Zambila – tot ce trebuie să știi despre zambile

Zambila – tot ce trebuie să știi despre zambile

Zambila, având denumirea științifică Hyacinthus orientalis, cunoscută și sub denumirea de „lacintul”, este o plantă perenă, decorativă. Face parte din ordinul Asparagales, familia Liliaceae. Genul Hyacinthus cuprinde aproximativ 30 de specii erbacee, cu bulbi tunicați.

Bulbul zambilei are formă sferică și este tunicat, protejat de catafile diferit colorate, cum ar fi alb, galben, violet, albastru. În general, bulbul are un diametru de 4-5 cm, dar poate ajunge și la dimensiuni gigantice, de 19 cm, la zambile.

Dintre cele mai cultivate soiuri de zambile fac parte: L’Innocence, Porzellan (alb pur), City of the Haarlem, Yellow Hammer (galben), Anna Marie, Pink pearl (roz), Jan Bos, La Victorie (rosu intens), Delft Blue, Ostara (albastru), Amethyst (violet).

Care sunt condițiile de mediu de care are nevoie zambila?

Zambila este o plantă ale cărei organe aeriene se usucă în condiții nefavorabile, iar organele subterane, adică bulbii, supraviețuiesc în pământ, asigurând perenitatea florii. Pentru înrădăcinarea bulbilor, este necesar ca aceștia să treacă printr-o perioadă de temperaturi scăzute, de 3-4°C, timp de 8-12 săptămâni, în funcție de soi și de perioada forțării. În timpul repausului, bulbii se mențin la temperaturi constante de 20-22°C.

Are nevoie de multă lumină, în special în timpul creșterii și colorării florilor. În primele zile de la începerea forțării propriu-zise, lumina trebuie să fie difuză, pentru a permite o ușoară alungire a tijelor florale.

În ceea ce privește solul, zambila preferă solurile ușoare, bogate în humus, foarte bine drenate, fertile, cu pH ușor acid.

Cum se îngrijește zambila?

În substrat, este necesar să se administreze cantități moderate și constante de apă. În atmosferă este necesar să fie o umiditate relativă ridicată, de 70-80%.

Este recomandat să se aplice îngrășăminte echilibrate din punct de vedere al concentrațiilor în elemente nutritive, pentru a se asigura creșterea normală a zambilelor.

Boli și dăunători la zambile

Cele mai frecvente boli la zambile sunt putregaiul cenușiu, putregaiul bulbilor, putregaiul bacterian și rugina. Cei mai comuni dăunători ai zambilelor sunt acarienii și nematozii.