Cele mai populare și ușor de cultivat plante aromatice

Cele mai populare și ușor de cultivat plante aromatice Leave a comment

Ce trebuie să știi pentru a cultiva plante aromatice?

Plantele aromatice sunt des utilizate în orice bucătărie. În funcție de tip, acestea dau savoare salatelor, fripturilor și diverselor preparate culinare. Unul dintre marile avantaje ale plantelor aromatice este acela că nu ai nevoie de o grădină pentru a le cultiva. Chiar dacă stai la apartament, poți planta diverse plante aromatice în ghiveci sau jardinieră și le poți păstra într-un balcon bine luminat sau o bucătărie aerisită. Atunci când vine vorba de cultivarea plantelor aromatice, este esențial să ții cont de faptul că acestea au nevoi diferite în ceea ce privește lumina și solul.

Atunci când le cultivi în grădină, ele se plantează în aprilie sau chiar începând cu finalul lunii martie. Dacă le cultivi în casă, ghivecele pot fi pregătite chiar mai devreme și poți planta chiar și în timpul iernii. Majoritatea plantelor aromatice sunt plante anuale.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi pentru a cultiva plante aromatice:

  • Este de preferat să le cultivi în ghivece joase, care permit scurgerea surplusului de apă. Poți să le plantezi în jardiniere, lădițe sau sertare vechi.
  • Plantele aromatice pot fi cultivate separat (fiecare tip de plantă în alt ghiveci) sau în diverse combinații. Este necesar doar să te asiguri că nu aglomerezi semințele atunci când le plantezi.
  • Cel mai bun pământ pentru aceste plante este cel folosit pentru flori, iar îngrășământul potrivit este cel organic.
  • După semănat, udarea se face cu moderație, o dată la trei zile, cu apă la temperatura camerei, pentru a evita să putrezească semințele.

Plantele aromatice pe care le poți cultiva în ghiveci

În continuare îți vom prezenta câteva plante aromatice pe care le poți cultiva în ghiveci.

1. Pătrunjel

Pătrunjelul are nevoie de pământ bun și, dacă este posibil, pământul să fie amestecat cu nisip. De asemenea, necesită multă lumină și o temperatură constantă. Se poate planta în ghiveci până în luna august. Semințele de pătrunjel se plantează la aproximativ 2 cm adâncime și se distribuie uniform. După ce răsar plantele de pătrunjel, se răresc. Frunzele pot fi tăiate pentru consum destul de des, întrucât pătrunjelul se regenerează destul de repede.

2. Leuștean

Leușteanul trebuie ținut la umbră, nu în bătaia directă a soarelui. Este o plantă iubitoare de apă, însă este esențial să nu îl uzi exagerat. Pentru a planta leuștean, este nevoie să alegi un ghiveci mai mare, deoarece rădăcina lui se dezvoltă destul de mult.

3. Cimbru

Se poate planta în ghiveci prin transplantarea unui fir din grădină. Cimbrul are nevoie de lumină naturală, însă se poate dezvolta și fără prea mult soare.

4. Salvie

Salvia necesită lumină naturală din abundență, astfel că este recomandat să amplasezi ghiveciul cu salvie la fereastră. Se înmulțește prin semințe, care pot fi plantate în ghiveci din lunile ianuarie-februarie.

5. Coriandru

La fel ca salvia, și coriandrul necesită mult soare, astfel că trebuie amplasat la fereastră și este chiar de preferat să îl orientezi spre sud. Iubește căldura, adică temperaturile de peste 18 grade Celsius. Evită să amplasezi ghiveciul cu coriandru pe balcon în lunile reci.

6. Busuioc

plante aromatice

Și busuiocul este o plantă care necesită multă lumină, căldură și un sol bine drenat. Spre deosebire de alte plante aromatice, busuiocul nu este utilizat doar în bucătărie, ci și ca plantă decorativă sau pentru a ține insectele departe.

7. Tarhon

Tarhonul este un condiment care înlocuiește sarea în bucate. Se înmulțește fie prin semințe, fie prin plantarea în ghiveci a unui fir luat din grădină. Este o plantă care iubește soarele și necesită cantități moderate de apă. Frunzele de tarhon se recoltează vara, se pun la uscat și se păstrează în borcane sau în pungi de hârtie.

8. Chimen

Chimenul se înmulțește prin semințe, iar acestea se plantează la o adâncime de 2 cm, într-un ghiveci unde poate exista și o plantă ornamentală. Îi place lumina naturală și apa.

9. Rozmarin

Rozmarinul se înmulțește prin butași care se țin într-un vas cu apă până dezvoltă primele rădăcini. Este o plantă care iubește soarele și are nevoie de pământ bun (este recomandat pământul de flori) și o cantitate moderată de apă. Udarea se face în special prin umplerea cu apă a suportului în care este amplasat ghiveciul.

10. Oregano

Planta de oregano se poate înmulți prin semințe, lăstari sau butași. Îi plac locurile însorite și necesită un sol fertil și bine drenat.

11. Mentă

Menta se dezvoltă bine într-un ghiveci mare, cu pământ umed, așezat într-ul loc ușor umbrit. La fel ca pătrunjelul, și menta se regenerează repede, astfel că frunzele sale pot fi rupte des pentru a fi utilizate în bucătărie.

Concluzie

Indiferent dacă locuiești la casă sau la apartament, poți cultiva plante aromatice. În grădină sau în ghiveci, aceste plante îți vor fi la îndemână pentru a da o savoare aparte preparatelor culinare. Există câteva tipuri de plante aromatice care pot fi cultivate în ghiveci, iar dacă optezi pentru o astfel de variantă, este important să ții cont de cerințele specifice ale fiecărei plante aromatice pe care îți dorești să o cultivi.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *