Ce este hirușorul și cum poți scăpa de el?

Ce este hirușorul și cum poți scăpa de el?

Hirușorul are denumirea științifică de Poa annua și este o buruiană anuală sau anual-hibernantă, care crește sub formă de tufă. Această buruiană preferă solurile umede și bogate în azot.

Paiele de hirușor au formă de tufă, sunt ramificate și cu înălțimi aproape egale. Adeseori, formează rădăcini de la noduri și au o înălțime de 5-25 cm.

Frunzele adevărate ale hirușorului sunt subțiri, cu o lățime de 2-5 mm, verde clar și ușor fumurii. Frunzele tinere sunt plisate, ligula poate ajunge până la lungimea de 2 mm și este albicioasă, cu marginea întreagă și terminată cu un vârf ascuțit.

Hirușorul are floarea formată din spiculețe multi până la poliflore (3-7), oval alungite, în panicule laxe, de 8 cm lungime. Are palee desfăcute și bractee sterile mai scurte decât spiculețul, nearistate.

Hirușorul înflorește aproape pe tot parcursul anului. Planta face 500-1000 semințe.

Cum poți combate hirușorul din culturile agricole?

În cazul în care hirușorul a atacat culturile tale agricole, este recomandat să utilizezi erbicide omologate pentru a-l combate, în funcție de cultura vizată. În continuare, îți arătăm care sunt principalele erbicide pe care le poți utiliza pentru a combate hirușorul.

Erbicid Challenge 600 SC

Erbicidul Challenge 600 SC este un erbicid preemergent și postemergent care combate buruieni cu frunza lată și unele buruieni cu frunza îngustă, din numeroase culturi.

Erbicid Crew Ace

Erbicidul Crew Ace este un erbicid sistemic din categoria sulfonilureicelor, cu omologare pentru combaterea gramineelor din cultura de porumb.

Erbicid Sencor 600SC

Erbicidul Sencor 600SC este un erbicid cu spectru foarte larg de acțiune. Are efect foarte bun asupra buruienilor dicotiledonate anuale și a unor graminee anuale.

Erbicid Sultan 50 SC

Erbicidul Sultan 50 SC este un erbicid sistemic activat de ploaie sau de apă de irigare. Are selectivitate biologică față de plantele de cultură din familia Crucifarae, astfel că poate fi aplicat preemergent și postemergent timpuriu.

Erbicid Taifun 360 SL

Erbicidul Taifun 360 SL este un erbicid din grupa chimică a acizilor amnici, este un erbicid sistemic total, neselectiv, nerezidual, cu acțiune asupra unui spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, anuale și perene.

Concluzie

Hirușorul este o buruiană anuală sau anual-hibernantă, care crește sub formă de tufă. Poate fi combătut cu ajutorul erbicidelor omologate.