Top erbicide pentru porumb: Cum îl alegi pe cel mai bun?

Top erbicide pentru porumb: Cum îl alegi pe cel mai bun?

Buruienile sunt plante care cresc în locuri nepotrivite și sunt considerate indezirabile. Acestea concurează cu plantele de cultură pentru accesul la factorii care ajută la creșterea plantelor, incluzând aici substanțele nutritive, apa, lumina și spațiul. Dacă nu sunt controlate la timp, buruienile pot suprima complet plantele de cultură. În plus, ele dezvoltă un mediu propice pentru apariția diverselor boli sau dăunători, care pot afecta grav cultura. Tocmai de aceea, dacă ai o cultură de porumb, este esențial să știi care este cel mai bun erbicid porumb pentru cultura ta.

Alegerea celor mai bune erbicide pentru porumb nu este o sarcină tocmai ușoară, întrucât sunt numeroase opțiuni și, de asemenea, și diverși factori de care să ții cont. Pentru a te ajuta să alegi cel mai bun erbicid porumb pentru cultura ta, îți oferim în continuare un top al celor mai bune erbicide pentru porumb, precum și un scurt ghid care să îți arate cum să îl alegi pe cel mai bun pentru plantația ta.

Top 5 cele mai bune erbicide pentru porumb

Există o mulțime de erbicide care au efect la combaterea buruienilor din cultura de porumb. Am pregătit pentru tine un top 5 al celor mai bune erbicide pentru porumb, pentru a-ți ușura sarcina de a alege un erbicid porumb eficient pentru cultura ta.

1. Erbicid Stomp Aqua

erbicid porumb

Erbicidul Stomp Aqua este un erbicid selectiv care inhibă diviziunea celulei și alungirea ei în meristemul rădăcinilor. Acțiunea sa stopează direct dezvoltarea buruienilor, ca urmare a absorbției prin vârfurile creșterii coleoptil/hipocotil. Buruienile mor imediat după germinare sau răsărire. La porumb, acest erbicid este ideal pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale și a unor buruieni dicotiledonate.

2. Sare DMA Amino 600 SL

erbicid porumb

Sare DMA Amino 600 SL este un erbicid sistemic, pe bază de acid 2,4 D din sare DMA. Are utilizare postemergentă și este un erbicid eficient în combaterea buruienilor dicotiledonate la porumb. Erbicidul ajunge în frunze în doar două ore de la aplicare, iar efectele sale apar după 12-18 ore. În decurs de o săptămână sunt distruse total buruienile din cultura de porumb. Acest erbicid este absorbit de plante atât foliar, cât și radicular.

3. Erbicid Adengo 465SC

erbicid porumb

Erbicidul Adengo 465SC este un erbicid care acționează radicular. Are o puternică activitate sistemică în plantă. Distruge buruienile imediat după răsărire. Este omologat pentru combaterea buruienilor anuale dicotiledonate și monocotiledonate din cultura porumbului. Se poate utiliza atât preemergent, cât și postemergent timpuriu.

4. Erbicid Crew Ace

erbicid porumb

Erbicidul Crew Ace este un erbicid sistemic omologat pentru combaterea gramineelor din cultura de porumb. Se absoarbe în plante atât prin intermediul aparatului foliar, cât și prin intermediul rădăcinilor, de unde se răspândește ulterior la nivelul întregii plante. Acționează prin blocarea diviziunii celulare și oprirea formării aminoacizilor, astfel că distruge total buruienile după aproximativ 3 săptămâni de la aplicare.

5. Erbicid Radial 40SC

erbicid porumb

Erbicidul Radial 40SC este un erbicid care se aplică doar postemergent. Se absoarbe rapid în special prin frunzele buruienilor. Moartea buruienilor intervine în decurs de aproximativ 3 săptămâni de la aplicare.

Cum alegi cel mai bun erbicid pentru porumb?

Chiar dacă există erbicide pentru porumb extrem de eficiente și utile în combaterea buruienilor din cultura ta, sunt și câțiva factori care influențează alegerea unui anumit erbicid porumb. Despre acești factori, despre cum să alegi cel mai bun erbicid pentru porumb îți vom vorbi în cele ce urmează.

