Piciorul Cocoșului – cum se identifică și se combate

Piciorul Cocoșului – cum se identifică și se combate

Piciorul cocoșului, având denumirea științifică de Ranunculus arvensis, este o specie erbacee, anuală sau bienală, care crește în special în zonele umede din pajiștile montane, în locurile mlăștinoase și pe malurile apelor. Este cunoscută sub denumirea populară de Piciorul cocoșului sau cornicei.

Această plantă are tulpina erectă, fin pubescentă, ramificată în partea superioară și cu o înălțime de 20-60 cm. Frunzele adevărate sunt de 2-3 ori penat sectate, iar frunzele bazale sunt lung peționate, cu foliolele palmate, dințate înspre vârf, în timp ce frunzele superioare sunt scurt pețiolate sau sesile, cu foliolele mai înguste și lanceolate. Are cotiledoanele lungi, ovale, cărnoase, în secțiune transversală. Acestea sunt semicilindrice, alungit oblongi, sesile și au culoarea verde brun, iar la bază sunt violet.

Florile plantei piciorul cocoșului sunt actinomorfe, cu cinci petale obovate și cinci sepale păroase, cu numeroase stamine. Acestea sunt adunate în inflorescențe terminale laxe, de tip cimă. Florile sunt simple, dar colorate de la alb la roz, roșu, galben sau portocaliu.

Piciorul cocoșului înflorește primăvara-vara și produce între 800 și 1000 de semințe. Este o buruiană care poate afecta cultura în care se dezvoltă, motiv pentru care se recomandă utilizarea erbicidelor specifice, în funcție de cultura în care apare buruiana.

3 erbicide pentru a combate piciorul cocoșului

Există diverse erbicide pe care le poți folosi pentru a combate piciorul cocoșului din culturile tale. Iată care sunt trei dintre acestea, pe care le găsești și pe Plantmaster.

Erbicid Express 50 SG

Erbicidul Express 50 SG este un erbicid special menit pentru cultura de floarea-soarelui. Se absoarbe prin frunze și rădăcini și este rapid translocat în întreaga plantă. Inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor plantelor sensibile. Are eficiență maximă în 2-4 frunze ale buruienilor cu frunza lată anuale și în faza de rozetă în cazul buruienilor perene.

Erbicid Gardoprim Plus

Erbicidul Gardoprim Plus este o soluție eficace și de lungă durată utilizată pentru a combate anual buruienile în preemergența culturii de porumb. Reprezintă cel mai mare spectru de combatere a buruienilor în condiții de selectivitate maximă pentru cultură.

Erbicid Taifun 360 SL 5L

Erbicidul Taifun 360 SL 5L este un erbicid sistemic total, neselectiv, nerezidual, cu acțiune asupra unui spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, anuale și perene, inclusiv specii rezistente, din rizomi.