Narcisele sunt printre primele flori care ne bucură privirea la sosirea primăverii, chiar și atunci când încă mai este zăpadă. Ele sunt plante perene, care fac parte din familia Amaryllidaceae. Au în sol un bulb ovoid, piriform. Frunzele narciselor sunt liniare, cilindrice, cu vârful ascuțit, au culoarea verde sau verde-albăstrui. Florile au formă de trompetă, sunt divers colorate și pot fi erecte sau cu poziție pendentă. Fructul este o capsulă.
Există două categorii de narcise, în funcție de numărul florilor prezente în vârful tijei florale:
- specii de narcise cu o singură floare (N. pseudonarcissus, N. incomparabilis, N. poeticus);
- specii cu mai multe flori (N. jonquilla, N tazzeta).
Iată care sunt principalele specii și varietăți de narcise:
- Narcissus pseudonarcissus. Este cea mai cunoscută specie. Formează în sol un bulb piriform, protejat de tunici pergamentoase. Frunzele sunt liniare, de culoare verde. Tija florală poate ajunge la o înălțime de 30 cm și poartă în vârf o floare tubuloasă, în formă de trompetă. Are flori parfumate, care pot avea culori variate, precum galben, roz, alb. Această specie înflorește în martie-aprilie.
- Narcissus incomparabilis. Formează o tijă florală înaltă, de până la 40 cm. Frunzele sunt liniare și înguste. Florile pot fi galbene, roz, albe sau crem și au o poziție ușor pendentă. Această specie înflorește în martie-aprilie.
- Narcissus poeticus. Prezintă frunze liniare, înguste, iar tija florală este cilindrică, înaltă și poartă în vârf o floare ușor pendentă. Înflorește în martie-aprilie.
- Narcissus jonquilla. Formează 2-4 flori mici în vârful tijei florale, galbene, puternic parfumate. Înflorește în martie-aprilie.
- Narcissus tazetta. Tija florală este înaltă, de până la 40 cm lungime, iar în vârful ei se regăsesc 6-12 flori albe, crem, galbene sau oranj, simple sau duble, puternic parfumate. Înflorește în martie-aprilie.
De ce condiții de mediu au nevoie narcisele?
Narcisele cresc și se dezvoltă în plin soare, dar tolerează și umbra parțială.
Nu au cerințe ridicate în ceea ce privește temperatura, fiind rezistente la temperaturi scăzute.
Narcisele preferă solurile bogate în humus, care le asigură un drenaj bun, cu pH de 6-7. Este recomandat să se evite plantarea narciselor în soluri grele, umede, care pot duce la putrezirea bulbilor.
Când se plantează narcisele?
Cel mai bine este să plantezi narcisele toamna, cu 2-4 săptămâni înainte de venirea primului îngheț. În general, acest lucru înseamnă să plantezi narcisele în luna octombrie sau până cel târziu la jumătatea lunii noiembrie. Bulbii de narcise au nevoie de 14-15 săptămâni de iernat și 2-4 săptămâni pentru a crește și a înflori. Așadar, dacă îți dorești să înflorească în martie, este necesar să plantezi narcisele în octombrie.
Primăvara poți planta narcise oricând, odată ce nu mai există pericol de îngheț. Narcisele înfloresc astfel în aproximativ 4 săptămâni. Singurul dezavantaj în acest caz este că narcisele vor înflori mai târziu. Ai grijă, totuși, deoarece narciselor nu le place căldura, astfel că dacă temperaturile cresc peste 25-30° C, florile trec repede.
Cum se îngrijesc narcisele?
Narcisele au nevoie de udări regulate în timpul perioadei de creștere și înflorire, dar nu mai necesită apă după ce dispar florile și se usucă frunzele.
Reacționează favorabil la îngrășămintele granulare sau lichide.
Se înmulțesc prin divizarea bulbilor. Aceasta se realizează o dată la 3-4 ani, vara, în timpul repausului.
Boli și dăunători la narcise
Printre principalele boli care afectează narcisele se numără putregaiul bazal al bulbilor, putregaiul cenușiu și virozele. Principalii dăunători ai acestor flori sunt acarienii, nematozii, melcii și limacșii.