Vița de vie este una dintre plantele cu tradiție din țara noastră. Se cultivă în toate regiunile țării și necesită îngrijire și protecție, pentru a avea o recoltă bogată, din care să obții cel mai bun vin. Diferitele tratamente de protecție și prevenire a bolilor la vița de vie au o influență semnificativă pentru calitatea plantației de viță de vie. În continuare, îți vom arăta care este schema de tratamente viță de vie atât înainte, cât și după înflorit.
Cum se tratează vița de vie înainte de înflorit?
Calitatea viței de vie este influențată de numeroși factori, printre care se numără condițiile climatice, terenul pe care este cultivată, precum și protecția împotriva agenților patogeni. Lucrările de întreținere și metodele de prevenție utilizate au efecte asupra recoltei. Există diverse scheme de tratamente viță de vie care trebuie aplicate în funcție de fazele dezvoltării viței de vie.
Perioada de dinainte de înflorit este importantă pentru viticultori, deoarece este momentul în care pot apărea diverse probleme în dezvoltarea plantei. Aceste probleme pot apărea inclusiv din cauza schimbărilor de temperatură. În această perioadă, vița de vie trebuie protejată cu fungicide performante, în vederea asigurării lipsei infecțiilor cu agenți patogeni.
Aplicarea unui tratament viță de vie primăvara este esențial pentru a preveni apariția bolilor, precum mana și făinarea. În plus, aplicarea acestor tratamente ajută la obținerea unei recolte bogate și sănătoase.
Care sunt bolile la care este expusă vița de vie înainte de înflorit?
Iată care sunt principalele boli viță de vie pentru care se realizează tratamente viță de vie înainte de înflorit:
Mana viței de vie
Este una dintre bolile care produc cele mai mari pagube ale viței de vie. Această boală afectează toate organele verzi ale plantei: frunze, lăstari și boabe. Primul semn ale acestei boli viță de vie este apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor. Ulterior, se formează un puf albicios pe partea inferioară a frunzei. Acesta rezultă din fructificațiile ciupercii Plasmopara viticola. Dacă mana ajunge la ciorchine în perioada de înflorire, îl usucă în totalitate.
Făinarea viței de vie
Această boală apare din cauza unei ciuperci care se dezvoltă în mugurii viței de vie în perioada iernii. Poate ataca toate organele plantei.
Dăunători
Alături de boli, vița de vie poate fi afectată și de diverși dăunători, precum molia verde și molia brună a strugurilor. Aceștia pot distruge în totalitate boabele și frunzele.
Ce tratamente sunt recomandate?
Se aplică tratamente viță de vie de mai multe ori pe an, în funcție de profilul lor – fungicide de contact sau sistemice. Acestea se aplică pentru prevenirea apariției infecțiilor cu mană sau făinare. Fungicidele de contact asigură o bună protecție la suprafața plantei și creează o barieră de protecție. Acestea asigură schema de tratament viță de vie primăvara, atunci când nu există o suprafață foliară viguroasă.
Printre produsele de contact care sunt recomandate în cadrul primelor tratamente viță de vie se numără cele pe bază de metiram pentru combaterea manei și cele pe bază de sulf, pentru combaterea făinării viței de vie. Acestea se pot aplica simultan, pentru a simplifica aplicarea.
Fungicidele sistemice sunt utilizate deoarece pătrund în țesuturile plantei și îi oferă acesteia protecție pe termen lung împotriva bolilor.
Printre cele mai populare fungicide utilizate ca tratamente viță de vie se numără:
Acrobat MZ 69 WG este un fungicid cu mod dublu de acțiune, atât de contact, cât și sistemic. Conține mancozeb și dimetomorf. Este ideal pentru prevenirea și combaterea manei la vița de vie. Acționează prin întreruperea formării peretelui celular al ciupercii. Acțiunea sa este benefică în toate stadiile de dezvoltare a infecției. Fungicidul se poate aplica preventiv pentru combaterea manei. În plantațiile viticole tratamentele se aplică preventiv, la un interval de 10-14 zile, înainte de înflorit și până la intrarea în pârgă.
Sercadis 15ml este un fungicid cu excelente proprietăți preventive și curative. Conține substanța activă inovatoare fluxapiroxad, care asigură un control ridicat și are o puternică activitate intrinsecă. Se utilizează în special ca tratament împotriva făinării. Oferă protecție de lungă durată. În schema de tratamente viță de vie, cu acest fungicid se pot aplica maxim 3 tratamente, la un interval minim de 10 zile între tratamente, pe perioada de vegetație BBCH 11-83, respectiv de la apariția primei frunze nedesfăcute și până la momentul în care boabele dezvoltă culoarea specifică.
Cum se tratează vița de vie după înflorit?
