Cele mai bune îngrășăminte naturale: Clasificare și avantaje

Continut

Cele mai bune îngrășăminte naturale: Clasificare și avantaje

Pentru o dezvoltare optimă, plantele au nevoie ca solul în care sunt plantate să conțină cantitățile potrivite de azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc, cupru și alți nutrienți. Aceștia diferă în funcție de plantele cultivate. Având în vedere că nu orice sol conține componentele necesare pentru a obține o recoltă bogată, se recomandă ca pământul să fie îmbunătățit cu fertilizatori. Îngrășămintele naturale au numeroase avantaje, motiv pentru care specialiștii de la nivel global recomandă fermierilor și gospodarilor să le utilizeze. Acestea contribuie la îmbunătățirea texturii și fertilizării solului, nu poluează și favorizează dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor în sol. În plus, fertilizarea cu îngrășăminte naturale reprezintă un mod eficient, prietenos cu mediul și chiar mai ieftin de a adăuga nutrienții necesari în sol. În articolul de azi îți prezentăm câteva informații de bază despre îngrășămintele naturale, clasificarea și avantajele lor, precum și care sunt cele mai des utilizate îngrășăminte naturale.

Ce sunt îngrășămintele naturale?

Îngrășămintele naturale sunt acele substanțe care nu au fost procesate chimic. Sunt obținute din surse organice sau din surse minerale. Pentru a-și elibera substanțele nutritive, majoritatea fertilizatorilor necesită să se descompună în pământ.

Rolul îngrășămintelor

Orice plantă necesită îngrășământ pentru a crește, întrucât îngrășământul le asigură plantelor nutrienții necesari pentru o dezvoltare optimă. Există anumiți nutrienți care le sunt esențiali plantelor, iar în continuare îți vom prezenta pe scurt care sunt aceștia.

Azotul

Azotul reprezintă elementul fundamental în constituția plantelor. Lipsa de azot din sol determină oprirea creșterii plantelor, în timp ce excesul de azot duce la sensibilitate la cădere, boli, secetă și ger. Azotul este utilizat de plante în proporție de 25-60%.

Fosforul

Fosforul este absolut necesar pentru plante și se găsește în acestea sub formă minerală sau sub formă de compuși organici. Lipsa lui provoacă dereglări profunde, plantele rămân mici, frunzele se decolorează, este oprită creșterea rădăcinilor, frunzele cad și producția scade. În schimb, fosforul în exces devine toxic pentru plante și determină sterilitate și îngălbenirea prematură a frunzelor. Plantele absorb 1-5% din fosforul solubil din sol.

Potasiul

Potasiul are rol multiplu în plantă, mai exact: intensifică absorbția apei, reduce transpirația, favorizează sinteza glucidelor, lipidelor și proteinelor, intensifică fotosinteza și stimulează diviziunea celulelor și creșterea plantelor. lipsa acestuia din plantă provoacă dereglări majore, precum îmbătrânirea frunzelor, răsucirea și uscarea acestora, slaba înfrățire în cazul cerealelor, putrezirea rădăcinilor și coacerea neuniformă. Plantele iau doar 1-3% din potasiul din sol.

Tipuri de îngrășăminte naturale

Există diverse tipuri de îngrășăminte naturale, iar în continuare îți prezentăm principalele tipuri.

Îngrășăminte organice

Îngrășămintele organice sunt formate din bălegar de grajd, dejecții de animale sau resturi vegetale. Acestea se aplică având grijă ca materia organică proaspătă să nu intre în contact cu rădăcinile plantelor, întrucât le pot arde. Este necesar ca materiile să fie transformate în compost înainte de plantare sau să fie așezate la suprafață și încorporate prin arare sau discuire, până ajung la o adâncime de 5-10 cm în sol.

Îngrășăminte minerale naturale

Îngrășămintele minerale naturale reprezintă etapa care urmează după fertilizarea cu îngrășăminte organice. Se utilizează în cantități reduse, pentru a echilibra materia organică.

Amendamente pentru sol

Amendamentele pentru sol se utilizează cu scopul de a îmbunătăți însușirile fizice și biologice ale terenului, în special în scopul de a corecta pH-ul solului. De exemplu, în cazul solurilor alcaline, se utilizează calciu și piatră de var, iar în cazul solurilor acide se utilizează sulfat de calciu (gips) și sulf.

Când trebuie folosite îngrășămintele naturale?

Există trei tipuri de fertilizare naturală a solului, în funcție de perioada în care se realizează aceasta: înaintea plantării, în timpul plantării și în timpul ciclului de dezvoltare a plantelor.

