficientă și mai productivă metodă pentru a scăpa de buruieni este utilizarea erbicidului.

Erbicidul este un amestec chimic utilizat de decenii pentru a îmbunătăți randamentul culturilor. Prin utilizarea erbicidului, fie se stârpesc buruienile, fie se inhibă dezvoltarea acestora.

În continuare, îți vom oferi un ghid complet pentru alegerea erbicidului, în funcție de cultură.

Tipuri de erbicid și cum se aplică fiecare?

Înainte de a ști cum să alegi corect erbicidul, este esențial să cunoști care sunt tipurile de erbicid și cum se aplică acestea.

Tipuri de erbicide în funcție de momentul aplicării

În funcție de momentul aplicării, erbicidele pot fi preemergente sau postemergente.

Erbicidele preemergente se aplică pe sol și au rol preventiv. Substanța erbicidului este absorbită de rizomii, stolonii sau rădăcinile buruienilor înainte de germinare. Este recomandat ca, după aplicarea erbicidelor preemergente, solul să se mărunțească și să se niveleze. Este necesară încorporarea la erbicidele volatile, pentru a preveni evaporarea substanței active și riscul de poluare. Specificațiile privind încorporarea diferă de la un tip de erbicid la altul. Se recomandă, de asemenea, ca erbicidele preemergente să se aplice pe solul uscat, pentru a crește absorbția.

Erbicidele postemergente sunt denumite și erbicide de contact, deoarece se aplică direct pe vegetația nedorită. Rolul lor este de a distruge buruienile deja răsărite. Ele acționează prin inhibarea fotosintezei și distrugerea celulelor plantei. Se absorb mai bine la buruienile cu frunze mai mari.

Tipuri de erbicide în funcție de modul de acțiune

În funcție de modul lor de acțiune, erbicidele pot fi totale sau selective.

Erbicidele totale omoară toate plantele, atât cele anuale cât și cele perene, de pe suprafața pe care au fost aplicate aceste erbicide. Ele nu fac excepție în plantele pe care le distrug. Tocmai din acest motiv, este necesar să acorzi o atenție deosebită atunci când aplici erbicide totale, pentru a evita ca acestea să intre în contact cu plantele de cultură.

În general, erbicidele totale se utilizează pentru alei sau trotuare, locuri necultivate. În grădini, ele se folosesc în situații limitate, cum ar fi în perioada de pauză dintre culturi sau atunci când se înființează noi straturi. De asemenea, erbicidele totale se aplică și pe miriști, atunci când buruienile sunt în creștere. Rezultatele acestor erbicide apar în 5-7 zile după aplicare.

Erbicidele selective sunt preferatele fermierilor pentru utilizarea în grădina de legume, vie sau lanurile de cereale, dar și pentru întreținerea gazonului. Aceste erbicide țintesc în mod specific anumite specii de plante, fără a afecta plantele de cultură.

Dacă ai o peluză, este necesar să ai grijă atunci când aplici erbicidele, deoarece acestea pot pune în pericol creșterea ierbii. În acest caz, se recomandă utilizarea unei formule combinate, de îngrășământ cu erbicid pentru gazon. Această formulă are o descărcare lentă, de 100 de zile, și se repartizează uniform. Ea asigură nutriția gazonului și îndepărtarea buruienilor.

Recomandări pentru aplicarea corectă a erbicidului

 • Erbicidele preemergente se aplică la finalul iernii și la începutul primăverii, pentru a obține cele mai bune rezultate.
 • Erbicidele postemergente se aplică primăvara, atunci când buruienile încep să crească.
 • Trebuie verificate întotdeauna specificațiile produsului utilizat, pentru a vedea lista de buruieni combătute, momentul optim de aplicare, modul de acțiune, cantitatea de apă/ha, necesitățile de încorporare, precauțiile necesare, precum și compatibilitatea cu alte produse.
 • Există erbicide care au atât aplicare preemergentă, cât și postemergentă, în funcție de cultură. Pentru unele culturi, aplicarea erbicidului se realizează înainte de plantare, pentru altele, la transplantare sau la stadiul de câteva frunze.
 • Este necesar să se consulte eticheta produsului pentru a afla necesitatea de irigare. Majoritatea erbicidelor solicită o umiditate suficientă a solului după tratament, fie aceasta obținută prin irigare sau prin ploi.
 • Erbicidele sunt substanțe concentrate, cu un dozaj/ha care diferă în funcție de produs.
 • Pentru aplicarea erbicidelor se utilizează atomizoare și pompe, având grijă ca soluția să fie omogenizată atent.
 • Se respectă regulile de siguranță: purtarea echipamentului de protecție, evitarea aplicării de erbicide în zilele cu vânt puternic și oprirea accesului animalelor în zona unde s-a aplicat erbicid.

Aplicarea erbicidului în funcție de cultură

Erbicidul se aplică în funcție de cultură, pentru a obține rezultatele dorite. În continuare, îți prezentăm câteva informații despre aplicarea erbicidului în funcție de cultură.

Aplicarea erbicidului la cultura de sfeclă de zahăr

Ghid complet pentru alegerea erbicidului, în funcție de cultură

Plantele de sfeclă de zahăr sunt destul de delicate în primele faze ale dezvoltării și prezintă o închidere întârziată a rândurilor. Sfecla de zahăr este extrem de sensibilă la concurența buruienilor, mai ales în stadiul de 2-6 frunze. Tocmai de aceea, dacă nu sunt luate măsurile necesare pentru combaterea buruienilor, se pot înregistra pierderi semnificative în cadrul culturii tinere de sfeclă de zahăr.

