Iarba vântului – cum se identifică și cum se combate?

Iarba vântului – cum se identifică și cum se combate?

Iarba vântului, cunoscută sub denumirea științifică de Apera spica-venti, este o buruiană anuală sau perenă, cu înfrățire intensă. Crește sub formă de tufă, pe solurile ușoare, răcoroase, puțin umede, slab acide și pe solurile argiloase, nisipoase. Este o iarbă paniculată, iubitoare de lumină, bună indicatoare a lipsei de calciu.

Germinează de obicei toamna, dar poate germina și primăvara. Germinarea are loc la o adâncime de 1 cm, doar pe soluri umede până la ude, iar pentru a germina, iarba vântului are nevoie de lumină. Înflorește în iunie-iulie. Planta face între 1000 și 2000 de semințe.

Paiele sale sunt verticale sau geniculate și au o înălțime de 30-120 cm. Cotiledoanele sunt fine, în formă de tirbușon. Are frunzele adevărate plate, aspre, răsucite elicoidal, fără stipule. Ligulele sunt regulat profunde și tăiate în formă capilară.

Iarba vântului are floarea sub formă de spiculețe monoflore, grupate în panicule mari, rare, ramificate după înflorire în panicule mari, rare, care după înflorire se ramifică în panicule laxe. Glumela inferioară este redusă.

Această buruiană se întâlnește cel mai des în culturile de cereale, în special în cele de cereale de toamnă, rapiță de toamnă, dar se poate întâlni și spontan, pe terenurile nelucrate.

Cum se combate iarba vântului?

Pentru a combate buruiana iarba vântului, se recomandă utilizarea de erbicide omologate, în funcție de cultura vizată. Iată care sunt principalele erbicide pe care le poți utiliza pentru a combate iarba vântului.

Erbicid Sencor 600SC

Erbicidul Sencor 600SC este un erbicid cu un spectru foarte larg de acțiune, având un foarte bun efect asupra buruienilor dicotiledonate anuale și a unor graminee anuale. Sencor este preluat prin rădăcini la tratament preemergent sau prin rădăcini și frunze la tratament postemergent, dacă buruienile sunt răsărite.

Erbicid Challenge 600 SC

Erbicidul Challenge 600 SC este un erbicid preemergent și postemergent ce combate buruieni cu frunza lată și unele cu frunza îngustă în numeroase culturi.

Erbicid Crew Ace

Erbicidul Crew Ace este un erbicid sistemic din categoria sulfonilureicelor, cu omologare pentru combaterea gramineelor din cultura de porumb.

Erbicid Foxtrot 69 EW

Erbicidul Foxtrot 69 EW este un erbicid selectiv de contact și sistemic, absorbit în principal prin frunze, fiind translocat acropetal și bazipetal către rădăcini și rizomi.

Erbicid Equip

Erbicidul Equip este un erbicid postemergent care prezintă sistemie completă, fiind preluat rapid de pe buruieni în 2 ore de la tratament.