Laleaua – tot ce trebuie să știi despre lalea

Laleaua – tot ce trebuie să știi despre lalea

Laleaua, din genul Tulipa, este o plantă erbacee perenă, floriferă, recunoscută pentru florile sale mari și divers colorate, specifice primăverii. Lalelele fac parte din familia Liliaceae și sunt plante bulbifere, cu bulb subteran. Aceste flori înfloresc primăvara devreme, motiv pentru care sunt considerate unul dintre simbolurile primăverii. Vara, după ce florile se scutură, lalelele intră într-o perioadă de dormantă, iar părțile aeriene ale plantei se ofilesc complet.

Sunt cunoscute aproximativ 75 de specii de lalele, de la care s-au obținut mii de hibrizi și cultivaruri, având flori în diverse forme și culori. Înălțimea lalelelor poate varia de la 10 la 70 cm, în funcție de specie. Laleaua are floarea hermafrodită și actinomorfă, cu aspect de cupă sau stea. Este alcătuită din două rânduri de câte 3 tepale (sepale și petale întrunite în același țesut), de culori și forme diferite, în funcție de varietate. Fructul este în formă de capsulă elipsoidală, împărțită în 3 camere, unde se găsesc semințele. Tulpina este reprezentată de tija florală, la baza căreia se găsește o rozetă de frunze acoperite cu un strat ceros, protector. Are bulbul ovoidal sau piriform, care prezintă un înveliș protector de culoare brună.

Clasificarea lalelelor

De obicei, lalelele sunt clasificate în funcție de epoca de înflorire. Iată clasificarea lor:

  • Lalelele timpurii sunt lalelele care înfloresc la începutul lunii aprilie. În această categorie intră soiuri cu flori simple sau duble și de dimensiuni mari sau mici.
  • Lalelele semitimpurii sunt lalelele care înfloresc în a doua jumătate a lunii aprilie.
  • Lalelele târzii  sunt cele care înfloresc în luna mai. În această categorie intră soiuri cu flori simple sau duble.

Având în vedere schimbările climatice și modificările condițiilor de mediu din ultimii ani, este posibil ca epocile de înflorire să difere cu câteva zile sau săptămâni.

De ce condiții de mediu are nevoie laleaua?

Laleaua are nevoie de lumină abundentă pentru a se dezvolta corect și armonios. De aceea, este recomandat să amplasezi lalelele într-un spațiu cât mai luminat din grădină. Umbrirea, lumina insuficientă și zilele noroase duc la deprecierea aspectului decorativ al lalelelor, la subțierea frunzelor și frângerea tulpinilor.

Lalelele au nevoie de temperaturi diferite în decursul unui an, pentru a desfășura procesele fiziologice specifice fiecărei perioade. După plantarea bulbilor, au nevoie de temperaturi de 5-7°C pentru a forma rădăcinile. Temperaturile ridicate duc la dezvoltarea unui sistem radicular slăbit, astfel că plantele devin mai sensibile în timpul iernii. Frunzele apar deasupra solului când în aer sunt temperaturi de 3-4°C și zăpada începe să se topească. Tulpina se dezvoltă și planta crește când temperaturile sunt constante, de 12-16°C. Variațiile bruște de temperatură din această perioadă pot determina dereglarea creșterii și formarea deficitară a florilor, precum și scurtarea perioadei de înflorire.

Laleaua are cerințe ridicate în ceea ce privește umiditatea în perioada de dezvoltare a părților aeriene și în perioada de înflorire. Necesarul de apă este asigurat, în țara noastră, din precipitații, însă dacă apar perioade secetoase, este necesară irigarea pentru a menține un sol reavăn. Este recomandată irigarea prin aspersie, pentru a crea o umiditate atmosferică ridicată, preferată de lalele.

Lalelele au nevoie de un substrat fertil, ușor și cu un drenaj bun. tolerează greu terenurile grele.

Cum se îngrijește laleaua?

Lalelele au nevoie de cantități mari de îngrășământ pentru a crește optim. Este recomandat să se utilizeze îngrășăminte granulare, de tip NPK, îmbogățite cu oligoelemente. Este recomandat ca prima fertilizare să se realizeze toamna, după plantarea bulbilor. Lalelele consumă cele mai mari cantități de nutrienți în perioada de formare a bobocilor și de înflorire, motiv pentru care se impune fertilizarea în această perioadă.

Bulbii de lalele se plantează din luna octombrie până la începutul lunii noiembrie. Pentru ca aceștia să se înrădăcineze corect, este important ca solul să fie reavăn. Dacă toamna este secetoasă, este recomandată irigarea terenului cu câteva zile înainte și după plantarea lalelelor. Lalelele se plantează la o adâncime de 10-15 cm. Dacă se plantează cu întârziere sau în zonele montane, cu ierni reci, este recomandat ca solul să se acopere cu un strat de mulci de 3-5 cm, care se va înlătura la începutul primăverii.

Bolile și dăunătorii lalelelor

Cele mai frecvente boli care apar la lalele sunt putregaiul cenușiu, fuzarioza și putrezirea coletului.

Cei mai comuni dăunători ai lalelelor sunt afidele, acarienii și nematozii.