Cand se erbicideaza porumbul? Detaliul esential pentru rezultate peste asteptari

Porumbul este una dintre cele mai cultivate cereale de la noi, deoarece este foarte profitabila, indiferent de suprafata. Cu toate acestea, pentru a obtine rezultate peste asteptari, trebuie sa ai in vedere respectarea catorva particularitati ale acestui tip de plante. Una dintre acestea este cea reprezentata de erbicidarea porumbului, activitate care reprezinta una dintre lucrarile cheie din lantul tehnologic.

Cu toate ca porumbul are o capacitate de productie cu aproximativ 50% mai mare comparativ cu celelalte cereale, trebuie sa ai in vedere faptul ca este o planta foarte sensibila la concurenta din lan. Un indicator al acestui fenomen este reprezentat de rasarirea neuniforma. In acest caz, plantele care rasar mai tarziu vor avea o crestere etolata si nu depasesc inaltimea lanului, iar stiuletii sunt vizibil mai mici.

O alta particularitate a culturilor de porumb care reflecta sensibilitatea acestora este reprezentata de combaterea buruienilor. Daunatorii pot concura cu porumbul in ceea ce priveste lumina si nutrientii, iar aceasta competitie poate afecta in mod negativ dezvoltarea plantelor si a culturii. Un lan de porumb puternic imburuienat, dar care, apoi, prin mijloace mecanice sau chimice, este curatat de daunatori se va dezvolta optim si va oferi o cultura pe masura.

Cand se erbicideaza porumbul? Etapele indepartarii buruienilor si daunatorilor

Erbicidarea porumbului se realizeaza in trei faze:

  • faza preemergenta;
  • faza postemergenta timpurie;
  • faza postemergenta.

Cum si cand se realizeaza erbicidarea in faza preemergenta?

Erbicidarea preemergenta vizeaza atat eliminarea buruienilor anuale cu frunza ingusta, cat si pe cele cu frunza lata.

Pentru eliminarea buruienilor de acest tip, specialistii in domeniu recomanda aplicarea substantelor care se reactiveaza atunci cand ploua. 

Iata ce conditii trebuie sa respecti pentru ca efectuarea erbicidarii preemergente sa fie facuta corect:

  • patul germinativ – trebuie sa acorzi o atentie speciala modului in care este pregatit, astfel incat sa nu existe bulgari de pamant, resturi vegetale, pentru ca erbicidul sa poata acoperi terenul uniform. In cazul in care bulgarii nu sunt sfaramati si substantele ajung pe ei sau pe resturile vegetale, de sub acestia pot aparea noi buruieni;
  • erbicidul – poate fi aplicat imediat dupa ce a fost semanat porumbul. In acest fel, se va activa in urma contactului cu solul umed, in cazul in care exista un nivel de umiditate propice;
  • nivelul precipitatiilor – influenteaza in mod vital eficienta stropirilor cu substantele chimice. Strategia de erbicidare trebuie gandita si adaptata in functie de nivelul precipitatiilor.

Cum si cand se realizeaza erbicidarea in faza postemergenta timpurie?

Faza de postemergenta timpurie este reprezentata de fenofaza de 1-3 frunze. Agricultorii recomanda adaptarea produselor folosite acestei faze speciale. In consecinta, se recomanda folosirea unor substante ce combina modul de actiune al erbicidelor cu aplicare preemergenta cu cel al erbicidelor postemergente. Acest tip de solutii sunt preluate de buruieni prin radacini, coleoptil si, evident, prin frunza. 

Un detaliu extrem de important, care maximizeaza eficacitatea acestor solutii, il reprezinta solul. Pamantul trebuie pregatit foarte bine, astfel incat patul germinativ sa fie lipsit de bulgari, dar si de resturi vegetale. De asemenea, la fel ca in faza preemergenta, nivelul de umiditate al solului este decisiv.

Actiunea erbicidelor aplicate in faza de postemergenta timpurie, prin actiunea de la nivelul frunzelor, poate elimina un prim val de buruieni. Apoi, datorita faptului ca aceste substante isi pastreza actiunea la nivelul solului, vor asigura o protectie indelungata in postemergenta. Erbicidarea realizata in aceasta perioada vizeaza, de asemenea, buruienile anuale.

In cazul in care culturile de porumb au un grad de imburuienare puternic, atunci este recomandata folosirea substantelor care sunt preluate sistemic, prin frunza. Astfel, pe sol, nu va ajunge decat o cantitate scazuta de substanta. 

Cum si cand se realizeaza erbicidarea in faza postemergenta?

Etapa postemergenta presupuna fenofaza de 4-6 frunze, moment in care pot fi aplicate solutii pana in fenofaza de 8 frunze a porumbului. In aceasta etapa, se combat buruienile perene. Cele anuale, daca au depasit un anumit stadiu de vegetatie, nu mai pot fi combatute de solutiile care se aplica in etapele anterioare. 

Erbicidarea postemergenta este una de corectie, insa poate fi folosita si ca lucrare de baza. Respectarea acestor etape de erbicidare reprezinta un detaliu vital pentru obtinerea unei culturi sanatoase. In cazul in care aceste erbicide vor fi aplicate in alte intervale decat cele recomandate de producator, acestea pot favoriza aparitia fitotoxicitatii. Pericolul creste cu atat mai mult cu cat porumbul este deja expus unui stres major.