Dăunătorii părului: Clasificarea lor, tratamente și lucrări specifice

Dăunătorii părului: Clasificarea lor, tratamente și lucrări specifice

Părul are un număr însemnat de dăunători, din cauza cărora producția poate fi diminuată sau depreciată. De asemenea, dăunătorii părului pot ajunge chiar să distrugă plantele sau plantațiile, dacă nu sunt depistați și combătuți la momentul potrivit. În acest articol îți arătăm care sunt dăunătorii părului și cum pot fi eliminați, pentru a asigura o cultură bogată și sănătoasă de pere.

Clasificarea dăunătorilor părului

Pentru a avea o recoltă calitativă și cantitativă din livada de peri, este esențial să o protejezi de dăunători. În continuare îți prezentăm care sunt principalii dăunători ai părului.

Puricele melifer

Puricele melifer dezvoltă 2-3 generații pe an. Iernează ca adult în stadiu de ou, în crăpăturile de pe scoarța copacilor sau în interiorul acestora. Larvele și adulții se hrănesc cu sucul celular al pomilor. Frunzele și lăstarii tineri ai perilor atacați de acest dăunător se deformează în urma atacului, butonii florali avortează, se usucă și rămân atârnați pe ramuri. În caz de invazii puternice, lăstarii și frunzele sunt acoperite de dejecțiile larvelor, care favorizează dezvoltarea ciupercii Capnodium salicinum.

Viespea perelor

Viespea perelor atinge 4-5 mm în stadiul de adult și 8-10 mm în stadiul de larvă. Ca adult, are culoare galben-roșcată, picioare galbene și aripi hialine, cu nervuri închise la culoare. Larva acestui dăunător are cap castaniu-negru, cu o pată mai închisă pe frunte, corp alb-gălbui până la alb-cenușiu. Iernează în stadiul de larvă/cocon în sol și are o singură generație pe an. Larvele tinere creează un canal superficial în zona caliciului, când fructele sunt mici, iar aceste galerii se transformă în timp în cicatrici puțin evidente. Pe cum cresc larvele, rod galerii pline cu resturi de hrană și excremente, până ajung la semințe, iar fructele infestate cad în perioada mai-iunie.

Gândacul păros

Gândacul păros iernează în sol în stadiul de adult și se hrănește cu organele florale (stamine, pistil, petale). Un atac masiv al gândacului păros poate determina scăderea cantității de fructe recoltate.

Viermele perelor

Viermele perelor este o insectă periculoasă pentru peri. Iernează în stadiu de larvă matură într-un cocon de mătase sub scoarța exfoliată a pomilor. De asemenea, poate ierna și în resturile vegetale de pe sol. Atacul său se vede în fructele părului, unde viermele perelor sapă galerii.

Molia pieliței fructelor

Acest dăunător provoacă pagube însemnate la plantațiile de păr. Are două generații pe an și iernează în stadiu de larvă în crăpăturile scoarței sau resturile vegetale de pe sol. Atacă frunzele, mugurii și inflorescențele părului în timpul primăverii. Modelează frunzele spre interior, le lipesc cu fire de mătase și se hrănesc cu pielița fructelor.

Molia orientală a fructelor

Este o insectă dăunătoare, care afectează lăstarii tineri și fructele de păr. Poate avea până la 4 generații pe an și iernează în stadiu de larvă complet dezvoltată, protejată de un cocon mătăsos, în crăpăturile scoarței sau pe sol. Atacul său determină ofilirea și uscarea lăstarilor tineri de peri. Perele atacate de acest dăunător se coc și cad prematur.

Musculița frunzelor de păr

Este o insectă dăunătoare pentru păr. Are 3-4 generații pe an și iernează în stadiul de pupă în sol. Atacul larvelor se poate observa la frunze, care se rulează și se decolorează. Atacul puternic al acestui dăunător determină debilitarea pomilor, diferențierea slabă a mugurilor de rod și slaba maturare a lemnului.

Gărgărița bobocilor și florilor de păr

Acest dăunător este periculos pentru peri și se hrănește cu frunzele, mugurii, bobocii floriferi și florile părului. Are o singură generație pe an și iernează în locuri umede și răcoroase din crăpăturile scoarței, litieră sau pietre. Atacul are loc în perioada martie-mai. Acest dăunător se hrănește și se împupează în bobocii florali, care devin ruginii și se usucă.

Ploșnița tigrul părului

Ploșnița tigrul părului are două generații pe an și iernează în stadiu de adult în crăpăturile scoarței părului sau în resturile vegetale de pe sol. Acest dăunător, în stadiul de larvă, preferă spatele frunzei, iar în urma atacului, se observă pe fața frunzei pete de decolorare de culoare albicioasă.

Cicada gheboasă a părului

Acest dăunător este periculos pentru perii din pepiniere și livezi tinere în mod special. Are o generație pe an și iernează în stadiu de ou în ramuri tinere. Femela acestui dăunător atacă ramurile prin efectuarea unor mici tăieturi longitudinale în scoarță. Ca urmare a atacului, creșterea stagnează și plantele afectate pot chiar să se usuce.

Păduchele din San Jose

Păduchele din San Jose este un dăunător care colonizează planta atacată, se hrănește cu sucul celular și își injectează saliva toxică în plantă. În cazul atacului asupra perilor tineri, aceștia se usucă, iar în cazul perilor maturi, acest dăunător cauzează debilitarea acestora.

