Scânteiuța – cum se identifică și se combate

Scânteiuța – cum se identifică și se combate

Scânteiuța, având denumirea științifică de Anagallis arvensis, este o buruiană seminiferă anuală, care preferă solurile neutre, permeabile. Este o plantă erbacee care crește spontan sau cultivată, sub forma unui arbust. Crește în locurile însorite și are flori albastre sau roșii.

Are rădăcină subțire, pivotantă. Tulpina este culcată, foarte rar dreaptă, puțin ramificată, are patru muchii, este nudă și are o înălțime de până la 15 cm. Are cotiledoanele ascuțite, cu marginea dreaptă , puncte brune pe partea inferioară, întinse pe sol, scurt pețiolate.

Frunzele adevărate sunt rotund ovale până la larg-ovoide, lucioase, au culoarea verde închis, puncte de culoare închisă pe fața inferioară, marginea dreaptă, sunt aproape culcate, așezate în cruce sau sub formă de coroană câte trei.

Floarea de scânteiuță este de culoare roșu chinovar, uneori bleu, așezată în poziție axilară. Are pedunculul lung, în formă de stea, cu sepalele fin dantelate, glanduloase, ciliate.

Scânteiuța înflorește la începutul primăverii și până toamna. Face între 100 și 300 de semințe.

5 erbicide pentru a combate scânteiuța

Pentru a combate scânteiuța din culturile tale, este recomandat să utilizezi erbicide omologate, în funcție de cultura vizată. Iată principalele cinci erbicide pe care le poți folosi pentru combaterea acestei buruieni și pe care le găsești la Plantmaster.

Erbicid Express 50 SG

Erbicidul Express 50 SG este un erbicid special menit pentru cultura de floarea-soarelui. Se absoarbe prin frunze și rădăcini și este rapid translocat în întreaga plantă. Inhibă diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor plantelor sensibile. Are eficiență maximă în 2-4 frunze ale buruienilor cu frunza lată anuale și în faza de rozetă în cazul buruienilor perene.

Erbicid Gardoprim Plus

Erbicidul Gardoprim Plus este o soluție eficace și de lungă durată utilizată pentru a combate anual buruienile în preemergența culturii de porumb. Reprezintă cel mai mare spectru de combatere a buruienilor în condiții de selectivitate maximă pentru cultură.

Erbicid Pulsar 40

Erbicidul Pulsar 40 este un erbicid selectiv postemergent utilizat pentru combaterea buruienilor anuale cu frunze late și a unor buruieni cu frunza îngustă.

Erbicid Merlin Flexx

Erbicidul Merlin Flexx este un erbicid pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale din cultura porumbului cu utilizare preemergentă și postemergentă timpurie.

Erbicid Equip

Erbicidul Equip este un erbicid postemergent folosit pentru combaterea buruienilor monocotile și dicotile anuale.