Erbicide totale sau erbicide selective?

Dacă vorbim despre erbicide totale sau erbicide selective, este important să știm câteva detalii despre fiecare dintre acestea, înainte de a le folosi pentru combaterea buruienilor din cultura de porumb.

Erbicidele totale se utilizează atunci când se dorește eliminarea completă a buruienilor și plantelor de pe un teren. Acestea distrug toate plantele de pe suprafața vizată, motiv pentru care se utilizează pe spații necultivate. Așadar, nu vei alege erbicide totale pentru a erbicida o suprafață deja cultivată cu porumb.

Erbicidele selective sunt erbicide care afectează doar anumite tipuri-țintă de plante, fără a afecta plantele de cultură. Așadar, acestea pot fi utilizate și pe suprafața deja cultivată.

Ține cont de perioada de aplicare a erbicidului

În funcție de perioada de aplicare, există două tipuri de erbicide: preemergente și postemergente. Pentru a decide care dintre cele două tipuri este ideal pentru cultura ta de porumb, este esențial să cunoști câteva detalii despre fiecare dintre ele.

Erbicidele preemergente se aplică înainte de răsărire și au scopul de a preveni apariția buruienilor în culturile agricole. Acestea, odată ajunse pe sol, intră în soluția solului sau formează o peliculă care este toxică pentru buruieni. Astfel, erbicidele preemergente împiedică dezvoltarea ulterioară a buruienilor. Întrucât buruienile odată răsărite prezintă competiție pentru porumb, consumând resursele solului, este recomandat ca acestea să fie combătute cât mai repede posibil, din stadii foarte mici de vegetație.

Erbicidele postemergente se aplică în vegetație. Ele pot fi erbicide totale sau selective.

Erbicidele postemergente se aplică în vegetație. Unul dintre avantajele acestora este acela că, fiind aplicate în vegetație, se pot identifica varietățile de buruieni apărute în cultura de porumb, astfel încât să se aleagă acel erbicid care țintește grupul de buruieni existente.

Este bine să ții cont de sol când alegi un erbicid porumb

Unul dintre factorii care influențează alegerea unui anumit erbicid porumb se referă la sol. Conținutul de materie organică joacă un rol important, întrucât este principalul factor care controlează absorbția și menținerea substanțelor în sol. Erbicidele diferă în funcție de gradul de solubilitate, motiv pentru care același tip de erbicid poate fi extrem de eficient pe un anumit tip de sol și mai puțin eficient pe alt tip de sol.

Persistența este un factor esențial în alegerea unui erbicid porumb

Perioada de timp în care un erbicid rămâne activ sau persistă în sol este, de asemenea, un factor esențial în alegerea unui anumit tip de erbicid pentru porumb. Este importantă această perioadă deoarece ea determină durata de timp în care te poți aștepta să beneficiezi de protecție împotriva buruienilor în cultura de porumb.

Un alt factor esențial în alegerea celui mai potrivit erbicid porumb este rotația culturilor

Plantele de cultură pot fi afectate de reziduurile de erbicid aplicate în sezonul anterior. Tocmai din acest motiv, atunci când alegi un anumit erbicid pentru porumb, este bine să ții cont de perioada de așteptare necesară pentru a planta un alt tip de cultură pe suprafața vizată. Există anumite erbicide care limitează opțiunile de plantare.

Ține cont de factorii climatici când alegi un erbicid porumb

Dacă plouă după aplicarea erbicidului postemergent, eficiența sa poate fi redusă. Erbicidele diferă în funcție de timpul necesar de lipsă a ploilor după aplicare. Așadar, asigură-te că știi care sunt cerințele specifice erbicidelor alese înainte de erbicidarea porumbului.

Concluzie

Există diverse tipuri de erbicide pentru porumb. Pentru a alege erbicidul potrivit pentru cultura ta, este esențial să ții cont de câțiva factori. De aceea, este important ca întotdeauna să te documentezi cu privire la tipul de erbicid pe care dorești să îl folosești, pentru a te asigura că îndeplinește nevoile culturii tale de porumb.