Tot ce trebuie să știi despre trandafirul acoperitor de sol

Tot ce trebuie să știi despre trandafirul acoperitor de sol

Trandafirul acoperitor de sol face parte din familia Rosaceae. Se împarte în mai multe grupe, în funcție de port și înălțime. Trandafirul acoperitor de sol se utilizează pentru stâncării, susținerea talazurilor, se plantează ca și covor în peluze sau în ghiveci ori jardiniere. Acești trandafiri sunt decorativi, datorită florilor, portului, fructelor și frunzelor.

Iată care sunt principalele grupe de trandafiri acoperitori de sol:

  1. Grupa trandafirilor acoperitori de sol de vigoare mică

Din această grupă fac parte trandafirii cu înălțimi de până la 30 cm, cu port târâtor sau de vigoare mică, adică trandafirii pitici.

Rosa „Snow Carpet” este o varietate cu flori albe și bătute, care atinge înălțimi de până la 20 cm.

  • Grupa trandafirilor acoperitori de sol de vigoare mare (peste 30 cm)

În această grupă intră trandafirii care depășesc înălțimea de 30 cm și au flori de diferite culori, simple și bătute, grupate în inflorescențe de tip corimb sau flori solitare.

  • Grupa trandafirilor acoperitori de sol cu ramuri recurbate

În această grupă sunt incluși trandafirii ale căror ramuri formează un aspect arcuit împreună cu florile din vârf. În cazul acestor trandafiri, florile din vârf contribuie la curbarea ramurilor, prin greutatea lor.

Cum crește, înflorește și fructifică trandafirul acoperitor de sol

Trandafirul acoperitor de sol preferă solurile fertile, bogate în materie organică, reavene și bine drenate. De asemenea, suportă solurile argiloase, lutoase sau nisipoase, inclusiv solurile cu carbonați.

Este recomandat ca trandafirul acoperitor de sol să fie irigat prin picurare.

În general, trandafirii acoperitori de sol sunt specii și varietăți care rezistă la frig. Vegetează bine, înfloresc și fructifică și în orașele mari.

Acest trandafir este iubitor de lumină.

Pentru fertilizare se recomandă utilizarea de îngrășăminte specifice, care se aplică primăvara devreme și după prima înflorire. Este recomandat să se aplice îngrășăminte foliare sau pe bază de aminoacizi.

Trandafirii se plantează în perioada de repaus vegetativ, toamna sau primăvara, în cazul trandafirilor cu rădăcinile nude, dacă solul nu este înghețat și temperatura din aer este de peste 5°C. Dacă trandafirii au pământ pe rădăcini, sunt cultivați la container, atunci se plantează primăvara, toamna sau vara.

Trandafirul acoperitor de sol se înmulțește:

  • Prin butășire. În acest caz, butașii semilemnificați se plantează vara după prima înflorire direct în sol și se acoperă cu un borcan sau o sticlă de plastic. Primăvara, la finalul lunii aprilie, se înlătură treptat protecția, pentru ca plantele să se prindă ușor.
  • Prin marcotaj. Această metodă de înmulțire se folosește în grupa trandafirilor târâtori, cu dezvoltare orizontală.
  • Prin altoire. Înmulțirea prin altoire în ochi dormind se face pe portaltoi de măceș.

Principalele boli și dăunători

Cele mai frecvente boli ale trandafirului sunt făinarea, pătarea neagră, rugina, putregaiul cenușiu și boala frunzelor de argint.

Principalii dăunători care atacă acest trandafir sunt afidele, omizile și acarienii.