4 Strategii pentru alegerea celor mai bune semințe pentru gradina ta

4 Strategii pentru alegerea celor mai bune semințe pentru gradina ta Leave a comment

Grădinile sunt un adevărat colț de Rai, mai ales atunci când sunt îngrijite corespunzător. În ultimii ani se constată o creștere în rândul persoanelor care au o grădină și doresc să o exploateze, iar acest lucru este îmbucurător, deoarece agricultura nu este doar un mijloc de relaxare, ci și de producere a hranei proprii, într-un mod cât se poate de curat și de natural. Dacă și tu ai o grădină și te-ai gândit că ți-ar prinde bine să cultivi în ea câteva plante, iată cum ar trebui să alegi cele mai bune semințe pentru grădina ta.

Stabilirea plantelor dorite în grădina ta

Mai înainte de orice va trebui să te gândești la plantele pe care vrei să le cultivi. Acest lucru este foarte important deoarece de multe ori dorințele noastre nu coincid neapărat și cu realitatea din teren. Adesea se poate întâmpla ca anumite soiuri de plante să nu fie compatibile cu solul sau clima, sau pur și simplu să nu găsim noi acea punte de legătură care să ne permită să cultivăm tot ceea ce ne dorim.

Din acest motiv este indicat să îți faci o listă cu plantele pe care ai dori să le cultivi și semințele pe care ai dori să ți le procuri, pentru a te documenta mai apoi cu privire la necesitățile pe care aceste plante le au. În plus, poți verifica nivelul de compatibilitate cu solul din țara noastră, dar și eventualele păreri ale specialiștilor cu privire la modul de îngrijire. 

Stabilirea erbicidelor și insecticidelor folosite

A cultiva nu înseamnă doar procesul de însămânțare, stropire și recoltare. Între aceste etape există și partea de mentenanță a grădinii, cea care include stârpirea buruienilor. Aceste plante nu sunt benefice și se extind cu ușurință, mai ales că au capacitatea de a reține din sol toate substanțele nutritive și apa de care vor avea nevoie culturile tale. Uneori buruienile ajung să crească atât de mult, încât pot umbri culturile, care în acest fel nu vor mai putea să se dezvolte în mod normal, în lipsa luminii soarelui.

Din acest motiv apare necesitatea de a curăța foarte bine solul, iar în acest sens poți recurge la două metode, dar care nu se exclud reciproc, ci din contră, care trebuie realizate una în completarea celeilalte. 

Prima metodă face referire la folosirea unor erbicide corect alese, în concordanță cu tipul plantelor pe care le deții. De asemenea, vei avea nevoie și de insecticid, pentru a te proteja de influența unor dăunători care pot compromite culturile tale. Gândacul de Colorado poate afecta rosiile și cartofii, fluturele alb al verzei poate afecta culturile de varză, iar melcii sau omizile pot distruge pomi sau culturi de salată, castraveți sau dovlecei, dacă sunt să se dezvolte.

Insectele au o influență nefastă asupra culturilor, în egală măsură ca și buruienile. Din acest motiv este important să alegi erbicidele și insecticidele potrivite și să le aplici conform specificațiilor, în perioadele sugerate. Respectarea acestor reguli conduce către protecția culturilor, în vreme ce abaterea de la reguli va însemna timp și bani pierduți, deoarece dăunătorii vor continua să se dezvolte nestingheriți.

A doua metodă constă în plivirea culturilor, această metodă funcționând în ceea ce privește buruienile. Uneori acestea ajung să crească atunci când scapă de sub control, iar pentru a maximiza efectul erbicidelor, poți încerca să tai rădăcinile buruienilor, astfel încât creșterea acestora să fie stopată. 

Plantarea efectivă a semințelor

Plantarea semințelor se poate face manual, după ce terenul a fost pregătit în acest sens. Pământul săpat, bine afânat și udat în prealabil va fi un substrat potrivit pentru culturile tale, însă acest lucru necesită destul de mult efort. În cazul suprafețelor mai mari de grădină poți opta pentru plantare mecanizată, iar aceasta îți va ușura foarte mult munca.

Este foarte important să calculezi care este spațiul de care dispui atunci când vine vorba despre a planta anumite tipuri de culturi în grădina ta. Unele dintre acestea se pot dezvolta în plan vertical, în vreme ce altele au nevoie de mult spațiu în plan orizontal. Este foarte important să oferi acest spațiu dacă ai plantat un anumit soi, deoarece altfel îi vei îngrădi dezvoltarea iar producția va fi cu adevărat scăzută. 

Cum alegi semințele potrivite pentru grădina ta

Dacă ai ales deja câteva soiuri de plante, următoarea etapă este să îți pui câteva întrebări la care răspunsurile vor fi edificatoare:

  • grădina este situată într-o zonă umbroasă?
  • grădina permite irigarea continuă a plantelor sau suplimentarea cu apă atunci când condițiile meteorologice nu sunt propice?
  • Plantele alese pot supraviețui în zona în care locuiești?
  • Care sunt condițiile meteorologice pe timp de iarnă și ce poți face pentru a proteja răsadurile?
  • Cât timp ești dispus să aloci zilnic grădinii tale și ce investiții poți face pentru a-i oferi un plus din punct de vedere al dezvoltării?

Aceste întrebări ridică de fapt probleme serioase în agricultură, deoarece a avea grijă de o grădină nu este deloc un lucru simplu. Etapele de lucru, începând de la plantarea semințelor și a răsadurilor și până la protecția oferită în timpul iernii, toate aceste lucruri sunt angajamente pe care ți le iei față de colțul tău de natură.

Pentru a alege cele mai bune semințe pentru grădina ta este indicat să ceri și ajutorul specialiștilor în domeniu. Este adevărat faptul că în ultimii ani ne confruntăm cu o explozie a comercializării de semințe de plante, copaci sau arbuști exotici, care nu au nicio șansă de supraviețuire într-o grădină personală, mai ales dacă nu sunt asigurate condițiile optime. Spre exemplu, cu greu ajungem să creștem avocado, deoarece planta în sine are multe cerințe, printre care pe cea de spațiu, iar adesea pot fi destul de greu de îndeplinit. 

Important este să acordăm grădinii noastre importanța pe care aceasta o are și să fim realiști atunci când vine vorba de alegerea plantelor pe care urmează să le cultivăm, deoarece astfel dăm o șansă reală reușitei noastre ca și cultivatori. 

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *