Ce este mohorul verde și cum scapi de el?

Ce este mohorul verde și cum scapi de el?

Mohorul verde, cu denumirea științifică Setaria viridis, este o buruiană graminee anuală estivală, cu pseudospic, verde ca iarba. Formează tufe rare. Această buruiană preferă solurile lutoase, ușoare, sărace în calcar, dar bogate în nutrienți, din regiunile calde.

Are paiele subțiri, glabre, geniculat la ridicarea spre verticală. Paiele mohorului verde cresc până la înălțimea de 15-60 cm. Frunzele sale adevărate sunt glabre, cu o lungime de 8-20 cm și o lățime de 1-2 cm și se termină treptat cu un vârf ascuțit. Sunt puțin strânse la bază și sunt fără perișori. Frunzele tinere sunt rulate, au formă ovoid-ascuțită și ligulele sunt transformate în peri fini.

Mohorul verde are floarea sub forma unor spiculețe uniflore, care are la bază un involucru format din peri lungi. Spiculețele sunt lineare, păroase și au culoare verde sau galben verzui, până la roșu-violet.

Mohorul verde germinează la începutul verii și înflorește din vară până la începutul toamnei. O plantă poate produce până la 400-800 de semințe. În general, mohorul verde apare în culturile de porumb, morcovi, cartofi și leguminoase.

Cum scapi de mohorul verde din culturile agricole?

Dacă mohorul verde a atacat cultura ta agricolă, este bine să știi ce produse poți utiliza pentru a elimina această buruiană din cultura ta. Este recomandat să utilizezi erbicidele omologate, în funcție de cultura care este afectată. Iată care sunt principalele produse pe care le poți utiliza pentru a scăpa de mohorul verde:

Erbicid Adengo 465SC

Erbicidul Adengo 465SC este un erbicid preemergent și postemergent timpuriu, recomandat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale din cultura porumbului.

Erbicid Dual Gold 960 EC

Erbicidul Dual Gold 960 EC este un erbicid preemergent care asigură combaterea superioară și de lungă durată, recomandat în special în cazul buruienilor graminee, precum și a unor buruieni cu frunză lată.

Erbicid Frontier Forte

Erbicidul Frontier Forte este un erbicid preemergent, care se aplică la sol pentru a combate anomaliile anuale și unele specii de dicotiledonate anuale.

Erbicid Leopard 5 EC

Erbicidul Leopard 5 EC este un erbicid care se aplică posttemperat pentru a combate buruienile monocotiledonate anuale.

Concluzie

Mohorul verde este o buruiană anuală care atacă în special culturile de porumb, morcovi, cartofi și leguminoase. Poate fi combătută prin aplicarea erbicidelor omologate destinate culturii afectate.