Ceapa – tot ce trebuie să știi despre cultivarea cepei

Ceapa – tot ce trebuie să știi despre cultivarea cepei

Ceapa este o plantă bulboasă, care se cultivă atât pentru părțile sale subterane, cât și pentru părțile aeriene. Ceapa se utilizează în alimentație sub formă de ceapă verde și bulbi, ca atare sau în diferite preparate alimentare. Conține substanțe nutritive, precum și substanțe volatile cu sulf, care au acțiune antibiotică. În plus, compușii volatili aromatici din bulbii și semințele de ceapă au efect toxic pentru anumite ciuperci, bacterii parazite și nematozi.

În condițiile climatice ale țării noastre, ceapa este o plantă bienală sau trienală. În ceea ce privește ceapa bienală, în primul an de cultură planta formează rozeta de frunze, tulpina falsă și bulbul, urmând ca în al doilea an să formeze florile și semințele. În cazul cepei trienale, aceasta se cultivă prin arpagic; arpagicul se obține în primul an, în al doilea an se obține bulbul ca parte comestibilă, iar în al treilea an planta produce inflorescențe și semințe.

Bulbul cepei este un organ vegetativ având forma rotundă sau aplatizată și rezultă din tulpina plantei, protejată de teci care se suprapun. Frunzele cepei sunt tubulare, fistuloase și acoperite de pruină. Tulpina floriferă a cepei apare în al doilea sau al treilea an, are o înălțime de 50-150 cm și este fusiformă. Semințele sunt mici și au tegumentul tare, de culoare neagră.

Ce cerințe are ceapa față de climă și sol?

Plantele tinere de ceapă pot rezista la temperaturi de până la -8° C, însă pentru a putea crește, are nevoie de temperaturi de peste 18° C. Întrucât are un sistem radicular slab dezvoltat, ceapa necesită să existe umiditate în sol pe adâncimea de 30-40 cm, iar insuficiența apei împiedică dezvoltarea bulbilor. Ceapa nu se cultivă în locuri umbrite, deoarece are nevoie de 14-16 ore de lumină în perioada de formare a bulbilor.

Cum se cultivă ceapa de arpagic?

Cum se produce arpagicul?

Rotația culturilor pentru producerea arpagicului

Pentru ceapă, cele mai bune premergătoare sunt culturile fertilizate cu îngrășăminte organice, care lasă terenul curat de buruieni. Printre acestea se numără ardeiul, tomatele timpurii, vinetele, castraveții, cartofii timpurii, dovleceii și pepenii. Fasolea sau mazărea nu sunt recomandate ca premergătoare pentru ceapă.

Pregătirea terenului pentru ceapa de arpagic

Odată cu arătura se administrează îngrășăminte, ținând cont de starea de aprovizionare a solului. După aceasta se execută o arătură de aproximativ 20-25 cm adâncime. Patul germinativ se realizează cu combinatorul la o adâncime de 5-10 cm. Solul se modelează în straturi înălțate cu ecartamentul de 150 cm. La final se execută lucrarea de erbicidare preemergentă, utilizând produse specifice.

Semănatul cepei de arpagic

Semănatul se realizează în perioada 10-20 martie, sub formă de 7 rânduri pe strat, la o distanță de 15 cm între rânduri și cu o adâncime de semănat de 1,5-2 cm. Pentru un hectar se folosește o cantitate de 80-100 kg de sămânță, iar cultura se tăvălugește.

Lucrările de îngrijire la ceapa de arpagic

Iată care sunt principalele lucrări de îngrijire care se efectuează la ceapa de arpagic:

  • În anii secetoși se efectuează 2-3 udări, cu norme de 300 metri cubi/ha.
  • Plivitul culturii se execută de 2-3 ori.
  • Se recomandă tăvălugirea culturii cu 2-3 săptămâni înainte de recoltare.
  • Combaterea buruienilor este o lucrare esențială și se realizează cu ajutorul erbicidelor omologate.

Boli și dăunători la ceapa de arpagic

Printre principalele boli care pot apărea la cultura de ceapă se numără mana, alternarioza, rugina și pătarea cafenie. Printre principalii dăunători se numără musca cepei și tripșii.

Recoltarea și păstrarea cepei de arpagic

Recoltarea se realizează manual sau mecanizat, în luna iunie. După recoltare, arpagicul trebuie expus la soare pentru o perioadă de 5-6 zile, după care se strânge, se sortează și se condiționează. Arpagicul se păstrează în depozite speciale, la o temperatură de 1-2°, pentru ca procesul de vernalizare să nu aibă loc. Aerul trebuie să aibă o umiditate relativă de 50-70%.

Cum se obțin bulbii de ceapă?

Rotația culturilor

Pentru ceapă, cele mai bune premergătoare sunt culturile fertilizate cu îngrășăminte organice, care lasă terenul curat de buruieni. Printre acestea se numără ardeiul, tomatele timpurii, vinetele, castraveții, cartofii timpurii, dovleceii și pepenii. Fasolea sau mazărea nu sunt recomandate ca premergătoare pentru ceapă.

Pregătirea terenului pentru bulbii de ceapă

Lucrarea de arat se realizează toamna, la o adâncime de 28-30 cm, după administrarea îngrășămintelor chimice. Primăvara se realizează fertilizarea cu azot, utilizând o doză de 150-200 kg substanță activă/ha și erbicidarea, utilizând erbicide preemergente. Patul germinativ se realizează cu ajutorul combinatorului, la o adâncime de 5-10 cm. Solul poate fi modelat în straturi înălțate, cu ecartamentul de 150 cm.

Plantarea cepei

Lucrarea de plantare se realizează toamna, între 10 septembrie și 1 octombrie, sau primăvara, între 10-20 martie. Plantarea se poate efectua manual sau mecanizat, 4 rânduri pe stratul înălțat, la o distanță de 28 cm între rânduri și 3 cm distanță între plante, cu o adâncime de plantare de 2-5 cm, în funcție de sol.

Lucrările de îngrijire ale cepei

Iată care sunt principalele lucrări de îngrijire ale cepei:

  • Fertilizarea, care se realizează prin aplicarea îngrășămintelor în faza îngroșării bulbului și faza formării primelor 3-5 frunze. Se recomandă doze de 150 kg azotat de amoniu/ha și 70 kg sare potasică/kg.
  • Se realizează 2-3 udări, cu norme de 300 metri cubi/ha.
  • Se realizează combaterea buruienilor, prin procedeu chimic sau prin prășile manuale sau mecanizate.

Recoltarea bulbilor de ceapă

Recoltarea are loc începând cu sfârșitul lunii iulie și până la jumătatea lunii august. Se recomandă tăvălugirea culturii înainte de recoltare, deoarece aceasta este o lucrare care grăbește maturarea bulbilor. După recoltare, ceapa este lăsată pe teren câteva zile, pentru a se usca. Apoi se curăță de frunze, se sortează și se depozitează.

Concluzie

Ceapa este o plantă des utilizată în alimentația oamenilor. Pentru a avea o cultură de ceapă sănătoasă și o recoltă bună, este important să cunoști câteva detalii de bază privind tehnologia de cultivare a cepei.