Când și de ce se fertilizează gazonul?

Când și de ce se fertilizează gazonul? Leave a comment

V-ați mutat la curte și vă doriți o grădină ca-n filme, cu flori, boltă de viță și gazon? Pentru a avea toate acestea și gazonul visat, sunt multe lucruri de făcut, pentru că grădinăritul ca la carte este o ocupație care durează douăsprezece luni pe an.

În acest context, fertilizarea gazonului este un procedeu important, care trebuie să fie realizat de mai multe ori, la anumite perioade, după reguli clare, ca să nu existe risc de distrugere a solului sau de aplicare în momente inoportune.

Trebuie stabilită cu atenție frecvența aplicării de îngrășăminte pentru fertilizare, în funcție de tipul de sol, de temperaturile medii din zona respectivă, cantitatea de apă, perioada de tundere, apariția unor boli sau dăunători. 

Ca să aflați când și de ce se fertilizează gazonul studiați recomandările prezentate în continuare, pentru ca lucrările de întreținere să fie realizate corespunzător.

Când se recomandă fertilizarea gazonului

Dacă grădina are un sol fertil și este bine irigată, iar gazonul este tuns corect, sunt necesare doze minime de fertilizanți, care trebuie aplicate de două ori pe an, în perioadele de creștere activă: prima doză la jumătatea toamnei și cea de-a doua la finalul primăverii. Nu este suficientă o singură operațiune de fertilizare pe an, deoarece precipitațiile diluează substanțele nutritive din sol, iar o parte dintre nutrienți sunt consumați de plante.

Atenție însă, chiar dacă se aplică tratamentele standard de fertilizare, gazonul trebuie să fie îngrijit prin lucrări de întreținere, altminteri nu va avea aspectul dorit, cu   fire de iarbă viguroase și rezistente.

Înainte de aplicarea fertilizatorului, afânați solul prin verticulare, pentru ca apa să ajungă mai ușor la rădăcini. Aplicați uniform substanțele fertilizante, iar dacă gazonul este pe o suprafață mai mare, apelați la ajutorul unei mașini de împrăștiat. În cazul în care fertilizatorul este în formă lichidă, utilizați stropitori manuale sau automate. 

Cum se realizează fertilizarea gazonului

Primul lucru care trebuie luat în considerare este tipul de sol pe care urmează să se efectueze fertilizarea. Se recomandă efectuarea unor teste profesionale de determinare a componentelor de sol și a unor caracteristici importante, precum pH-ul solului.

Dacă grădina unde ați plantat gazonul se află pe un sol nisipos, are nevoie de fertilizări mai dese decât în cazul unui pământ argilos, care reține mai bine nutrienții.

Cum se realizează fertilizarea de primăvară

Anotimpul verde este momentul dezvoltării active pentru toate tipurile de plante și răsaduri din grădină, iar gazonul nu face excepție: rădăcinile încep să se dezvolte și să acumuleze rezerve de energie.

Se recomandă prima fertilizare atunci când gazonul este vizibil la suprafața solului și începe să crească. Astfel se potențează dezvoltarea și înverzirea firelor de iarbă. Grijă mare însă la alegerea tipului de fertilizant, pentru că plantele sunt tinere și sensibile la chimicale. Trebuie evitate substanțele pe bază de azot și utilizate cu precădere cele bogate în microelemente.

Fertilizarea de primăvară nu trebuie grăbită, pentru ca frunzele să nu se dezvolte prea repede, înainte ca rădăcinile să apuce să fie suficient de puternice pentru a le susține și hrăni.

Perioada optimă depinde și de condițiile meteorologice din anul respectiv dar, în general, fertilizarea de primăvară se face în luna martie, la temperaturi constant peste 12 grade, pentru că februarie poate fi prea devreme și există riscul de îngheț, iar aprilie este destul de târziu, iar firele de iarbă sunt deja mature.

Un alt argument în favoarea lunii martie este corelarea cu celelalte lucrări de primăvară care se efectuează în grădină, pentru un plus de eficiență. Se poate întâmpla ca gazonul să fie suficient de bogat și să mai aibă nevoie doar de un tratament de întărire pe la finele lunii mai, dar această situație este destul de rară și este condiționată de calitatea solului. 

Cum se realizează fertilizarea de toamnă 

Operațiunile de fertilizare de toamnă sunt mai complexe decât cele de primăvară și de obicei necesită mai multe operațiuni succesive, care trebuie executate riguros, cu respectarea specificațiilor care însoțesc produsele de fertilizare a solului.

Începând cu luna octombrie, trebuie aplicată câte o doză de fertilizant standard în fiecare lună, la care se adaugă o singură dată și un fertilizant cu eliberare prelungită care să ajute gazonul în lupta împotriva bolilor și dăunătorilor. 

Se vor utiliza fertilizanți cu fosfor și potasiu, iar cantitatea de azot trebuie să fie scăzută. Astfel se asigură întărirea rădăcinilor, ca  să reziste cu bine peste iarnă.

Ultima tranșă de fertilizare de toamnă echivalează cu pregătirea finală a gazonului pentru perioada de iernat și trebuie realizată înainte ca solul să înghețe. Se recomandă realizarea operațiunilor de fertilizare la primele ore ale dimineții, înainte de irigarea gazonului.

Efectele fertilizării gazonului

Operațiunile de fertilizare sunt importante pentru calitatea gazonului, pentru rezistența la variațiile de temperatură și, nu în ultimul rând, pentru uniformizarea gazonului, care nu are o desime egală și, în lipsa unui sprijin de nutrienți, poate să crească inestetic, lăsând mici zone de pământ neacoperite.

Un alte efect benefic al fertilizării este eliminarea buruienilor, care nu mai au loc să crească, gazonul fiind uniform și compact. Planificarea lucrărilor de fertilizare trebuie corelată cu operațiunile de tundere și irigare, pentru un nivel optim de umiditate a solului.

Organizați cu atenție activitatea din grădină și acordați gazonului atenția necesară, pentru că este cel care face diferența între o peluză impecabilă și un ambient dezordonat. Realizați fertilizarea gazonului la perioade regulate, neapărat primăvara și toamna, opțional pe timpul verii, dacă este necesar.

Sursă Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *