Insecticide și fungicide permise în agricultura ecologică

Insecticide și fungicide permise în agricultura ecologică

În ultima vreme oamenii acordă o atenție deosebită alimentelor pe care le consumă. Agricultura ecologică a devenit tot mai populară și, dacă e să aruncăm o privire asupra asupra trendului său evolutiv, putem spune că va deveni prima alegere a tuturor pentru că oferă produse de înaltă calitate. Această metodă agricolă are un impact limitat asupra mediului înconjurător deoarece încurajează păstrarea biodiversității, menținerea calității apei, creșterea fertilității solului și utilizarea responsabilă a energiei și resurselor naturale. Cunoscută și ca agricultură organică sau biologică, aceasta urmărește să producă alimente folosind doar substanțe și procese naturale. Totuși, nici un cultivator nu poate întreține culturi de calitate fără fungicide și insecticide care să protejeze plantele și pomii fructiferi. În acest sens, prevederile legislației naționale și europene fac referire la anumite produse de uz fitosanitar permise în agricultura ecologică. Află mai departe ce poți utiliza pentru obținerea alimentelor bio.

Insecticide și fungicide autorizate de Comisia Europeană

Regulamentul european menționează că dăunătorii, bolile și buruienile trebuie controlate în primul rând prin practici agronomice adecvate deoarece unul dintre obiectivele producției ecologice este reducerea utilizării factorilor externi. Însă, fermierii ecologiști pot folosi și insecticide și fungicide biodinamice ca să-și protejeze culturile. În mare parte, acestea sunt obținute din plante sau produse animale.

Substanțe de origine vegetală ori animală

  • Produse pe bază de Azadirachtin – se folosesc ca insecticid și au o gamă largă de acțiune, incluzând și insecte din ordinul Homoptera, Diptera, Lepidoptera, Coleoptera și altele, inclusiv acarienii. Azadirachtin este un extract obținut din copacul asiatic Azadirachta indica sau Neem. Este eficient, de asemenea, împotriva ciupercilor și bacteriilor și se folosește în horticultură, pentru pomi fructiferi, în pepiniere și la plantele ornamentale.
  • Ceara de albine – se utilizează ca agent de protecție a rănilor provocate arborilor prin elegare;
  • Uleiurile vegetale – sunt permise uleiurile de mentă, pin sau chimen, substanțe naturale extrase din diferite părți ale plantei care conțin mult acid oleic și acid linoleic. Sunt folosite în mod tradițional ca fungicide, dar funcționează și ca insecticide, provocând asfixierea insectelor și a ouălor acestora.
  • Preparate din Quassia amara – se extrag din copacul Quassia amara, de origine din Surinam, și acționează ca un insecticid natural. Activitatea acestor preparate este relativ slabă, determinată de persistența scăzută.
  • Preparate din piretrine – este vorba despre insecticide naturale extrase din plante care aparțin genului Chrysanthemum. Acestea acționează precum insecticidele de contact, paralizând dăunătorii în câteva secunde. Se aplică în horticultură, plante ornamentale și pentru conservarea alimentelor.
  • Proteine hidroizolate – se utilizează ca agent de atragere a dăunătorilor.
  • Uleiuri minerale – parafina albă sau uleiurile petroliere sunt active prin contact direct în special împotriva insectelor mici, cum sunt afidele, psylla, Diaspidele și acarienii. Datorită fitotoxicității acestora sunt eficiente și împotriva făinării și a buruienilor.
  • Retenona – este un alcaloid extras din rădăcinile plantelor Derris elliptica, Derris spp., Tephrasi spp. Și Lonchocarpus utilis. Aceasta combate o gamă largă de insecte dăunătoare și este eficientă pentru pomi fructiferi, plante ornamentale, muște, țânțari și în horticultură.

Microorganisme sau substanțe produse de acestea

În această categorie regăsim doar produse care nu sunt modificate genetic, respectiv bacterii, viruși și fungi. În agricultura ecologică se pot folosi, de exemplu, Bacillus thuringiensis, cel mai des întâlnit preparat bacterian în culturile bio sau Granulosis virus  utilizat împotriva viermelui merelor (Cydia pomonella) și altor Lepidoptere.

Alte produse utilizate în agricultura ecologică

Pe lângă substanțele de origine vegetală și animală, agricultura ecologică permite și utilizarea unor insecticide și fungicide pe bază de substanțe chimice. Iată ce poți utiliza pentru culturi biologice:

  • Acid gras de sare de potasiu – mai este cunoscut și sub numele de săpun de Marseille sau săpun lichid de potasiu și se obține prin amestecarea uleiurilor vegetale cu substanțe precum soda caustică și hidroxidul de potasiu. Se obține un insecticid complet biodegradabil, eficient împotriva insectelor fitofage, cu cuticulă și tegument slab. Este perfect pentru măr, păr, cais, plante aromatice, viță-de-vie, legume și plante ornamentale.
  • Sulfură de calciu – se utilizează ca insecticid, dar este și unul dintre cele mai importante fungicide, iar substanța activă este sulful, sub diverse forme. Acționează împotriva insectelor, ouălor de acarieni și prădătorilor acarieni, dar combate și făinarea, cancerul piersicului sau alte boli.
  • Cuprul – se numără printre substanțele chimice a căror utilizare este permisă în agricultura ecologică fiind des utilizat datorită proprietăților sale fungicide și bactericide. Se folosesc diverse produse – sulfat de cupru, oxiclorură de cupru, oxid de cupru, hidroxid de cupru, substanța activă din acestea fiind ionul de cuprul. Este util pentru viticultură, pomi fructiferi, horticultură, floricultură ori sfeclă de zahăr.

Termenul de agricultură ecologică a apărut pentru prima oară în secolul al XX-lea, iar de atunci se încearcă tot mai mult să se consume produse mai sănătoase. Bio înseamnă ca produsele agrotoxice, substanțele sintetice, chimice sau pesticidele să nu fie folosite, ci să se opteze doar pentru îngrășăminte organice. În ultimii ani, agricultura ecologică a cunoscut o evoluție ascendentă și la noi în țară. Dacă ai nevoie să-ți păstrezi culturile bio sănătoase și roditoare, pe PlantMaster.ro găsești întotdeauna soluțiile ideale, adecvate nevoilor tale.