Ghid complet pentru întreținerea gazonului

Ghid complet pentru întreținerea gazonului Leave a comment

Întreținerea gazonului presupune câțiva pași de urmat pentru a obține un gazon perfect. Fiecare pas joacă un rol esențial în obținerea rezultatului dorit. În articolul anterior ți-am arătat care sunt pașii pentru plantarea gazonului. Odată ce gazonul a prins rădăcini și a devenit suficient de rezistent pentru a călca pe el, este necesar să verifici dacă există goluri, adică spații unde iarba nu a crescut deloc sau aproape deloc. În cazul în care descoperi astfel de goluri, este necesar să faci completări, prin semănarea de semințe de gazon și udarea lor pentru ca acestea să crească. În continuare, îți vom arăta care sunt principalii pași pentru întreținerea gazonului.

Irigarea este un pas esențial în întreținerea gazonului

Cel mai important pas în întreținerea gazonului este irigarea. Este esențial să urmărești nevoile gazonului tău în fiecare zi, pentru a te asigura că ai un gazon bine irigat. Iată câteva reguli pe care este bine să le respecți în ceea ce privește irigarea gazonului:

 • Este recomandat să irigi dimineața devreme sau după-masa. Evită să irigi seara, deoarece în acest caz poate să se instaleze mucegaiul. Pe perioada verii este necesar să irigi zilnic, iar în unele cazuri poate fi nevoie să uzi gazonul chiar și de două ori pe zi. Primăvara și toamna este suficient să irigi o dată la două zile, aproximativ 10-15 minute de fiecare dată. imediat după montarea gazonului, este necesar să îl uzi din abundență zilnic, timp de patru săptămâni. Este esențial să te asiguri că solul este umed în permanență, fără a exagera, însă.
 • Irigarea este eficientă atunci când apa ajunge până la rădăcina firului de iarbă, astfel încât să întărească rezistența și imunitatea plantei. Este recomandat să uzi mai mult într-o singură repriză, mai degrabă decât mai puțin în mai multe reprize. Totuși, este important să nu exagerezi și să te asiguri că nu se formează bălți la suprafața gazonului.
 • În cazul în care ai pomi care fac umbră gazonului, asigură-te că zonele umbrite primesc mai puțină apă decât zonele care au parte de soare. Ține cont și de condițiile meteo, iar dacă se anunță ploaie, nu iriga.
 • Dacă iarba este îngălbenită, uscată sau apar fire răsucite pe gazon, este cazul să îi oferi gazonului hidratare. Urmărește aceste semne pentru a preveni deshidratarea firelor de iarbă.

Întreținerea gazonului presupune fertilizare

Indiferent de ce ar putea spune unele persoane, adevărul este că un gazon sănătos și rezistent în timp necesită ajutorul fertilizanților. Este important să te asiguri că folosești doar îngrășământ special destinat gazonului. Iată care sunt principalele motive pentru care gazonul are nevoie de fertilizare:

 • Solul are nevoie permanentă de nutrienți, pentru a putea hrăni planta și pentru a o ajuta să reziste provocărilor date de vreme, bolilor sau diverselor organisme și insecte care o pot ataca. Solul conține în compoziția sa mineralele necesare pentru gazon, însă resursele sunt limitate, astfel că necesită înlocuire constantă.
 • Deși apa și soarele sunt factori esențiali în menținerea supraviețuirii plantelor, este necesară fertilizarea pentru a asigura supraviețuirea gazonului și aspectul său verde și viguros.
 • Fertilizarea ajută la menținerea aspectului proaspăt al ierbii.

Se recomandă fertilizarea gazonului de aproximativ 4-6 ori pe an, după cum urmează:

 • Primăvara – în lunile martie-aprilie
 • Vara – în lunile iunie-august
 • Toamna – în lunile septembrie-octombrie

Fertilizarea variază și în funcție de tipul îngrășământului utilizat, precum și în funcție de gradul de maturizare a gazonului și de condițiile pedo-climatice. Fertilizarea de toamnă asigură o dezvoltare sănătoasă a gazonului primăvara și îl protejează pe timpul iernii. Este recomandat să se evite fertilizarea vara, deoarece temperaturile foarte mari stresează gazonul.

În primul an de la însămânțarea sau montarea gazonului este recomandat să se utilizeze o cantitate mai mare de îngrășământ cu o concentrație mai ridicată de azot. Odată ce gazonul începe să se maturizeze, se recomandă utilizarea unui îngrășământ care să aibă în compoziție un procent aproximativ egal de elemente nutritive.

