Tot ce trebuie să știi despre muștarul alb

Muștarul alb, având denumirea științifică Sinapis alba, din familia Brassica juncea, se cultivă atât pentru semințele sale, cât și pentru frunze. Frunzele de muștar sunt utilizate într-o mare varietate de feluri de mâncare, în timp ce semințele se utilizează în scopuri medicinale, în industria alimentară și ca materie primă pentru obținerea muștarului alimentar. Muștarul alb este o plantă anuală cu frunze verzi, picante, semințe și rădăcină comestibile.

Cum se cultivă muștarul alb?

Muștarul alb poate fi plantat primăvara și toamna, însă în mod ideal, semințele de muștar alb se seamănă toamna târziu. Este recomandat ca acestea să fie semănate într-un sol bogat în materie organică și cu drenaj bun. Semințele de muștar pot fi plantate în containere sau straturi supraînălțate. Se plantează prin presărarea semințelor la suprafața solului și acoperirea lor ușoară cu pământ. De asemenea, semințele de muștar alb pot fi plantate în găuri la 1 cm adâncime și la o distanță de 15-20 cm între ele. Semințele pot fi semănate și în interior și ulterior transplantate în aer liber odată ce plantele mici au cel puțin două perechi de frunze.

Îngrijirea muștarului alb

Muștarul alb se cultivă în plin soare sau parțial la umbră, la temperaturi cuprinse între 10°C și 20°C. Are nevoie de 4-6 ore de lumină solară directă pe zi pentru a crește, dar crește cel mai bine cu 6-8 ore de lumină solară.

Fluctuațiile de temperatură pot stresa planta și o pot face să încolțească, să înflorească și să producă semințe. Dacă temperaturile depășesc 30°C, frunzele dezvoltă o aromă înțepătoare și puternică.

Frunzele de muștar sunt tolerante la frig. Totuși, un îngheț foarte puternic în grădină ucide plantele de muștar.

Muștarul se udă la prima oră dimineața și are nevoie de cinci centimetri pe săptămână, pentru ca solul să nu se usuce. Ideal este ca udarea să se realizeze la baza plantei, păstrând frunzele uscate. De asemenea, se pot utiliza tuburi de udare sau alte metode de irigare prin picurare.

Muștarul se cultivă în solul umed. Dacă dorești să obții muștar cu o aromă mai înțepătoare, este important să uzi mai puțin cultura, astfel încât planta să fie determinată să secrete uleiuri și să dezvolte o aromă mai puternică și mai picantă. Totuși, ai grijă să nu se usuce complet, deoarece altfel va începe să producă semințe.

În ceea ce privește solul, muștarul preferă un amestec ușor și pufos de sol argilos, bogat în materie organică. Dacă se cultivă pe soluri mai sărace, trebuie udat și fertilizat mai des. Plantele de muștar cresc bine în soluri cu un pH între 5,5 și 7,0.

Boli și dăunători la muștarul alb

Principalii dăunători ai muștarului alb sunt afidele, gândacii și musca albă. Principalele boli care afectează cultura de muștar alb sunt mucegaiurile.

Cum se recoltează și depozitează muștarul alb

Frunzele de muștar pot fi recoltate după aproximativ 40 de zile sau 6 săptămâni. Dacă preferi o aromă mai înțepătoare, este recomandat să lași muștarul să crească până la maturitate deplină. În schimb, pentru un gust mai dulce, muștarul se recoltează când planta este tânără și fragedă.

Frunzele proaspete recoltate se depozitează în frigider, cu apă rece, pentru a le păstra vii. De asemenea, ele pot fi păstrate într-o pungă cu un prosop umed de hârtie. Frunzele de muștar rezistă aproximativ o săptămână în frigider.

Semințele se păstrează într-un recipient uscat și etanș.