În pregătirea solului pentru plantare, fertilizarea naturală se referă la înglobarea îngrășământului în sol, toamna sau primăvara, înainte de a înființa o cultură. În această etapă, îngrășămintele naturale se adaugă în sol în timpul săpatului.

În momentul plantării, fertilizarea naturală se realizează în momentul în care se plantează, astfel încât să ofere plantelor substanțele nutritive necesare pentru a se dezvolta rapid.

În diverse etape ale dezvoltării plantei, fertilizarea naturală se realizează la nivelul rădăcinii și la nivelul frunzelor.

Cum se folosesc îngrășămintele naturale?

Îngrășămintele naturale se obțin din resturi vegetale din grădină, care sunt compostate pentru a fi transformate în fertilizatori. Există și îngrășăminte naturale de origine animală, însă acestea nu se utilizează în stare proaspătă, deoarece sunt acide și ar arde plantele. Îngrășămintele de origine animală se lasă la compostat pe o perioadă îndelungată și apoi se amestecă bine cu solul.

Avantajele îngrășămintelor naturale

Îngrășămintele naturale adaugă nutrienți în sol. Pe lângă acest avantaj principal, îngrășămintele naturale au și alte avantaje. Iată câteva dintre ele:

  • Atunci când îngrășămintele naturale se descompun, ele îmbunătățesc structura solului și capacitatea acestuia de a reține apă și substanțe nutritive.
  • Materialele utilizate pentru aceste îngrășăminte sunt biodegradabile și contribuie la procesul de reciclare.
  • Majoritatea materialelor utilizate ca îngrășăminte naturale sunt ieftine, întrucât ele sunt compuse din resturi vegetale și animale, resturi care pot fi transformate în compost.
  • Îngrășămintele naturale stimulează dezvoltarea naturală a plantelor. În plus, ele ajută plantele să devină mai rezistente la boli și dăunători.
  • Spre deosebire de îngrășămintele chimice, cele naturale nu prezintă risc de acumulări toxice de chimicale și săruri care sunt dăunătoare plantelor.

Care sunt cele mai bune îngrășăminte de la Plantmaster?

În continuare îți vom prezenta câteva dintre cele mai bune îngrășăminte de la Plantmaster.

Foliar Cropmax

Foliar Cropmax 1 litru | Plantmaster.ro

Îngrășământul natural Foliar Cropmax este un îngrășământ foliar concentrat, bogat în macro și microelemente, stimulatori de creștere, vitamine, polizaharide, enzime, cu efecte favorabile asupra dirijării metabolismului plantelor. Este 100% organic și poate fi utilizat pentru toate culturile. Utilizarea sa determină dezvoltarea rapidă a sistemului radicular și creșterea masei foliare, astfel că plantele își ating potențialul biologic de producție. Se recomandă utilizarea sa în doză de 500-1000 ml/ha pe tratament și realizarea a 1-3 tratamente în perioada de vegetație, în funcție de cultură.

Îngrășământ organic natural BioNutrivit

Îngrășământul organic natural BioNutrivit poate fi aplicat atât foliar, cât și prin fertigare sau radicular. Se recomandă utilizarea sa în amestec cu erbicidele sistemice, amplificând asimilarea lor și sporindu-le eficacitatea.

Îngrășământ organic Bio Plantella

Îngrășământul organic Bio Plantella este sub formă de granule și se strecoară pe suprafața solului. Se recomandă îngroparea granulelor în sol, pentru a beneficia de eficiență imediată. Acest îngrășământ se utilizează pentru fertilizarea inițială, atât primăvara, cât și toamna. Ingredientele sale sunt complet naturale, conținând resturi animale și vegetale. Conține formula NPK, care ajută la dezvoltarea rădăcinilor.

Biostimulator Blackjak

Biostimulatorul Blackjak este 100% natural și se regăsește sub formă de suspensie concentrată apoasă, obținută din leonardită foarte bogată în humus. Acesta oferă beneficiile utilizării a 7-8 tone de gunoi de grajd, fără a fi contaminat cu semințe de buruieni sau ouă de dăunători. Utilizat împreună cu fertilizanți foliari, acest biostimulator crește eficiența lor. Biostimulatorul Blackjak contribuie la refacerea fertilității solului și accelerarea procesului de înrădăcinare, crește cantitatea de humus și potențialul de reținere a apei în sol, facilitează înmulțirea microorganismelor din sol, ajută la deblocarea substanțelor nutritive din sol și facilitează fotosinteza și activitatea enzimatică din plante.

Concluzie

Plantele au nevoie de substanțe nutritive pentru a se dezvolta corespunzător și a obține o recoltă bună. Pentru aceasta, este necesar ca solul să fie îmbunătățit cu fertilizatori. Cea mai bună și mai sigură opțiune în acest sens o reprezintă îngrășămintele naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *