Sfecla furajeră – tot ce trebuie să știi despre cultivarea ei

Sfecla furajeră – tot ce trebuie să știi despre cultivarea ei

Sfecla furajeră este un furaj valoros, suculent și extrem de hrănitor. Este recomandată pentru furajarea tuturor speciilor de animale, cum sunt cabaline, bovine, ovine și suine. Sfecla furajeră se poate consuma ca atare, în stare proaspătă, sau în rețete pentru furajele combinate. Consumul de sfeclă crește producția de lapte și îmbunătățește gustul cărnii animalelor.

Sfecla furajeră are calități nutriționale și un randament ridicat raportat la unitatea de suprafață. În plus, are nu doar producție de rădăcini, ci și o cantitate ridicată de frunze. Un alt avantaj al sfeclei furajere este capacitatea sa bună de depozitare, întrucât aceasta poate fi păstrată în silozuri de suprafață sau poate fi tocată și depozitată sub formă de furaj combinat.

Sfecla este o plantă bienală, care în primul an de vegetație formează corpul, iar în al doilea an dezvoltă ramurile florifere, care fructifică. În primul an de vegetație se recoltează corpul sfeclei.

Ce cerințe are sfecla furajeră față de climă și sol?

Sfecla furajeră are cerințe ridicate față de temperatură. Pentru a germina, semințele au nevoie de o temperatură de 6-8° C în sol. Temperatura optimă în perioada de vegetație este de 18-25° C.

De asemenea, este pretențioasă și față de apă, astfel că producții mari se obțin în zonele unde cad anual 500-600 mm precipitații, repartizate uniform pe parcursul perioadei de vegetație.

În ceea ce privește solul, sfecla furajeră suportă solurile acide și alcaline, însă le preferă pe cele fertile, bogate în humus și cu un regim aerohidric ridicat.

Rotația culturilor pentru sfecla furajeră

Pentru a obține rezultatele cele mai bune, se recomandă ca sfecla să revină pe același teren după 4-5 ani. Este recomandat ca această plantă să se cultive după plantele care eliberează terenul devreme, pentru a fi suficient timp în care să se efectueze lucrările solului și să se aplice fertilizarea. Sunt recomandate ca premergătoare cerealele păioase, porumbul pentru siloz, leguminoasele sau borceagurile. Nu este recomandat ca sfecla furajeră să se cultive după sorg sau porumb pentru boabe. Sfecla este bună premergătoare pentru orz, orzoaică, grâu, porumb și sorg.

Cum se fertilizează sfecla furajeră?

Pentru sfecla furajeră este foarte potrivită fertilizarea organică, pe care o poți realiza prin aplicarea gunoiului de grajd bine fermentat, înainte de arătură. Această fertilizare poate fi completată pe parcursul perioadei de vegetație folosind îngrășăminte chimice simple sau complexe de tip NPK, ținând cont de starea de aprovizionare a solului. Atunci când se realizează arătura de bază poți aplica îngrășăminte cu fosfor și potasiu, iar în timpul pregătirii patului germinativ și al vegetației, poți aplica fazial îngrășăminte pe bază de azot.

Lucrările solului necesare pentru cultura de sfeclă

După ce terenul s-a eliberat, se efectuează lucrarea de dezmiriștit. Scopul este acela de a se conserva apa din sol și a se nivela terenul. Se realizează arătura la o adâncime de 28-30 cm. Adâncimea de arat este esențială, întrucât influențează producția. Se realizează patul germinativ, cu combinatorul, iar adâncimea de lucru nu trebuie să depășească 4 cm.

Cum se seamănă sfecla furajeră?

Sfecla se seamănă atunci când temperatura din sol este de 6-8° C. Din punct de vedere calendaristic, epoca optimă de semănat începe la finalul lunii martie în zonele din sudul țării și la începutul lunii aprilie în celelalte zone ale țării. Se folosesc 15-20 kg/ha. Sfecla se seamănă la o distanță de 45 cm între rânduri, 20-25 cm între plantele de pe rând și la o adâncime de 2-3 cm.

Cum se combat buruienile din cultura de sfeclă?

Combaterea buruienilor reprezintă una dintre lucrările esențiale de îngrijire în cultura de sfeclă. Pentru a menține această cultură curată de buruieni pot fi realizate prășile mecanice sau pot fi aplicate erbicide specifice.

Cum se irigă sfecla furajeră?

Pentru a obține producții ridicate de sfeclă furajeră, este necesar să se irige cultura. Aplicarea udărilor se efectuează în iunie, iulie și august, pentru ca planta să utilizeze eficient apa. Se recomandă ca solul să fie menținut la umiditatea optimă pe adâncimea de 80 cm. Pe întreaga perioadă de vegetație pot fi aplicate 4-8 udări, folosind norme de 500-600 mc/ha. Se ține cont de precipitații pentru irigare.

Recoltarea sfeclei furajere

Sfecla furajeră se recoltează atunci când frunzele încep să se îngălbenească și temperaturile ajung la 5-6° C. Dacă sfecla se folosește în stare proaspătă, recoltarea începe în luna august.