Tunderea gazonului este un pas esențial

După irigare și fertilizare, următorul pas esențial în întreținerea gazonului este tunderea. Acest pas asigură menținerea unui gazon sănătos și des. Iată care sunt principalele reguli de care este bine să ții cont în tunderea gazonului:

 • Este recomandat să se taie doar o treime din lungimea gazonului, pentru a menține vitalitatea firelor de iarbă.
 • Iarba se recomandă să fie tunsă o dată sau de două ori pe săptămână atunci când are creștere rapidă, iar atunci când creșterea este normală, se recomandă tunderea gazonului de trei ori pe lună.
 • Gazonul se tunde doar atunci când iarba și solul sunt uscate.
 • Atunci când gazonul este tânăr, este sensibil, astfel că trebuie menajat înainte de tundere. În acest caz, lasă-l să crească până la 7-10 cm înainte de a-l tunde.

Top dressingul este un pas important în întreținerea gazonului

Top dressingul presupune răspândirea unui strat subțire pe o suprafață, iar în ceea ce privește întreținerea gazonului, top dressingul se referă la răspândirea unui strat subțire de compost pe suprafața gazonului. Acest strat de compost este esențial pentru menținerea sănătății gazonului. Iată care sunt beneficiile acestui top dressing natural:

 • Îi oferă gazonului nutrimentele și microorganismele necesare pentru o bună dezvoltare
 • Îi asigură o protecție mai bună împotriva dăunătorilor
 • Este un ajutor util în lupta cu buruienile

Este important să folosești o cantitate de compost care să asigure un bun echilibru de nutrimente și microorganisme benefice, fără a sufoca gazonul. Această cantitate este de 0,5-1,25 cm. Cele mai populare opțiuni pentru top dressing sunt:

 • Nisipul
 • Solul asemănător cu cel existent
 • Compostul de înaltă calitate
 • Un amestec personalizat de materiale

Un alt pas esențial este scarificarea gazonului

Scarificarea gazonului este un alt pas important în întreținerea gazonului. Acest pas ajută la curățarea uscăturilor din gazon și a resturilor de iarbă tăiată care se pot acumula printre firele de iarbă. Prin scarificare, apa, fertilizanții, aerul și lumina pot pătrunde cu ușurință la gazon. Scarificarea gazonului este un procedeu care stresează gazonul, motiv pentru care se recomandă realizarea acestui procedeu în lunile cu temperaturi moderate – 15-20 grade Celsius, primăvara sau toamna. Dacă scarificarea se realizează de două ori pe an, este stimulată creșterea sănătoasă a gazonului. Supă scarificare, este recomandat să menajezi peluza prin evitarea traficului intens.

Este important să nu realizezi scarificarea în timpul verii sau a iernii, deoarece temperaturile extreme creează pentru gazon un mediu extrem de dificil de a trăi. Pentru scarificare este necesar să folosești o greblă sau un scarificator.

Aerarea gazonului joacă un rol important

Ultimul pas în întreținerea gazonului este reprezentat de aerare. Acest pas are scopul de a permite apei, aerului și nutrienților să pătrundă în sol până la rădăcina firului de iarbă. Astfel se evită compactarea solului, care are ca efect dezvoltarea mușchilor pe gazon. Aerarea se recomandă să se realizeze de două ori pe an, primăvara și toamna. Iată și câteva recomandări în ceea ce privește aerarea gazonului:

 • Se recomandă să eviți aerarea în timpul verii, deoarece căldura încetinește creșterea gazonului.
 • Se evită încercarea acestui procedeu atunci când solul este uscat, deoarece procedura va fi dificilă și anevoioasă. În schimb, așteaptă o ploaie care va ușura solul și va face ca aerarea să fie mai facilă.
 • Se recomandă să eviți aerarea atunci când temperaturile sunt extreme, deoarece în momentul aerării sunt afectate rădăcinile ierbii, iar acestea trebuie să își revină rapid. Atunci când temperaturile sunt moderate, gazonul își revine ușor, în schimb, dacă temperaturile sunt extreme, gazonul are de suferit și poate chiar muri în urma aerării.
 • Dacă nu realizezi aerarea, există riscul de apariție a bolilor, a mucegaiului, uscăciunii și chiar decesului firelor de iarbă.

Concluzie

Pentru a te bucura de un gazon frumos și sănătos, este necesar să acorzi atenție deosebită îngrijirii acestuia. Sunt șase pași esențiali pe care să îi urmezi în întreținerea corespunzătoare a gazonului. Ține cont de acești pași și vei avea gazonul la care ai visat.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *