Dronele industriale și beneficiile lor în agricultură

Dronele industriale și beneficiile lor în agricultură

Datele multispectrale și utilizarea lor în analiza vegetației nu este un lucru nou, întrucât aceste informații sunt utilizate în agricultură de zeci de ani, prin intermediul imaginilor prin satelit. Cu toate acestea, sateliții au limite precum rezoluție joasă, acces restrâns și întreruperi în acoperire. Toate aceste limitări pot fi ușor depășite cu ajutorul dronelor industriale cu camere multispectrale.  În prezent, dronele industriale se folosesc tot mai des în agricultură, aducând-o la un nivel mai înalt, întrucât datele colectate rapid pot fi utilizate pentru a aduce îmbunătățiri în diversele lucrări agricole.

În agricultură, dronele industriale reprezintă o metodă excelentă de a obține o imagine cuprinzătoare a tot ceea ce se întâmplă în cultură, pentru a te ajuta să iei măsurile necesare.

Cum funcționează dronele industriale?

Spectrul electromagnetic este o gamă largă de lungimi de undă, fiecare dintre acestea purtând informații. Doar o parte dintre acestea sunt vizibile pentru ochiul uman. Când ne uităm la ceva, orice, ceea ce putem vedea este un spectru de culoare reflectată bazată pe nuanțe de roșu, verde și albastru (RGB), pe care îl interpretăm ca pe orice combinație de culori ale curcubeului pe baza lungimilor de undă.

Camerele RGB filtrează lungimile de undă pentru informațiile pe care le putem vedea. Camerele multispectrale sunt echipate cu obiective și filtre care ridică lungimile de undă dincolo de spectrul vizibil, în direcția lungimilor de undă infraroșii.

Acest lucru este important pentru analizarea culturilor și a solului. Plantele și solul absorb și reflectă lungimile de undă ale soarelui în funcție de conținutul lor. De exemplu, când o plantă este sănătoasă și implicată în fotosinteză, ea va absorbi multă lumină roșie și albastră și va reflecta verde și mai multă lumină infraroșie.

Când te uiți la o plantă verde, bogată în clorofilă, vezi lungimea de undă a luminii pe care o reflectă planta, nu a aceleia pe care o absoarbe (albastru și roșu). Producția de clorofilă în frunze are ca rezultat reflecția luminii în infraroșu, dar acest lucru nu se poate vedea de către ochiul uman. Senzorii multispectrali pot înregistra această reflecție, astfel încât să o putem vedea. Acest lucru este util, deoarece reflecția redusă în infraroșu ne arată o producție mai mică de clorofilă înainte ca aceasta să fie vizibilă cu ochiul liber, astfel că putem urmări proactiv sănătatea plantelor prin intermediul senzorilor multispectrali UAV.

Beneficiile utilizării dronelor industriale multispectrale în agricultură

Agricultura se petrece la sol, dar cu toate acestea, evoluția tehnologică a determinat agricultorii să utilizeze diferite mecanisme și mașinării pentru a face mai ușoară munca agricolă. În prezent, această evoluție implică utilizarea dronelor industriale. Cu toate că ai nevoie în continuare să fii prezent pe câmp uneori, dronele industriale sunt de un real ajutor. Dronele industriale multispectrale produc hărți bogate în date în forma unor informații spectrale care te ajută să economisești timp și resurse.

Înainte de a investi într-un astfel de echipament, îți arătăm care sunt principalele moduri în care dronele industriale te ajută să economisești timp și resurse.

Cartografierea sănătății vegetației/monitorizarea culturii

Dacă te uiți cu ochiul liber la o plantă, o vezi că este verde și nu știi că, de fapt, este supusă unui stres care ar putea să îi afecteze producția. Însă, dincolo de ceea ce vezi cu ochiul liber, senzorii multispectrali pot culege informații spectrale invizibile ochiului, care te vor ajuta să evaluezi starea reală de sănătate a culturii.

Cu ajutorul benzii marginale roșii, în special, poți interpreta nivelurile de clorofilă din plante și să le compari de-a lungul timpului, pentru a răspunde și gestiona mediul astfel încât să obții cele mai bune rezultate. Poți lua măsuri preventive încă din primele etape ale unei infestări cu dăunători, ale apariției bolilor sau în caz de deficiențe de substanțe nutritive. De asemenea, cu ajutorul hărților multispectrale UAV obținute cu dronele industriale, poți verifica periodic progresul măsurilor luate.

Gestionarea apei și a irigației cu ajutorul dronelor industriale

Apa este o resursă prețioasă, în special în agricultură. Pe timp de secetă, irigația este de o importanță vitală, însă există anumite culturi în care irigația trebuie făcută cu măsură. Cu ajutorul datelor multispectrale colectate cu dronele industriale, poți vedea modul în care plantele răspund la cantitatea de apă de care dispun pe suprafața dată. Astfel, cu ajutorul analizării acestor date, vei știi cum să gestionezi irigația pentru a le oferi plantelor cantitatea potrivită de apă și a conserva apa în mod corespunzător. În acest caz, câștigul tău rezultă din plantele sănătoase și reducerea cheltuielilor cu apa atunci când nu sunt necesare, precum și identificarea scurgerilor costisitoare.

Dronele industriale te ajută să detectezi bolile din cultură

Primele semne ale bolilor și stresul plantelor este vizibil prin intermediul analizei datelor multispectrale. În special banda roșie de la margine arată primele semne de schimbare în producția de clorofilă. Poți analiza datele pentru a vedea eventualele modificări apărute în această bandă și poți evalua partea din cultură unde ar putea apărea primele semne ale unei boli. Astfel, dacă observi apariția unei boli, poți lua rapid măsurile necesare pentru a preveni răspândirea bolii, economisind astfel banii pe care ar trebui să îi cheltuiești pentru a replanta o suprafață mai mare, precum și eviți pierderea cauzată de o producție scăzută.

Dronele industriale te ajută să detectezi apariția dăunătorilor

La fel ca în cazul detecției bolilor, dăunătorii lasă anumite urme de activitate. Atunci când observi devreme acești indicatori cu ajutorul datelor multispectrale, poți economisi timp și bani prin aplicarea de pesticide, care sunt eficiente în prevenirea răspândirii dăunătorilor.

Detectarea buruienilor cu ajutorul dronelor industriale

Cu toate că și buruienile sunt tot plante, ele au modele diferite de reflecție a luminii față de plantele de cultură. Așadar, cu ajutorul datelor multispectrale colectate cu ajutorul dronelor industriale, poți să le detectezi și izolezi rapid și simplu. Este important să îndepărtezi buruienile din cultură cât mai curând posibil, astfel încât să nu ia de la plantele de cultură substanțele nutritive. În plus, buruienile reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor și dăunătorilor. Aplicarea de erbicide se poate dovedi destul de costisitoare, însă cu ajutorul detectării din timp a buruienilor, vei reuși să aplici tratamente cu erbicid exact atunci când este nevoie, pentru un control eficient.

Concluzie

Dronele industriale sunt de real ajutor când vine vorba despre agricultură. Utilizarea lor are numeroase beneficii, printre care se numără detectarea precoce a bolilor, dăunătorilor și buruienilor, monitorizarea culturii și gestionarea irigației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.