fungicide

Tot ce trebuie să știi despre fungicide Leave a comment

Fungicidele sunt esențiale pentru orice agricultor, în vederea întreținerii unor culturi de calitate. Utilizarea de fungicide are ca scop inhibarea apariției, precum și dezvoltarea și răspândirea ciupercilor în rândul plantelor. Majoritatea fungicidelor se regăsesc în comerț sub formă lichidă. În continuare, îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre fungicide.

Ce sunt fungicidele și ce boli tratează?

Fungicidele, alături de erbicide și insecticide, fac parte din clasa de pesticide și sunt utilizate de către agricultori pentru a proteja plantele. Fungicidul este un tip specific de pesticide, care controlează apariția bolilor fungice, prin inhibarea anumitor tipuri de ciuperci și stoparea răspândirii acestora.

Fungicidele nu pot controla în mod adecvat toate bolile cauzate de ciuperci. De exemplu, bolile vasculare cauzate de ciupercile din genul Fusarium și Verticillium, cele cauzate de alte tipuri de organisme sau declanșate de factori abiotici sau de către insecte nu pot fi oprite prin utilizarea de fungicide. Tocmai din acest motiv, este esențial să se determine cauzele simptomelor pe care le observi la plante, înainte de a utiliza fungicide.

Există patru motive pentru care fiecare agricultor sau grădinar ar trebui să utilizeze fungicide. Acestea sunt:

  1. Controlul activității fungilor asupra culturilor de plante și stoparea dezvoltării și răspândirii acestora.
  2. Creșterea nivelului de productivitate al culturilor agricole și reducerea petelor ce apar pe produsul final al fiecărei culturi, vătămări care pot afecta partea comestibilă a recoltei și gradul de atractivitate, ceea ce influențează vânzările.
  3. Îmbunătățirea duratei de conservare a produselor agricole și a calității plantelor recoltate. Prezența ciupercilor face inutilizabile fructele, legumele și semințele.
  4. Evitarea contaminării. Prezența fungilor are efecte negative și asupra sănătății consumatorilor, fie ei oameni sau animale.

În cazul majorității fungicidelor, se recomandă ca acestea să fie aplicate pe culturile agricole înainte să apară semnele specifice bolilor fungice sau de la apariția primelor semne. Aplicarea de fungicide nu vindecă simptomele deja apărute, chiar dacă este eliminat agentul patogen. Din acest motiv, este esențial să se utilizeze fungicide pentru a asigura protecția necesară pentru a obține culturi agricole productive, neafectate de boli.

Tipuri de fungicide

Există două tipuri principale de fungicide: fungicide sistemice și fungicide de contact. În continuare, îți arătăm care sunt caracteristicile fiecărui tip.

Fungicide de contact

Fungicidele de contact au rolul de a proteja planta împotriva ciupercilor, împiedicându-le apariția și dezvoltarea. Aceste fungicide asigură protecție plantei cât timp substanța acoperă planta. În general, acestea apără planta între 7 și 14 zile, în funcție de tipul de produs și de condițiile climaterice. De exemplu, ploaia poate limita foarte mult eficacitatea fungicidelor de contact. Odată ce boala s-a instalat, aplicarea fungicidelor de contact nu are nicio eficiență. Protecția oferită poate fi extinsă sau poate fi doar pentru anumite tipuri de spori, în funcție de tipul produsului. În cazul fungicidelor de contact, substanța nu pătrunde în interiorul plantei, ci oferă protecție doar la exterior.

Fungicide sistemice

Fungicidele sistemice oferă protecție împotriva apariției și instalării sporilor de ciuperci sau fungi. Spre deosebire de fungicidele de contact, cele sistemice nu limitează substanța doar la suprafața plantei, ci aceasta pătrunde în interiorul structurii plantei, oferind protecție din interior și pe termen lung. Eficacitatea fungicidelor sistemice nu este afectată sau limitată de frecvența ploilor, singura condiție fiind ca ploaia să nu aibă loc imediat după aplicarea fungicidului sistemic. Utilizarea acestui tip de fungicide este eficientă și după instalarea ciupercii, în cazul în care ciuperca este în fază incipientă. Din cauza modului de acțiune, se recomandă ca fungicidele sistemice să nu se aplice de mai mult de 2-3 ori în fiecare sezon, pentru a nu întări rezistența plantei la acest tip de tratament.

