Principalele lucrări agricole în aprilie

Principalele lucrări agricole în aprilie

Luna aprilie este una dintre cele mai aglomerate luni pentru agricultori. Fie că te ocupi de legumicultură sau de cultivarea plantelor în câmp, de viticultură sau pomicultură, există o serie de lucrări agricole în aprilie. În cazul în care ești la început de drum sau te gândești să începi să cultivi legume, cereale, viță de vie sau pomi fructiferi, este important să te informezi înainte, să știi care sunt principalele lucrări agricole în aprilie, astfel încât să poți desfășura activitățile necesare, specifice acestei luni.

Lucrări agricole în aprilie în legumicultură

Lucrările agricole în aprilie în legumicultură debutează cu marcarea și modelarea terenului pentru plantarea în solarii. De asemenea, este momentul pentru a semăna fasolea urcătoare, iar în prima jumătate a lunii se plantează integral în solarii tomate, ardei gras, vinete, castraveți, pepeni, etc. De asemenea, la începutul lunii se pot semăna ridichi de lună, spanac și măcriș. Se înființează culturile de gulioare, țelină, varză de vară și ridichi de vară.

Urmează palisarea culturilor înființate în solarii. Se realizează fertilizarea fazială a culturilor din solarii, irigarea prin brazde sau prin picurare a tuturor culturilor din solarii, prășitul manual pe rând și pe intervalul dintre rândurile de plante sau se efectuează mulcirea.

Luna aprilie este și momentul oportun pentru recoltarea verdețurilor (ceapă, mărar, pătrunjel), a salatei, ridichilor, verzei timpurii, spanacului etc.

Are loc erbicidarea culturii de cartofi timpurii la 4-6 zile după plantat, înainte de apariția plantelor.

Se continuă lucrările în răsadnițe, care presupun aerisirea, udarea, fertilizarea, aplicarea tratamentelor și a măsurilor de călire a răsadurilor cu 10-12 zile înainte de plantare.

La finalul lunii aprilie se poate începe plantarea tomatelor timpurii în câmp și se poate semăna fasolea de grădină, cu condiția ca temperatura solului să se mențină în jurul valorii de 10° C.

Lucrări agricole în aprilie în câmp

Aprilie este perioada potrivită pentru a face mobilizarea solului pentru culturile în câmp, care se realizează prin grăpare superficială, la 3-5 cm, în vederea înființării culturilor de solano-fructuoase, bostănoase, rădăcinoase, vărzoase și fasole. De asemenea, se pregătește urgent patul germinativ și se termină în cel mai scurt timp semănăturile din prima urgență: morcov de vară, ceapă, pătrunjel, mazăre, dacă acestea nu s-au semănat în luna martie.

Se administrează îngrășăminte pentru culturile care urmează să fie înființate, erbicide preemergente și postemergente, tratamente fitosanitare și se realizează călirea răsadurilor care se vor planta în această lună.

Se deschid rigolele și se modelează terenul în brazde înălțate pentru înființarea culturilor de solanacee, bostănoase, rădăcinoase, vărzoase și verdețuri, după care se înființează culturile prin semănare, direct în câmp: tomate de vară-toamnă, fasole de grădină și boabe, castraveți, sfeclă roșie, morcov; precum și cele prin plantare de răsaduri: varză de vară, conopidă de vară, gulii și gulioare, tomate timpurii și de vară.

Se realizează irigarea culturilor înființate prin semănat și prin răsad, iar la 5-6 zile de la plantare se completează golurile din cultură.

Lucrările agricole din viticultură în luna aprilie

La viile pe rod, la sfârșitul lunii aprilie se aplică primele tratamente împotriva bolilor. La viile tinere, se termină plantarea vițelor în masiv și se completează golurile apărute, cu vițe viguroase din soiurile plantate inițial. Se plantează la ghivece rezervă de vițe, destinată plantării golurilor din timpul verii. Se termină instalarea spalierilor din viile de anul 2.

În cazul viilor pe rod, după finalizarea lucrărilor fitotehnice la butuci, se execută afânarea adâncă pe solurile ușoare, folosind afânatorul cu gheară, iar pe solurile grele cu utilizarea plugului fără cormane în agregat cu grapa, pentru mărunțirea solului.

În plantațiile viticole cu sistem de irigare, se aplică irigarea de aprovizionare la pornirea vițelor în vegetație. Spre finalul lunii este recomandată executarea primelor tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, folosind produse fitosanitare autorizate.

Lucrările agricole din luna aprilie în plantațiile de pomi

În plantațiile de pomi se efectuează numeroase lucrări agricole în aprilie. Este momentul pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare la avertizare, pentru a combate gărgărița florilor de măr, apahidele, acarienii, rapănul, făinarea, focul bacterian, păduchii țestoși și altele.

Se acordă o atenție deosebită stropirilor de primăvară, folosind soluțiile clasice, cum este zeama bordeleză.

Se încheie plantarea pomilor, arbuștilor fructiferi și parțial a căpșunilor și se completează golurile din plantații. Se încheie tăierile de fructificare la speciile pomicole.

După ce trec înghețurile și temperaturile scăzute, unde s-au efectuat tăierile la cais și piersic, cu lăsarea de ramuri de rezervă, se efectuează corecturile necesare și se lasă încărcătura normală de formațiuni fructifere pe pom.

Sunt obligatorii tăierile anuale la piersic, deoarece fructifică mai ales pe ramuri mixte și lungi, în vârstă de un an.

La pomii din plantațiile îmbătrânite se aplică tăierile de regenerare, pentru refacerea coroanelor, stimularea de noi creșteri și garnisirea acestora cu formațiuni noi pe rod.

Se finalizează lucrarea solului prin executarea arăturii, discuirii între rânduri, peste tot sau în benzi alternative.

Se administrează îngrășăminte organice și 1/3 îngrășăminte azotoase, în funcție de încărcătura cu muguri de rod.

Se verifică și se completează grămezile cu materiale fumigene, pentru a preveni pierderile cauzate de brume și înghețuri târzii.