Lăsată netratată, plantația de viță de vie poate fi compromisă în totalitate. Una dintre cele mai dificile perioade pentru vița de vie o reprezintă înfloritul, deoarece în această perioadă vița de vie este extrem de sensibilă la atacul agenților patogeni. În această perioadă, în plantă au loc numeroase procese fiziologice cu o importanță vitală pentru plantă. În perioada de după înflorit, vița de vie este expusă atacurilor de mană, făinare, putregai negru și putregai cenușiu, precum și a moliei verzi.
Care sunt bolile la care este expusă vița de vie după de înflorit?
Iată care sunt principalele boli viță de vie din perioada de după înflorit:
Mana viței de vie
Produsă de ciuperca Plasmopara viticola, mana viței de vie nu apare doar înainte de înflorit, ci și după. Se întâlnește cel mai des la soiurile nobile de viță de vie. atacă toate organele verzi ale plantei și afectează adeseori o suprafață de până la zece ori mai mare decât este vizibil cu ochiul liber.
Atacul acestei boli are loc după ce frunzele cresc mai mult de 5 cm. Pe partea inferioară a frunzelor apare o pulbere albicioasă. În cazul în care mana atacă florile, acestea se brunifică. În cazul ciorchinilor, aceștia sunt acoperiți cu un puf alb și se pot usca în totalitate. În cazul în care atacul manei are loc după formarea boabelor, acestea se pot acoperi cu puf alb și se brunifică, ori se pot zbârci și devin brune, însă fără a mai fi acoperite cu puf alb.
Făinarea viței de vie
Această boală apare în urma atacului ciupercii Eysiphe necator și poate infecta toate părțile verzi ale plantei. Poate determina pierderea totală a producției. Dezvoltarea ciupercii este favorizată de temperaturile ridicate. Este o boală ușor de recunoscut, iar primele semne ale sale apar încă din primăvară. Boabele de struguri sunt acoperite, în unele cazuri chiar complet, de o pulbere albă, iar această depunere apare și pe frunze. Pe timpul verii, părțile infestate dobândesc o culoare cenușiu închis. Atunci când vița de vie este puternic infestată cu făinare, frunzele mor, iar boabele se sparg.
Putregaiul cenușiu
Această boală este produsă de ciuperca Botrytis cinerea. Poate produce pagube de până la 80%, iar agentul patogen poate ataca atât materialul săditor, cât și strugurii. Putregaiul cenușiu este favorizat în special de umiditatea și temperaturile ridicate. Se manifestă întâi pe frunze, unde se vede apariția unor pete gălbui. Aceste pete devin apoi roșiatice și cresc în dimensiune. Ulterior, frunzele sunt acoperite cu mucegai de culoare cenușie și cad la scurt timp după aceasta. În cazul lăstarilor atacați de putregaiul cenușiu, simptomele prezintă pete brune sau cenușii, urmate de putregai sau scleroți.
Putregaiul cenușiu poate ataca și ciorchinii tineri, însă de obicei afectează boabele de struguri. Boabele atacate de această boală dezvoltă pete moi și mici, apoi crapă și sunt acoperite de mucegai cenușiu-brun. În scurt timp, ciuperca poate afecta întregul ciorchine.
Molia verde a strugurilor
Molia verde este dăunătorul care poate produce pagube însemnate în plantațiile de viță de vie. Atacurile acesteia apar atât primăvara, cât și vara.
Ce tratamente sunt recomandate?
Schema tratament viță de vie după înflorit se realizează în luna iunie și se repetă la un interval de 10-14 zile, pentru a proteja boabele de struguri pe întreg parcursul procesului de creștere.
Iată câteva produse recomandate în schema de tratamente viță de vie.
Cabrio Top este un fungicid cu două substanțe active pentru combaterea bolilor la vița de vie, mai exact, metiram și piraclostrobin. Poate combate simultan mana, făinarea, putregaiul cenușiu și putregaiul negru.
Fastac Active este un insecticid piretroid de sinteză, rezistent la lumină, care combate adulții, larvele precum și ouăle insectelor. În schema tratament viță de vie, acest insecticid combate Lobesia botrana Molia viței de vie și Eupoecillia ambiguella Molia viței de vie. se pot efectua maxim două tratamente cu acest insecticid, cu un interval de 7-10 zile pauză între aplicări.
Concluzie
Există diverse boli care pot afecta vița de vie, unele dintre ele fiind capabile să producă pagube de 80-100% din producția finală. Pentru a evita astfel de probleme și pentru a asigura o producție sănătoasă și bogată, este necesar să se efectueze stropitul viței de vie. Pentru aceasta, se efectuează tratamente viță de vie în perioada de dinainte de înflorit și după înflorit. Există anumite fungicide și insecticide recomandate pentru a proteja vița de vie de anumite boli și dăunători care o pot ataca.
Asigură-te că urmezi întotdeauna instrucțiunile produsului utilizat în schema tratament viță de vie, pentru a obține rezultatele dorite. Astfel, vei reuși să asiguri o recoltă bogată și sănătoasă de struguri, iar plantația de viță de vie va fi mai ușor de întreținut sănătoasă pe o perioadă îndelungată de timp.