Țelina – Tot ce trebuie să știi despre cultura de țelină

celery

Țelina este cultivată pentru rădăcinile sale aromate, care sunt bogate în vitamine, precum și pentru frunze. Are proprietăți terapeutice, iar printre principalele sale utilizări în acest scop se numără tratamentul reumatismului și anemiei.

Țelina este o plantă bienală, care în primul an formează rădăcina tuberizată, iar în al doilea an formează tulpina floriferă, care poate ajunge la înălțimea de un metru. Tuberizarea rădăcinilor începe atunci când planta are 3-4 frunze. Țelina are frunze viguroase, penat sectate, lung pețiolate, lucioase, de culoare verde închis. Are inflorescențe de tip umbele compuse, cu flori mici și albe, hermafrodite și polenizare entomofilă. Fructul țelinei este o diachenă verde-cenușie, turtită laterală și are o aromă specifică.

Ce cerințe are țelina față de climă și sol?

Temperatura minimă de care are nevoie țelina pentru a germina este de 2° C. Temperatura optimă în perioada de vegetație este de 18-24° C. Țelina nu are pretenții mari în ceea ce privește lumina. Poate fi utilizată în culturi intercalate, în livezi sau vii tinere.

Țelina are cerințe mari față de apă, mai ales în faza de răsărire și îngroșare a rădăcinii. Are nevoie de umiditate constantă în sol și în aer. În ceea ce privește solul, țelina preferă solurile ușoare, adânci și fertile, cu pH neutru.

Răspunde bine la fertilizarea cu gunoi de grajd.

Rotația culturilor pentru cultivarea țelinei

Cele mai bune plante premergătoare pentru cultura de țelină sunt: tomatele, varza, conopida, castraveții, mazărea, spanacul, salata, ceapa și usturoiul verde.

Cum se pregătește terenul pentru cultura de țelină?

Pregătirea terenului începe în toamnă, prin desființarea culturii premergătoare. Întrucât țelina reacționează bine la îngrășămintele organice, fertilizarea de bază poate fi realizată cu gunoi de grajd bine descompus, utilizând doze de 40-50 t/ha, suplimentându-se cu îngrășăminte chimice. Îngrășămintele sunt încorporate în sol cu ajutorul lucrării de arat.

Terenul se pregătește printr-o lucrare cu freza înainte de plantarea răsadurilor, pentru a mărunți bulgării de pământ. Cultura se înființează prin plantarea răsadurilor. Semințele de țelină sunt mici și au cerințe ridicate față de factorii de mediu pentru a germina. În primele faze de vegetație, plantele de țelină au un ritm lent de creștere.

Cum se pregătesc răsadurile și cum se plantează țelina?

Pentru a obține răsaduri, semințele de țelină trebuie tratate înainte de semănat. De asemenea, este recomandat să utilizezi semințe certificate.

Semănatul se realizează în răsadnițe sau pe pat germinativ. Țelina se poate semăna în sere și solarii încălzite. Semănatul se efectuează la o distanță de 6 cm între rânduri și 1-2 cm între plantele de pe rând.

Țelina se seamănă începând cu luna februarie în spații încălzite, pentru plantarea în aprilie. Recoltarea se realizează în perioada verii. Pentru culturile destinate recoltării de toamnă și păstrării, semănatul se realizează din martie și plantarea în luna mai, în funcție de durata perioadei de vegetație și a varietății de țelină. Semințele trebuie acoperite cu un strat fin de substrat. Pentru a germina, este necesar să le asiguri semințelor plantate o umiditate constantă și temperaturi de cel puțin 16° C. Răsadul se plantează atunci când are 50-60 de zile.

Plantarea se face la o distanță de 60-70 cm între rânduri și 30 cm între plantele de pe rând. Se recomandă aplicarea unui tratament cu insecticid și fungicid sistemic cu 1-2 zile înainte de plantare. La plantare, rădăcinile se fasonează și plantarea se realizează la aceeași adâncime, astfel încât vârful de creștere al plantei să nu fie acoperit. Golurile se completează la câteva zile după plantare, utilizând răsaduri de aceeași vârstă și varietate.

Combaterea bolilor și dăunătorilor care atacă țelina

Pentru a combate bolile și dăunătorii care atacă țelina, se recomandă aplicarea tratamentelor cu fungicide sau insecticide omologate. De asemenea, este recomandat ca produsele să se alterneze, pentru a evita apariția bolilor sau dăunătorilor rezistenți la acțiunea produselor fitosanitare.

Alte lucrări de îngrijire a culturii de țelină

Pentru afânarea solului și combaterea buruienilor, se realizează prășile. Acestea sunt lucrări menite să asigure și spargerea crustei, astfel încât să se creeze condiții optime de creștere.

Una dintre cele mai importante lucrări pentru cultura de țelină este irigarea. Cea mai recomandată metodă de irigare pentru cultura de țelină este cea prin picurare. Udarea trebuie realizată regulat, pentru ca umiditatea din sol să se mențină la 60-70%. Pot fi efectuate 8-10 udări, utilizând cantități variabile de apă, în funcție de condițiile de mediu și de fenofază.

Prin sistemul de irigare prin picurare se poate efectua fertilizarea fazială, folosind îngrășăminte echilibrate. Pentru fertilizarea foliară se pot utiliza îngrășăminte specifice, ținând cont de nevoile pe care le au plantele și de condițiile de mediu.

Când și cum se recoltează țelina?

Pentru consum proaspăt, țelina se recoltează în perioada august-septembrie. Pentru depozitare și consumul de iarnă, recoltarea țelinei se face în perioada octombrie-noiembrie. Recoltarea țelinei se face prin smulgerea plantelor din sol, având grijă să nu se rupă frunzele. După recoltare, rădăcinile se lasă pe câmp 1-2 zile, pentru a se zvânta, apoi se fasonează, se sortează și se depozitează.

Concluzie

Țelina este o plantă cultivată pentru rădăcină și frunze. Pentru a înființa o cultură de țelină care să îți aducă recolta așteptată, este necesar să ții cont de câteva recomandări.