Ce avantaje au îngrășămintele organice și unde se folosesc?

Ce avantaje au îngrășămintele organice și unde se folosesc?

Ai o grădină și te gândești că plantele pe care le cultivi ar avea nevoie de îngrășământ? Ei bine, deși ai o mulțime de îngrășăminte dintre care să alegi, poți opta pentru îngrășăminte organice. Chiar dacă există tendința de a crede că sunt mai eficiente cele chimice, adevărul este că se poate obține un randament bun și cu îngrășămintele organice.

Ce sunt îngrășămintele organice?

Îngrășămintele organice sunt îngrășăminte naturale, obținute din ființe vii – plante și animale. acestea eliberează în sol în special potasiu, azot și fosfor.

Ce avantaje au îngrășămintele organice?

Există numeroase avantaje semnificative pe care le au aceste îngrășăminte. Iată care sunt cele mai importante:

  • Se descompun lent, ceea ce le permite plantelor să le asimileze. În plus, întrucât sunt eliberate încet, nu ard plantele.
  • Îmbogățesc solul cu materie organică și stimulează microorganismele din sol.
  • Hrănesc solul.
  • Ajută la dezvoltarea optimă a plantelor.
  • Sunt ecologice.
  • Nu conțin substanțe chimice, fapt ce le face sigure pentru oameni, animale și plante.
  • Au un conținut echilibrat de substanțe minerale N, P, K.

Unde se folosesc îngrășămintele organice?

Aceste îngrășăminte au numeroase întrebuințări. Iată care sunt cele mai răspândite:

Legumicultură

Sunt adeseori utilizate în legumicultură. Pot fi folosite în diverse tipuri de culturi, cum sunt cele de tomate, ardei, castraveți, morcovi, ridichi și altele.

Prin utilizarea îngrășămintelor organice în legumicultură se crește calitatea legumelor și se îmbunătățește aspectul acestora. Aceste îngrășăminte rezolvă problemele de carență ale plantelor.

Viticultură

Sunt ideale pentru a crește producția și cantitatea de zahăr din struguri. Fie că folosești îngrășăminte sub formă lichidă sau solidă, acestea pot fi aplicate în diverse faze de vegetație și diferite vârste ale viței de vie, având rolul de a crește vigoarea și rezistența acesteia. Elementele nutritive din îngrășămintele organice sunt puse rapid la dispoziția plantei, în formă asimilabilă de către aceasta, astfel crescând eficiența și eficacitatea fertilizării.

Pomicultură

Fertilizarea organică ajută la obținerea fructelor frumoase, gustoase și sănătoase, de dimensiuni mari. Poate fi utilizată în livezi cultivate cu meri, peri, cireși, piersici, zmeură, afini și altele.

Agricultură

Aceste îngrășăminte sunt utilizate în fertilizarea cerealelor și plantelor tehnice. Ele sunt utilizate pentru fertilizarea de bază și pot fi aplicate toamna sau primăvara. Aplicarea acestor îngrășăminte ajută la obținerea beneficiilor agronomice, economice și de mediu.

Concluzie privind îngrășămintele organice

Îngrășămintele organice au numeroase avantaje. Ele pot fi utilizate în agricultură, legumicultură, silvicultură și pomicultură.