Cele mai bune fungicide

Pentru a avea efectul așteptat, fungicidul trebuie utilizat conform recomandările și pentru a trata tipul de probleme pentru care este destinat. Totuși, există câteva produse care se diferențiază de celelalte. Recomandările Plantmaster cu privire la cele mai bune fungicide sunt prezentate în continuare.

fungicid Acrobat MZ 69 WG

Unul dintre cele mai bune fungicide existente este Acrobat MZ 69 WG, un fungicid cu mod dublu de acțiune, atât sistemic, cât și de contact. Este eficient pentru a combate mana cepei, a cartofului, castraveților și roșiilor. Substanțele active din acest produs sunt renumite deoarece întrerup formarea pereților celulari ai ciupercii, fungicidul fiind activ în toate stadiile ciclului evolutiv.

Oferă o prevenție și activitate curativă și antisporulantă eficientă, asigurând protecție îndelungată culturii. Principala substanță din compoziția acestui produs este dimetomorf, care acționează în ciclul de dezvoltare al manei în fiecare etapă a dezvoltării peretelui celular.

Fungicid Bravo 500 SC 1 litru | Plantmaster.ro

Un alt fungicid foarte bun este Bravo 500 SC, un fungicid de contact, cu spectru larg de combatere a bolilor. Este compus dintr-o formulă specială, care are la bază o tehnologie unică. Acest fungicid se aplică la debutul perioadei de risc de declanșare a procesului de îmbolnăvire, pentru a preveni infestarea cu agenți patogeni și a stopa dezvoltarea acestora.

Fungicidul Bravo 500 SC prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței bolilor. Este un fungicid de contact, cu acțiune multiplă, preventivă, care acționează la suprafața plantei prin inhibarea germinației sporilor ciupercii. Soluția conține diverși adjuvanți și surfactanți încorporați, care asigură o distribuție uniformă pe plante și o aderență foarte bună, chiar și în condiții de precipitații ușoare. Se aplică preventiv, înainte de apariția bolii, iar intervalul dintre tratamente este de 7-12 zile și poate fi adaptat în funcție de cultură și de condițiile climatice.

Cum și când trebuie să folosești fungicide?

Când trebuie să folosești fungicide? Răspunsul este simplu: atunci când cultura ta este amenințată de ciuperci. Ciupercile sunt agenți patogeni foarte comuni în natură, însă  efectele lor pot fi devastatoare asupra plantelor, legumelor și fructelor. Fungicidele se utilizează atât pentru prevenire, cât și pentru combatere. Ele inhibă dezvoltarea și răspândirea ciupercii și protejează cultura. Astfel, previn bolile plantelor și asigură obținerea recoltei așteptate, precum și calitatea culturii. În plus, aplicarea de fungicide ajută la sporirea puterii de conservare a culturii.

Numeroase fungicide pot fi aplicate pe întreaga perioadă de vegetație, prin stropiri sau la apariția sau depistarea acțiunii patogenilor. În anumite cazuri, se recomandă utilizarea fungicidelor începând cu faza de plantare, pentru a evita apariția și dezvoltarea patogenilor.

În ceea ce privește modul de aplicare a fungicidelor, acest lucru depinde de tipul de fungicid ales. Fungicidele sistemice acționează prin absorbție, iar fungicidele de contact acționează la suprafață.

Majoritatea fungicidelor se aplică sub formă lichidă, prin amestec cu apa, însă există și fungicide care se aplică sub formă de gaz, praf sau granule. Produsul ales, precum și metoda de aplicare, este determinat de tipul de cultură.

Pentru eradicarea totală sau prevenirea ciupercilor, este esențial ca fungicidele să fie aplicate corect pe toată suprafața plantei. În majoritatea cazurilor, sunt necesare multiple aplicări pentru a obține rezultatul scontat.

Este important de reținut faptul că fungicidele nu pot combate chiar toate bolile cauzate de ciuperci. De exemplu, bolile vasculare nu pot fi tratate cu ajutorul fungicidelor. În plus, ele nu protejează împotriva bolilor cauzate de alte organisme sau factori de mediu.

Așadar, pentru a alege tratamentul cel mai potrivit pentru culturile tale, este necesar să descoperi ce tip de factor stă la baza problemei. Pentru asta, este important să ții cont de simptomele bolii și de modul în care aceasta afectează cultura.

Încheiere

Fungicidele sunt esențiale pentru orice agricultor, pentru a menține culturi sănătoase. Există fungicide de contact și sistemice, iar pentru alegerea celui mai bun fungicid pentru culturile tale, este esențial să ții cont de modul de aplicare și acțiune al fungicidelor, de simptomele care apar și de bolile de care suferă plantele tale.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *