Combaterea buruienilor din cultura de rapiță: Erbicide recomandate

Combaterea buruienilor din cultura de rapiță: Erbicide recomandate

În ultimii 25 de ani,  cultura de rapiță a cunoscut o extindere mare în România. Însă, din cauza condițiilor nefavorabile din ultimii ani, producția de rapiță a început să scadă. Cu toate că rapița este o cultură rentabilă, este și riscantă. Există câteva avantaje importante ale culturii de rapiță, însă există și probleme care afectează această cultură. Printre principalele probleme se numără buruienile. În acest articol ne propunem să îți arătăm care sunt cele mai bune erbicide pentru combaterea buruienilor din cultura de rapiță.

Care sunt principalele probleme la cultura de rapiță?

Există anumite boli și dăunători care pot compromite cultura de rapiță. Alături de acestea, și buruienile pot distruge cultura, motiv pentru care este esențial ca acestea să fie eliminate din cultura de rapiță încă de la început. Buruienile sunt mari consumatoare de apă, de elemente și microelemente din sol, astfel că, odată pătrunse în cultura de rapiță, o lasă pe aceasta fără apă și hrană. Întrucât cultura de rapiță se seamănă devreme în luna august, aceasta are o perioadă mai îndelungată în care concurează cu buruienile pentru apă și hrană. Din acest motiv, este recomandat să acorzi o atenție sporită acestei culturi, încă de la început.

Atunci când cultura de rapiță este afectată de buruieni, plantele de rapiță sunt foarte puțin dezvoltate și nu au prea multe șanse de a supraviețui până la intrarea în iarnă. Un număr crescut de buruieni din toamnă determină pierderi de producție, deoarece cauzează reducerea densității plantelor de rapiță.

Pentru a evita compromiterea culturii de rapiță, aceasta are nevoie de tratamente fitosanitare cu erbicide. Adeseori, din cauza secetei și a lipsei de umiditate din sol, aplicarea erbicidelor în preemergență este înlocuită cu aplicarea erbicidelor în postemergență, întrucât în această perioadă este mai bun aportul de apă din sol.

Este esențială menținerea unui control eficient al buruienilor anuale pentru a menține rotația culturilor. În ceea ce privește cultura de rapiță, se recomandă efectuarea unui control săptămânal timpuriu, deoarece astfel se reduce spectrul de buruieni în culturile care urmează în rotație.

Iată care sunt principalele buruieni care afectează cultura de rapiță:

  • Buruieni monocotiledonate anuale: samulastra, mohor, iarba bărboasă, meișor, costrei din smântână, costrei din semințe, costrei din rizomi, iarba vântului, samulastra de cereale păioase.
  • Buruieni dicotiledonate anuale și perene: pălămida, susai, lobodă, știr, romaniță, mușețel, zârnă, hrișcă, volbură, mac, turiță, spanac sălbatic, trei-frați-pătați, ambrozia, samulastra de floarea-soarelui, talpa gâștei, troscot, traista ciobanului, ridiche sălbatică, viorele sălbatice, iarbă roșie, nu-mă-uita, urzica moartă.
  • Buruieni mediu sensibile: rocoina, urzica moartă, șopârlița.

Când și cum trebuie erbicidată cultura de rapiță?

În ceea ce privește erbicidarea culturii de rapiță, se recomandă ca aceasta să se realizeze încă din toamnă. Iată care sunt câteva dintre avantajele aplicării de erbicide pentru cultura de rapiță din toamnă:

  • Erbicidarea în preemergență asigură un strat perfect pentru plantele de cultură
  • Comparativ cu erbicidarea în postemergență, cea în preemergență generează un spor de producție de 16%
  • Potențialul de producție al rapiței este determinat în procent de 70% de stadiul plantelor la intrarea în iarnă
  • Erbicidele reziduale opresc germinația și apariția buruienilor
  • Este mai ușor ca buruienile să fie controlate în fazele incipiente
  • Apa și elementele nutritive sunt absorbite mai bine de plantele de cultură atunci când lipsesc buruienile
  • Atunci când se aplică erbicide în preemergență, este mai redus riscul de apariție a fenomenelor de fitotoxicitate
  • În cazul erbicidelor aplicate toamna, precipitațiile apărute după aplicarea tratamentului îmbunătățesc și prelungesc activitatea erbicidului

Top 5 erbicide recomandate pentru cultura de rapiță

Există diverse erbicide pe care le poți folosi pentru a scăpa de buruienile din cultura de rapiță. În continuare, îți prezentăm cinci dintre ele.

