Ce lucrări agricole se fac în luna februarie?

Ce lucrări agricole se fac în luna februarie?

Luna februarie reprezintă ultima lună de iarnă sau luna de trecere între iarnă și primăvară. Cu toate astea, pentru agricultori, luna februarie nu este una de odihnă, deoarece există o serie de lucrări agricole care trebuie realizate în această lună. În articolul de azi îți arătăm care sunt principalele lucrări agricole care se fac în luna februarie, în funcție de sectorul agricol.

Ce lucrări agricole se fac în pomicultură?

Atunci când timpul este potrivit pentru asta, se pot executa tăieri de fructificare la speciile de sămânțoase, cum sunt mărul, părul și gutuiul.

Atunci când temperatura din timpul zilei este de 3-4°C, se stropesc toate speciile de pomi fructiferi. Trebuie respectat un interval de minimum zece zile între primele două tratamente de iarnă.

Lăstarii crescuți de la rădăcină, cunoscuți sub denumirea de drajoni, se înlătură prin tăiere.

Gunoiul de grajd se transportă în livadă atunci când terenul este încă înghețat.

Ce lucrări agricole se fac în legumicultură?

Luna februarie este perioada optimă pentru pregătirea răsadnițelor pentru semănat tomatele timpurii. Se pregătesc răsadnițele pentru repicat, activitate care necesită mai multe lucrări, precum: pregătirea amestecului de pământ,, dezinfectarea amestecului, transportarea și umplerea ghivecelor sau confecționarea cuburilor nutritive pentru repicat.

Tot în luna februarie se produc răsadurile și se pregătește materialul de plantare pentru culturile timpurii, cum sunt cele de ridichi, salată, spanac și varză timpurie.

Dacă ai o seră, poți începe plantarea tomatelor și ardeiului pentru cultura forțată.

Este momentul propice pentru pregătirea tuberculilor de cartofi timpurii pentru preîncolțire.

Ce lucrări agricole se fac în viticultură?

În ceea ce privește vița de vie, lucrările care nu s-au putut efectua în luna ianuarie din cauza vremii nefavorabile se continuă acum. Se face controlul viabilității „ochilor” în viile roditoare. Se întocmește planificarea pentru efectuarea tăiatului, astfel încât operațiunea să se finalizeze într-un termen care permite efectuarea celorlalte lucrări necesare în viticultură.

Pentru plantațiile nou înființate, se începe instalarea spalierului. De asemenea, pentru noile plantații programate se stabilește necesarul de vițe, se procură și se stratifică provizoriu în nisip pentru a fi ulterior plantate.

Pentru viile pe rod, este necesară verificarea și repararea sistemului de susținere.

Butucii trebuie monitorizați și se verifică procentul afectat de îngheț.

La finalul lunii se începe tăiatul viței de vie, cu condiția ca temperatura să nu fie mai mică de 5°C.

Care sunt lucrările realizate în februarie în cazul culturii mari?

Când vine vorba despre cultura mare, care conține cerealele și plantele tehnice, luna februarie vine cu pregătirea utilajelor agricole pentru campania de primăvară, repararea și schimbarea pieselor uzate la mașinile agricole.

Semănăturile din toamnă se controlează, sămânța se verifică și se trimite la analiză. În caz de ger mare, se ia măsuri menite să spargă crusta de gheață și să îndepărteze poleiul. În cazul apariției băltirii de apă, se evacuează apa prin canale de scurgere.

Dacă vremea permite, se poate realiza o arătură în pauzele dintre înghețuri. Este momentul oportun pentru stabilirea calendarului pentru campania de primăvară.

Se efectuează verificări în teren pentru fiecare cultură în parte.

Dacă vremea permite, în ultima parte a lunii pot începe primele lucrări de câmp și semănatul la culturile de primă urgență, cum sunt cele de mazăre, lucernă, ovăz și altele.