Cum scapi de omizi – tratamente si solutii de maxima eficienta!

Omizile sunt mari daunatori ai culturilor de legume, fructe sau flori, asa ca trebuie sa iei in considerare combaterea acestora in cel mai eficient mod, astfel incat sa nu afectezi productia.

Ce sunt omizile?

Omizile sunt, de fapt, larve ale fluturilor care se hranesc cu frunzele plantelor, ale florilor sau ale pomilor fructiferi. Omizile cu culori vii (galben, rosu, negru) sunt periculoase, deoarece unele dintre ele au glande cu venin toxic.

Cel mai raspandit tip de omizi prezent in culturile de la noi este cel paros. Omizile paroase apar de doua ori pe an.

  • prima generatie apare in perioada mai – iunie, perioada in care fluturii isi depun ouale pe spatele frunzelor (intre 400 – 800 de oua). Larvele vor aparea intr-un interval de 8 pana la 20 de zile de la depunerea oualor;
  • a doua generatie apare in lunile august – octombrie – omizile trec prin aceleasi stadii de dezvoltare ca cele din prima generatie. Dupa ce se dezvolta complet, acestea cauta locuri de impupare, in care sa hiberneze pe perioada sezonului rece.

Trebuie sa stii ca aceste cuiburi de omizi sunt unite prin fire de matase care se pot mari si atinge dimensiuni de aproximativ jumatate de metru. Dupa ce trec de stadiul de pupe, adica perioada in care sunt infasurate intr-un cocon matasos, omizile se transforma in fluturi. Stadiul de larva dureaza intre 20 si 40 de zile, iar cel de pupa intre 7 si 12 zile.

Tratamente si solutii pentru protejarea culturilor de omizi:

Tratamentele si solutiile pentru combaterea omizilor trebuie alese cu maxima atentie deoarece acestea sunt destul de greu de prevenit din cauza faptului ca fluturii sunt foarte mobili si se pot deplasa cu usurinta pe distante mari ca sa depuna oua.

Una dintre metodele naturale de combatere a acestui tip de daunatori il reprezinta cultivarea unor plante specifice precum: levantica, salvia, menta sau pelinul. Mirosul emanat de acestea nu este suportat de omizi.

O alta metoda de a tine sub control invazia de omizi o reprezinta prezenta pasarilor in apropierea culturilor. Pentru a atrage cat mai multe pasari, poti agata pe crengile pomilor recipiente in care sa le pui graunte.

Colectarea manuala este o alta metoda naturala, insa acest lucru poate dura extrem de mult si poate fi realizabil numai pe suprafete mici.

Aplicarea unor tipuri de ceai specifice pe suprafata culturilor vizate se poate dovedi, de asemenea, eficienta. Ceaiurile de rubarbar, de tutun, de hrean sau de pelin pot fi folosite pentru combaterea cu succes a omizilor. Uleiul de neem sau usturoiul pot fi folosite pe post de pesticide in combaterea acestora. Solutiile pe baza de ulei de neem sau usturoi pot fi pulverizate pe zonele afectate de omizi pentru indepartarea acestora, cu un nivel de eficienta satisfacator.

Cum se realizeaza pulverizarea tratamentului impotriva omizilor?

Specialistii in domeniu recomanda ca eradicarea acestui tip de daunatori sa fie facut inca de la primele semne de aparitie, cu ajutorul insecticidelor. Se recomanda pulverizarea solutiilor pe toata suprafata afectata, cu ajutorul unui atomizor sau a unui aparat pulverizator de joasa presiune, pe care il poti gasi chiar AICI.

Pentru a aplica tratamentul in mod eficient, specialistii recomanda ca pulverizarea acestuia sa fie realizata cu ajutorul unor duze fine. Acestea vor imprastia solutia sub forma unei umbrele, astfel incat sa fie acoperita o suprafata cat mai mare, cu un consum cat mai mic.

Odata pulverizate insecticidele, omizile vor muri destul de usor, motiv pentru care nu va fi nevoie sa dublezi doza de solutie. Producatorul recomanda respectarea intocmai a instructiunilor inscrise pe ambalajul produsului.

In cazul pomilor fructiferi, trebuie sa ai in vedere ca aplicarea tratamentului sa fie facuta primavara.

Protejeaza-ti culturile si acorda atentia cuvenita tuturor tipurilor de daunatori, care ti-ar putea compromite culturile. Iti punem la dispozitie solutii optime, cat si aparatura de ultima generatie, care sa faca procesul de pulverizare usor si rapid si sa te ajute sa-ti maximizezi rezultatele si sa obtii o recolta sanatoasa si bogata.