Mulciul viu ca erbicid ecologic

Mulciul viu ca erbicid ecologic Leave a comment

Pentru protejarea și recoltelor și pentru creșterea profitabilității lor, sunt necesare diverse activități agricole specifice. Printre acestea se numără și mulcirea, o etapă esențială pentru asigurarea producției de legume tărâtoare. Mai multe informații despre ce implică mulcirea, dar și despre cum poate fi folosit mulciul viu drept erbicid ecologic poți afla din articolul de astăzi. 

Mulcirea, activitatea absolut necesară pentru orice grădină 

Pentru început este important să știi că mulcirea constă în acoperirea terenului dintre plante. Aceasta are rolul de a opri creșterea buruienilor și de a păstra umiditatea solului. Totodată, stratul de mulci menține căldura suprafeței solului pe timp de iarna, în timp ce vara asigură o temperatură mai scăzută a acestuia. Practic, beneficiul palpabil pe care îl oferă mulcirea constă în accelerarea activității microorganismelor din sol, astfel încât să devină mai afânat și mai fărâmicios. 

Pentru mulcire se pot folosi fie paie sau fân, fie mulciu viu. 

Ce este mulciul viu?

Mulciul viu se obține prin folosirea plantelor vii în jurul culturilor principale. Această metodă are o mulțime de avantaje, având în vedere că se realizează de regulă cu plante verzi, suculente, pline de substanțe nutritive și cu un sistem radicular bine dezvoltat. Practic, mulciul viu asigură hrana culturilor principale de-a lungul întregului sezon și acționează atât deasupra solului, cât și în profunzimea sa. Astfel, putem considera mulciul viu un îngrășământ natural. 

Mulciul viu, un erbicid ecologic eficient 

Mulciul viu se poate utiliza și ca erbicid ecologic, în special în grădinile de legume unde se practică o agricultură naturală. În acest caz, este frecvent întâlnit trifoiul alb, foarte eficient pentru stoparea buruienilor. Acesta crește des și poate împiedica inclusiv apariția buruienilor puternice, tocmai pentru că nu permite pătrunderea luminii care ajută la dezvoltarea lor. Pentru efecte maxime, acesta se seamănă în amestec cu semințele de legume, îmbogățind solul, păstrându-l umed și aerisit.

Cele mai indicate perioade pentru semănatul trifoiului alb pe post de erbicid ecologic este vara târziu (sau chiar și toamna). În cazul în care este semănat toamna, rădăcinile sale se vor dezvolta pe durata lunilor reci de iarnă, oferindu-i trifoiului un avans considerabil în fața buruienilor anuale de primăvară. 

Trifoiul alb este o plantă competitivă care poate elimina 98% dintre buruieni (inclusiv pirul). 

Alte beneficii ale mulciului pentru culturi 

  • Protejează plantele de dăunători;
  • Menține substanțele benefice în sol, împiedicând ”evaporarea” lor în urma ploilor, a gerului sau a vânturilor;
  • Împiedică stropirea plantelor cu noroi pe timp de ploaie sau în timpul udării;
  • Împiedică formarea mucegaiului, în special la culturile de căpșun sau dovleac;
  • Reduce compactarea solului, pentru a permite dezvoltarea normală a rădăcinilor la plantele din cultura principală;
  • Previn eroziunea solului pe pante;
  • Îmbunătățesc estetica peisajelor agricole. 

Folia de mulcire 

O acțiune similară mulciului viu oferă și folia de mulcire, care împiedică dezvoltarea buruienilor datorită faptului că lumina din spectrul PAR (necesară fotosintezei) nu poate pătrunde prin ea. Găsești diverse tipuri de folii de mulcire la preț accesibil pe site-ul nostru. 

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *