Ce trebuie să știi despre rezistența dăunătorilor la produsele pentru protecția plantelor

Ce trebuie să știi despre rezistența dăunătorilor la produsele pentru protecția plantelor

De-a lungul istoriei, omul s-a confruntat constant cu provocările aduse de bolile, dăunătorii și buruienile ce afectează culturile agricole. Cu toate acestea, progrese semnificative în domeniul luptei împotriva acestor amenințări au fost înregistrate în ultimii 50 de ani, odată cu apariția produselor de protecție a plantelor de sinteză – insecticide, fungicide, erbicide și rodenticide. Chiar dacă primele produse de acest gen au avut succes imediat (cum ar fi DDT-ul), lupta cu organisme dăunătoare din culturi nu a fost câștigată încă în totalitate. Deși progresele în combaterea dăunătorilor a adus o bucurie în rândul agricultorilor, aceasta nu a fost de durată, întrucât s-a observat rapid o diminuare a eficacității noilor metode de luptă. A fost necesar ca dozele de aplicare ale produselor să crească pentru a menține nivelul inițial de combatere, dar chiar și așa eficacitatea acestora a continuat să scadă. Acest fenomen a fost atribuit apariției rezistenței la produsele chimice în rândul bolilor și dăunătorilor. Află tot ce trebuie să știi despre rezistența dăunătorilor la produsele pentru protecția plantelor, în rândurile care urmează.

Ce este rezistența dăunătorilor la produsele pentru protecția plantelor?

Rezistența la produsele pentru protecția plantelor este un fenomen genetic, care apare atunci când o populație de dăunători este expusă la un anumit produs, cum ar fi un insecticid. După aplicarea produsului, nu toți dăunătorii țintă sunt uciși. Unii indivizi supraviețuiesc datorită predispoziției lor genetice de a rezista la acel produs. Repetarea tratamentelor și creșterea dozelor vor duce la creșterea numărului de indivizi combătuți, dar câțiva vor supraviețui. Urmașii acestor indivizi rezistenți vor moșteni această caracteristică genetică.

Întrucât numeroși dăunători au o rată ridicată de înmulțire, având un număr mare de generații pe an, este ușor de înțeles că aplicarea repetată a aceluiași produs va duce la selecționarea indivizilor rezistenți. Astfel, rezistența evoluează și în cazul bolilor, buruienilor, rozătoarelor, și altele.

În prezent, agricultorii se confruntă din nou cu amenințări la adresa culturilor agricole, amenințări de care credeau că au scăpat. Mulți dăunători, boli sau buruieni sunt rezistenți la o gamă variată de produse pentru protecția plantelor. Studii recente au arătat că peste 500 de specii de insecte, 150 de specii de buruieni și 150 de specii de agenți patogeni au dezvoltat rezistență la produsele pentru protecția plantelor folosite anterior în combaterea lor. Mai mult, există situații în care organismele dăunătoare sunt rezistente la mai mult de un produs de protecție a plantelor. Din acest motiv, produsele pentru protecția plantelor nu ar trebui să fie considerate drept unicul sau primul mijloc de combatere a dăunătorilor. Dimpotrivă, ele ar trebui să fie parte integrantă a unui program complex de control al organismelor dăunătoare.

Metode pentru a preveni și combate rezistența dăunătorilor la produsele pentru protecția plantelor

Pentru a preveni dezvoltarea rezistenței la produsele pentru protecția plantelor, este vital să se urmeze un program de gestionare a rezistenței. Iată ce trebuie să includă un astfel de program:

Monitorizarea dăunătorilor

Aceasta este o activitate fundamentală în cadrul programului pentru gestionarea rezistenței dăunătorilor. Populația dăunătorilor trebuie monitorizată înainte și după tratamente.

Considerarea pragului economic de dăunare (PED)

Utilizarea produselor pentru protecția plantelor ar trebui să aibă loc doar când dăunătorii (insecte, boli, buruieni etc.) au atins un nivel suficient de ridicat pentru a cauza daune economice mai mari decât costul produsului și aplicării acestuia.

Managementul integrat al combaterii bolilor, buruienilor și dăunătorilor

Folosirea diverselor metode de control este esențială pentru a preveni și combate rezistența dăunătorilor. Acest management integrat include utilizarea produselor de protecție a plantelor de sinteză și biologice, metode agrotehnice și culturale, utilizarea plantelor modificate genetic, rotația culturilor, utilizarea soiurilor rezistente etc.

Alegerea momentului corect pentru aplicare

Produsele de protecție a plantelor ar trebui aplicate în momentul când dăunătorii sunt cei mai vulnerabili. De exemplu, în cazul insectelor, momentul este în faza de eclozare. Doza aplicată ar trebui să fie cea recomandată de producător.

Utilizarea alternativă a produselor din clase chimice diferite

Se recomandă evitarea aplicării repetate a aceluiași produs sau a produselor din aceeași clasă chimică, pentru a preveni dezvoltarea rezistenței. Tratamentele trebuie aplicate prin rotația produselor din diverse grupe chimice pentru a reduce riscul apariției rezistenței.

Protejarea organismelor benefice

Produsele de protecție a plantelor ar trebui alese astfel încât să protejeze microfauna și microflora utilă.

Reducerea numărului de produse disponibile

O mulțime de boli și dăunători au devenit rezistenți la produsele de protecție a plantelor. Motivele pentru care numărul de produse utilizabile în rotație pentru combaterea acestora este în scădere sunt diverse. Dezvoltarea unui nou produs de protecție a plantelor costă zeci sau sute de milioane de dolari. De asemenea, procesul de reînregistrare și reevaluare a produselor în Uniunea Europeană a dus la scoaterea de pe piață a multor produse, iar altele vor urma în anii următori.

Concluzie privind rezistența dăunătorilor la produsele pentru protecția plantelor

Toate aceste elemente îi determină pe agricultori să folosească tot mai mult abordări integrate pentru combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor și să înțeleagă ciclul de viață al acestor organisme, pentru a interveni în mod corect cu produsele pentru protecția plantelor și a preveni dezvoltarea rezistenței și a risipei. Păstrarea eficacității produselor de protecție a plantelor pentru cât mai mult timp reprezintă un beneficiu nu doar pentru producători și distribuitori, ci și pentru agricultori.