Iată câteva recomandări privind aplicarea erbicidului la cultura de sfeclă de zahăr:

 • Se aplică erbicide în preemergență și postemergență
 • Se recomandă trei aplicări în postemergență, la interval de 10-12 zile
 • Se recomandă flexibilitate în aplicarea erbicidelor, în funcție de ciclul de vegetație al buruienilor
 • Se aleg ingrediente active în funcție de apariția buruienilor și de condițiile de sol
 • Se respectă restricțiile erbicidelor la culturile succesive (erbicidele utilizate la porumb și cereale pot avea efecte negative asupra sfeclei de zahăr)

Aplicarea erbicidului la secară

Atunci când se are în vedere aplicarea erbicidului la secară, este esențial să se ia în considerare indicațiile privind compatibilitatea. Utilizarea incorectă a erbicidului poate determina deteriorarea plantelor și scăderea productivității.

Este recomandat să se evite aplicarea tratamentelor de toamnă la date foarte târzii, cum ar fi luna noiembrie. Iată care sunt factorii de prevenție a daunelor cauzate de erbicide în cazul culturii de secară:

 • Adâncimea de semănat de 2-3 cm
 • Se ține cont de condițiile meteo, este recomandat să se evite aplicarea erbicidului când se anunță precipitații
 • Alegerea erbicidului

Aplicarea erbicidului la rapiță

Ghid complet pentru alegerea erbicidului, în funcție de cultură

Rapița reacționează foarte bine la acțiunea competitivă a buruienilor. Chiar și așa, erbicidarea este utilă în cazul culturii de rapiță. Printre principalele buruieni care pot cauza probleme însemnate se numără turița și mușețelul.

Cruciferele afectează calitatea produsului recoltat din prisma conținutului de glucozinolat, acizi grași și ulei. Așadar, este esențial ca speciile la care manifestă sensibilitate cultura de rapiță să fie combătute cât mai eficient.

Atunci când există o bună umiditate a solului este recomandat să se utilizeze erbicide în pre-germinare sau post-germinare timpurie.

Numărul de erbicide care se pot aplica la rapiță primăvara este redus. Există câteva variante de erbicid care sunt utile în controlul buruienilor-problemă, cum sunt mușețelul, turița, floarea de porumb și diverse buruieni monocotiledonate. În cazul culturii de rapiță, este recomandat să se planifice măsurile de control al buruienilor înainte de iarnă.

Aplicarea erbicidului la porumb

Porumbul este extrem de sensibil la concurența buruienilor în stadiul de dezvoltare al plantelor tinere. În cazul porumbului, buruienile concurează cu această plantă pentru apă, nutrienți și lumină. Tocmai din acest motiv, măsurile de combatere a buruienilor la porumb trebuie să vizeze eliminarea acestora până când se finalizează fazele de vegetație.

Erbicidele care se pot folosi pentru cultura de porumb pot fi utilizate atât în preemergență, cât și în postemergență. Tratamentele din preemergență trebuie efectuate doar în condiții de bună umiditate a solului. În postemergență, se face o distincție între produsele cu acțiune foliară, la nivelul solului și combinată. Substanțele care acționează prin frunze au efect rapid asupra buruienilor răsărite din soluri uscate, bogate în humus. Buruienile răsărite după aplicare nu sunt afectate.

Iată câteva recomandări esențiale pentru utilizarea erbicidelor pentru combaterea buruienilor dicotiledonate:

 • Nu se recomandă utilizarea acestora când sunt fluctuații mari de temperatură
 • Nu se pulverizează în lumina puternică a soarelui; este recomandat să se aplice după lăsarea serii
 • Nu se folosesc în condiții de stres
 • Este esențial să te asiguri că pe frunzele de porumb este suficientă ceară
 • Este important să nu fie depășită perioada recomandată pentru utilizare

Erbicidele cu acțiune la sol se aplică timpuriu. Atunci când acestea sunt utilizate pe soluri minerale umede, prezintă efecte durabile semnificative asupra buruienilor.

Iată câteva recomandări de luat în considerare atunci când sunt utilizate erbicide care acționează în sol:

 • Aceste erbicide sunt eficiente doar în condiții de bună umiditate a solului
 • Au nevoie de un pat germinativ adecvat
 • Tipul de sol și conținutul de humus poate influența efectul lor

Atunci când se folosește glifosat, este necesar să se asigure timpul optim de expunere, care depinde de agent și de mărimea buruienilor, înainte de pregătirea patului germinativ, pentru a se asigura o utilizare sigură și eficientă. Erbicidele trebuie utilizate la momentul potrivit. Utilizarea incorectă a lor poate provoca daune directe plantelor de porumb, precum și daune nedetectabile în mod direct.

Concluzie

Erbicidele sunt substanțe chimice utilizate în combaterea buruienilor pe suprafețe mari. Există diverse tipuri de erbicide, iar alegerea erbicidului potrivit ține de diverși factori, precum momentul aplicării, modul de acțiune și cultura pe care se va aplica erbicidul. Pentru a avea efectele dorite, este esențială alegerea erbicidului potrivit în funcție de cultură.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *