Insecticide bio pentru grădina ta

Insecticide bio pentru grădina ta Leave a comment

Orice grădinar își dorește să aibă culturi frumoase și bogate, fără boli sau dăunători. Însă, plantele sunt adesea atacate de insecte, lucru care poate afecta grav producția. Dacă îți dorești să culegi legume sau fructe sănătoase din propria grădină este necesar să protejezi zona cu insecticide bio. Pe lângă un climat adecvat, sol, apă și îngrășăminte prielnice plantelor, soluțiile obținute în mod natural au un rol deosebit de important în combaterea insectelor. Așadar, nu este suficient să știi care sunt cele mai dăunătoare insecte pentru agricultură, ci trebuie trebuie să fii pregătit cu produsele potrivite pentru că de la un an la altul pot apărea dăunători noi. Descoperă mai departe câteva insecticide bio pe care poți să utilizezi pentru sănătatea grădinii tale:

Extract de urzică, ideal pentru paraziții de orice fel

Urzica este o plantă perfectă pentru grădină deoarece ține la distanță păduchii, musca morcovului sau mana. Această plantă poate fi utilizată și pentru a obține unul dintre cele mai bune insecticide bio. Mai exact, ai nevoie de  un kilogram de urzici, pe care trebuie să le toci și să le pui la macerat în 9-10 litri de apă, pentru 3 zile. Ai grijă să folosești vase din sticlă, plastic sau lemn, pe care să le mai agiți din când în când. La final, strecoară maceratul de urzică și folosește o pompă de stropit pentru a pulveriza soluția obținută în toată grădina.

Conținutul ridicat de acid salicilic și acid formic face ca preparatul să fie deosebit de eficient în combaterea acarienilor și a păduchilor de frunze, însă este util și pentru paraziții animali și vegetali. Ține cont să stropești plantele cu extract de urzică în fiecare săptămână și să păstrezi lichidul în sticle acoperite cu tifon, nu cu capac, întrucât poate produce gaze de fermentație.

Macerat din ceapă și usturoi, printre cele mai bune insecticide

Aceste două legume pe care poți să le cultivi în grădina ta îți vor fi de ajutor dacă vrei să ții dăunătorii la distanță. După cum ai intuit deja, mirosul lor persistent  omoară insectele. În plus, usturoiul conține și sulf, un agent antibacterian și antifungic, toxic pentru dăunători. Prin urmare, curăță o căpățână de usturoi și o ceapă, pisează-le până când obții o pastă, după care toarnă 2 litri de apă peste ele și lasă-le la macerat peste noapte. A doua zi, folosește o strecurătoare ca să filtrezi soluția și un pulverizator ca să stropești plantele din grădină. Maceratul din ceapă și usturoi se numără printre cele mai eficiente insecticide, omoară afidele și poate fi folosit și pe trandafiri, pomi fructiferi sau flori.

Insecticid din frunze de roșii, potrivit pentru multe tipuri de insecte

Există o mulțime de dăunători la tomate, iar pentru a susține dezvoltarea unei culturi bogate agricultorii optează adesea pentru tratamente fitosanitare precum fungicidele Bravo 500 SC, Pyrus 400 SC și Funguran OH 50 WP sau insecticide ca Mospilan 20 SG, Affirm sau Vertimec 1,8 EC. Dacă vrei o cultură bio, atunci poți să folosești produse naturale obținute, în mod surprinzător, din frunze de roșii. Această parte a plantei conține alcaloizi, niște compuși toxici care au rolul de a îndepărta acarienii și afidele. Contrar acestui lucru, alcaloizii nu afectează plantele și oamenii.

Pune la macerat peste noapte 2 căni de frunze verzi de tomate tocate mărunt și amestecate cu 2 căni de apă. Strecoară apoi lichidul obținut, mai adaugă peste el încă două căni de apă și pulverizează soluția pe plantele infestate. Ai grijă să stropești tulpinile și frunzele pe partea inferioară deoarece acolo se strâng dăunătorii.

Ceai din frunze de soc, eficient pentru  păduchii plantelor

Un insecticid bio poate fi obținut din frunzele de soc. Prepară un ceai din 460 de grame de frunze de soc și 1 litru de apă dacă vrei să scapi plantele de afide, musculițele morcovului, gândaci de castraveți, dăunători care atacă fructele ori alte tipuri de insecte. Fierbe frunzele în apă pentru aproximativ 30 de minute, apoi strecoară ceaiul. Separat, dizolvă câteva linguri de săpun ecologic în 0.5 litri de apă călduță. Amestecă cele două soluții obținute, lasă totul să se răcească, după care poți să stropești plantele afectate.

Amestec cu pelin și săpun organic, leac pentru grădină

Printre plantele ce funcționează ca insecticide se află și pelinul. Datorită proprietăților sale benefice și a mirosului înțepător, pelinul ține insectele la distanță. Pregătește un ceai din 125 de grame de frunze de pelin și 1 litru de apă. Adaugă în acest și puțin săpun organic, după care strecoară totul și stropește plantele cu lichidul obținut.

Insecticid din ardei iute, de ajutor împotriva acarienilor

Știm cu toții că ardeiul iute are numeroase beneficii asupra sănătății umane, însă nu mulți dintre noi cunosc faptul că conținutul de capsaicină al acestuia irită insectele. Dacă vrei să combați dăunătorii plantelor, lasă la macerat în 250 ml de apă 2 lingurițe de sos de ardei iute pasat, amestecat cu câteva picături de detergent pentru vase biodegradabil. După 24 de ore, aplică soluția pe tulpini și partea inferioară a frunzelor.

În cazul în care nu ai prea mult timp la dispoziție pentru a prepara astfel de insecticide bio poți opta pentru Oleorgan sau Kabon, produse naturale, pe bază de uleiuri vegetale, eficiente pentru îndepărtarea dăunătorilor. Ai grijă de sănătatea grădinii tale și stropește plantele la timp dacă vrei să ai parte de culturi excelente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *