Susaiul moale – cum se identifică și se combate

Susaiul moale – cum se identifică și se combate

Susaiul moale, având denumirea științifică Sonchus oleraceus, este o buruiană seminiferă anuală. Are o rădăcină pivotantă puternică și aceasta produce latex. Susaiul moale preferă solurile humifere, bogate în calciu, bine aprovizionate cu elemente nutritive. Se întâlnește în culturile agricole și fânețe pe soluri fertile și puternic luminate.

Tulpina susaiului moale este dreaptă și ramificată. Poate ajunge la o înălțime de până la 80-100 cm. Cotiledoanele sunt rotunde și au de obicei fața curbată cu lobi plați, cu marginea întreagă și pețiolate, de culoare verde clar.

Frunzele adevărate sunt aproape circulare și au dentiție fină, următoarele frunze sunt sesile și au auriculele ascuțite, penate sau nepenate, înconjurând tulpina și cu dentiție păroasă.

Floarea este o inflorescență de culoare galben clar sau galben verzui. Este formată din capitule convexe și pedunculi fără peri glanduloși.

Susaiul moale înflorește din vară până toamna și planta face 4000-5000 de semințe.

Cum se combate susaiul moale?

Pentru a se combate susaiul moale din culturile agricole este recomandată utilizarea de erbicide omologate. Iată care sunt principalele erbicide pe care le poți utiliza pentru combaterea susaiului moale:

Erbicid Dicopur Top

Erbicidul Dicopur Top este o combinație de 2 substanțe active, acid 2.4 D și dicamba, erbicid selectiv și sistemic, care acționează asupra buruienilor atât prin absorbție la nivelul frunzelor, cât și a sistemului radicular, cu acumularea substanței active în zonele meristematice ale rădăcinilor.

Erbicid Selectiv Mustang

Erbicidul Selectiv Mustang este un erbicid selectiv, sistemic, care acționează asupra buruienilor dicotile anuale si perene. Este omologat ca erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene din cultura grâului, orzului, orzoaicei, ovăzului și porumbului.

Erbicid Taifun 360 SL

Erbicidul Taifun 360 SL este un erbicid sistemic total, neselectiv, nerezidual, cu acțiune asupra unui spectru larg de buruieni monocotiledonate și dicotiledonate, anuale și perene, inclusiv specii rezistente, din rizomi.

Erbicid Sencor 600SC

Erbicidul Sencor 600SC este un erbicid cu un spectru foarte larg de acțiune, având un foarte bun efect asupra buruienilor dicotiledonate anuale și a unor graminee anuale. Sencor este preluat prin rădăcini la tratament preemergent sau prin rădăcini și frunze la tratament postemergent, dacă buruienile sunt răsărite.

Erbicid Challenge 600 SC

Erbicidul Challenge 600 SC este un erbicid preemergent și postemergent ce combate buruieni cu frunza lată și unele cu frunza îngustă în numeroase culturi.