Gladiolele sunt plante perene, aparținând genului Gladiolus, familia Iridaceae. Au tulpina dreaptă, neramificată, pe care sunt prinse frunze înguste, în formă de sabie. Florile au culori variate, astfel că există gladiole în culori precum roz, roșu, violet, galben, portocaliu sau gladiole pestrițe. Se înmulțesc prin tuberobulb (corm), care se formează în sol și este ușor aplatizat, sferic, de dimensiuni diferite.
Condiții de mediu necesare pentru gladiole
Gladiolele sunt pretențioase în ceea ce privește lumina. Sunt flori care au nevoie de locuri însorite și luminoase pentru a crește și a înflori.
De asemenea, sunt sensibile la frig, astfel că tuberobulbii se scot din sol și se păstrează în spații protejate, la temperaturi de 6-10° C și o umiditate relativă de 60%. Aceștia se replantează primăvara. În zonele cu ierni blânde, pot fi lăsați în pământ, cu condiția să fie acoperiți cu un strat de mulci, format din paie, fân sau frunze uscate. Temperatura joacă un rol important în procesul de înflorire a gladiolelor.
Gladiolele sunt flori care preferă solurile argilo-nisipoase, bine drenate, bogate în materie organică, cu un pH de 6-7. Tuberobulbii de gladiole pot putrezi pe solurile grele și umede.
Cum se îngrijesc gladiolele?
După ce ai plantat gladiolele, este recomandat să le asiguri o umiditate corespunzătoare, astfel încât solul să nu se usuce între udări. Ulterior, se recomandă udarea moderată, pentru a menține pământul reavăn în permanență.
Pentru a satisface cerințele nutritive pe care le au gladiolele în perioada de vegetație, este recomandat să se aplice îngrășăminte granulare sau foliare pentru plante decorative, prin flori.
Gladiolele se înmulțesc prin tuberobulbi și rar, prin semințe, doar în cazul obținerii de soiuri noi.
Cum se plantează gladiolele?
Tuberobulbii de gladiole se plantează primăvara, în perioada aprilie-mai. Pentru a te bucura de flori pe tot parcursul verii, poți planta tuberobulbii eșalonat, la fiecare 2 săptămâni, până la începutul lunii iulie. Aceștia se plantează la o adâncime de 5-10 cm, în funcție de mărimea lor.
Florile se pot recolta atunci când primii boboci de la bază sunt semideschiși.
Boli și dăunători la gladiole
Gladiolele sunt sensibile la atacul bolilor și dăunătorilor. Cele mai frecvente boli ale acestor flori sunt fuzarioza, putregaiul cenușiu, bacterioza, septorioza și virozele. Cei mai comuni dăunători ai gladiolelor sunt acarienii și tripșii.