Păduchele țestos al părului

Acest dăunător are o generație pe an și iernează în stadiu de femelă adult în scoarța perilor. Atacă lăstarii, ramurile și tulpinile părului, iar în caz de atac, scoarța pomilor se exfoliază.

Păduchele lânos

Acest dăunător este o insectă periculoasă, greu de combătut. Are 8-12 generații pe an și iernează în stadiu de larvă pe rădăcinile sau părțile aeriene ale plantei. Colonizarea se petrece pe frunze, lăstari, tulpini sau rădăcini și se observă prin secrețiile ceroase, ca puful filamentos.

Cotarul verde

În țara noastră, acest dăunător are o singură generație pe an și iernează în stadiu de ou. Larvele sale atacă frunzele, florile, mugurii și fructele tinere ale părului.

Minatorul marmorat

Acest dăunător afectează grav masa foliară a plantelor și determină defolierea prematură a lor. Are 3-4 generații pe an și iernează în stadiu de pupă în frunzele infestate căzute la sol. Semnele atacului se pot observa pe partea inferioară a frunzelor în prima formă, iar cele din a doua formă se observă pe ambele părți ale frunzei, caz în care frunza devine transparentă și se curbează în zona afectată.

Păduchele cafeniu-cenușiu al părului

Acest dăunător afectează grav creșterea și fructificarea perilor. Atacul său începe primăvara prin colonizarea frunzelor și vârfurilor lăstarilor, care se deformează, răsucesc, se îngălbenesc și apoi cad.

Păduchele verde al părului

Acest dăunător este favorizat de lipsa precipitațiilor și de temperaturi ridicate în lunile mai-iulie. Primăvara atacă organele crude ale plantei, pe care le înțeapă și sug sucul celular. Frunzele atacate se răsucesc de la vârf înspre petiol, iar plantele prezintă creșteri slabe și fructe mici.

Omida păroasă

Omida păroasă are 2 generații pe an și iernează în stadiu de pupă în sol, garduri, resturi de plante sau crăpături în scoarță. Larvele sale atacă frunzele de păr și le consumă. Atacul masiv provoacă debilitarea sau uscarea perilor.

Păianjenul roșu al pomilor

Are 4-8 generații pe an. Înțeapă frunzele și se hrănește cu sucul lor celular. Colonizează mugurii și spatele frunzelor, în special în zona din jurul nervurilor.

Păianjenul roșu comun

Este cel mai periculos acarian la peri. Are până la 10 generații în câmp și grădină și până la 20 generații pe an în spațiile protejate. Iernează în stadiu de femelă adultă sub scoarța copacilor sau resturile vegetale de pe sol. Colonizează partea inferioară a frunzelor, iar ulterior se extinde pe ambele fețe. În zonele afectate se observă zone punctiforme decolorate, de-a lungul nervurilor și pe marginea frunzelor, iar frunzele afectate capătă un aspect pergamentos, devin casante, se usucă și cad.

Cele mai eficiente tratamente împotriva dăunătorilor părului

Pentru a combate dăunătorii părului, este esențial să apelezi la tratamente care s-au dovedit a fi eficiente împotriva acestora. În continuare, îți recomandăm câteva insecticide și acaricide care te vor ajuta să elimini dăunătorii din plantația de peri.

Insecticid Affirm

Insecticid Affirm 1kg | Plantmaster.ro

Insecticidul Affirm acționează prin blocarea transmiterii semnalelor nervoase ale insectei. Insecta își încetează imediat hrănirea, paralizează ireversibil și moare într-un timp relativ scurt. Produsul are mișcare sistemică locală la nivelul organelor vegetale tratate.

Insecticid Bactospeine DF biologic

Insecticidul Bactospeine DF biologic acționează asupra larvelor dăunătorilor-țintă imediat după ce acesta este consumat de către ele din plantele tratate. Pereții intestinali ai dăunătorilor încep să se degradeze, larvele nu se mai pot hrăni și mor în termen de 24-72 ore. Se recomandă opt tratamente, cu 1-3 aplicări pe generație și un interval de 7 zile între tratamente.

Insecticid Decis Expert 100 EC

Insecticidul Decis Expert 100 EC acționează prin contactul și ingerarea insectelor dăunătoare în stadiul de larve și adulți. Are o durată de activitate de aproximativ 10 zile.

Insecticid Actara 25 WG

Insecticidul Actara 25WG se recomandă a fi utilizat în 1-2 tratamente pe sezon pentru aplicări foliare. Are activitate sistemică acropetală, fiind preluat atât prin părțile verzi ale plantei, cât și prin rădăcini. Are acțiune șoc asupra insectei, prin contact și ingestie.

Insecticid Mospilan 20 SG

Insecticidul Mospilan 20 SG are acțiune rapidă asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a insectelor. Eficacitatea sa durează 3 săptămâni și nu este influențată de temperaturile ridicate. Combate un spectru larg de insecte dăunătoare.

Soluții pentru a preveni apariția dăunătorilor părului

Pentru a preveni apariția dăunătorilor părului, este esențial să se respecte câteva recomandări. Iată care sunt acestea:

  • respectarea măsurilor de carantină fitosanitară;
  • tăierea ramurilor și lăstarilor atacați;
  • eliminarea puieților atacați;
  • folosirea materialului săditor sănătos la înființare.

Concluzie

Dăunătorii părului sunt numeroși și produc pagube însemnate.  De aceea, este esențial să se respecte metodele de prevenție a apariției acestora, iar dacă ei apar, este important ca atacul să fie descoperit cât mai devreme și să fie aplicate tratamentele eficiente.