Erbicid Agil 100 EC

cultura de rapiță

Erbicidul Agil 100 EC este un concentrat emulsionabil, care conține propaquizafob 100 g/l. Este sub formă de lichid limpede, omogen, mobil, cu miros aromatic și culoare galben-brună. În cazul culturii de rapiță, este eficient împotriva buruienilor monocotiledonate anuale, inclusiv a samulastrei înainte de înfrățire. Se folosește postemergent, în doză de 0,5-1 l/ha. Intervalul de timp care trebuie să treacă între aplicarea acestui erbicid și recoltare este de 65 de zile.

Erbicid Leopard 5 EC

Erbicid Leopard 5 EC 1 litru | Plantmaster.ro

Erbicidul Leopard 5 CE este un erbicid selectiv față de toate culturile dicotile. Este recomandat să se aplice atunci când stadiul de creștere a buruienilor și condițiile de vegetație sunt întrunite optim, pentru a avea efect maxim de combatere. Se aplică posttemperat pentru a combate buruienile monocotiledonate anuale și este recomandat să se aplice până la faza de înfrățire a acestora. În cazul buruienilor perene, produsul se aplică atunci când acestea ating înălțimea de 15-20 cm. Pentru cultura de rapiță, este eficient în combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, cum sunt: costreiul din sămânță, mohorul, iarba bărboasă și meișorul. Se aplică postemergent, în doză de 0,7 l/ha.

Erbicid Lontrel 300

Erbicid Lontrel 300 1 litru | Plantmaster.ro
cultura de rapiță

Erbicidul Lontrel 300 este un erbicid sistemic, selectiv la o gamă largă de culturi. Este ideal pentru combaterea buruienilor compositate. În cazul culturii de rapiță, se poate utiliza pentru a combate buruienile dicotiledonate anuale și perene, precum: pălămida, susaiul, spălăcioasa, loboda, știrul, romanița, mușețelul, zârna, hrișca, troscotul, sălcuța și volbura. Se utilizează postemergent, în doză de 0,3-0,5 l/ha.

Erbicid Pantera 40 EC

Erbicid Pantera 40EC 1 litru | Plantmaster.ro

Erbicidul Pantera 40 EC este un erbicid sistemic, sub formă de lichid limpede omogen, mobil, de culoare galben deschis. La cultura de rapiță se aplică postemergent, în doză de 1,6-2 l/ha, pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale, cum sunt: mohorul, costreiul din semințe și costreiul din rizomi.

Erbicid Salsa

cultura de rapiță

Erbicidul Salsa este un erbicid selectiv, sistemic, sulfonilureic folosit pentru a controla postemergent buruienile cu frunză lată din culturile de rapiță. Se aplică în toamnă sau primăvara devreme, de când răsare cultura și până începe să se alungească tulpina. Principalele buruieni pe care le combate în cazul culturii de rapiță sunt cele dicotiledonate, printre care: știr, mușețel, traista ciobanului, lobodă, volbură, voinicică, busuioc sălbatic, turiță, ciocul berzei, urzică moartă, nu-mă-uita, mac, iarbă roșie, ridiche sălbatică, fumăriță, albăstriță, salată sălbatică, muștar sălbatic, susai, rocoină, brâncuță, punguliță, șopârliță și viorele sălbatice. Se aplică postemergent de la faza de cotiledoane până la 8 frunze, în doză de 25 g/ha.

Concluzie

Cultura de rapiță poate fi serios afectată de buruieni. Pentru a împiedica acest lucru, este necesar un control periodic, prin care să se depisteze la timp apariția buruienilor. Sunt recomandate tratamentele cu erbicide, pentru a elimina orice buruieni care ar concura cu rapița pentru apă și hrană.