FUNGICID SISTEMIC CU SPECTRU LARG DE COMBATERE A BOLILOR DIN CULTURILE DE CEREALE DE TOAMNA SI PRIMAVARA.
Pentru combaterea fainarii,ruginii,patariilor,sfasierea frunzelor si septoriozei din cereale.
Tenazol 60 FS este un fungicid sistemic, sub forma lichida, pentru tratarea semintelor de cereale.
Culturi: grau si orz.
Proprietati fizico-chimice
Tenazol 60 FS este o suspensie concentrata fina, omogena, mobila cu tendinta de depunere in timp dar cu o buna capcavitate de revenire in sistem omogen, de culoare rosie.
Mod de actiune: fungicid tratament samanta Tenazol 60 FS
Tenazol 60 FS este un fungicid sistemic, formulat pentu tratamentul la samanta, ce actioneaza asupra agentilor patogeni localizati la suprafata semintei si in interiorul acesteia. Dupa tratament substanta activa patrunde in samanta si apoi in plantele tinere protejandu-le pe o perioada indelungata. Fiind un fungicid sistemic actioneaza prin inhibarea biosintezei ergosterolului in peretii celulari ai agentilor patogeni tinta. Tratamentul semintei cu Tenzol 60 F nu afecteaza indicii de calitate biologica a semintei chiar daca samanta se pastreaza de un an de la tratament.
Instructiuni de folosire:
Produsul este omologat pentru utilizare in Romania in urmatoarele culturi:
Cultura | Boli combatute |
Doza de aplicare |
Grau | Malura comuna (Tilletia spp.) | 0,5 l/tona samanta |
Orz | Taciunele zburator (Ustilago nuda) | 0,5 l/tona samanta |
Tratamentul se aplica la semintele de grau si orz destinate insamantarii. Doza recomandata este de 0.5 l produs/tona de samanta. Avand formulare lichida, produsul se dizolva usor si se rapartizeaza uniform pe suprafata semintei asigurandu-i o protectie buna.
Prepararea suspensiei
Produsul se amesteca cu apa folosind 8-10 litri de apa pentru fiecare tona de samanta tratata. In functie de tipul masinii cu care se aplica tratamentul si calitatea semintei (praf, pleava, impuritati inerte). La aplicarea tratamentului este foarte important sa se respecte doza de utilizare si sa se obtina o distributie cat mai uniforma pe suprafata semintei.
Compatibilitate
Produsul este compatibil cu majoritatea fungicidelor si insecticidelor (imidacloprid) utilizate la tratamentul semintei. Pentru o folosire corecta, inainte de utilizare consultati lista de compatibilitati si efectuati un test de verificarea compabilitatii.
Selectivitate:
Cand produsul este folosit in conformitate cu recomandarile de pe eticheta, produsul nu este fitotoxic si nu are efecte secundare precum intarzierea rasaririi, germeni anormali, etiolarea sau decolorarea plantelor tinere. Cantitatile de samanta ramase dupa sezonul de insamantare pot fi pastrate corespunzator pana in sezonul urmator, fara a influenta negativ potentialul de germinatie.
Curatarea echipamentului
Dupa aplicarea tratamentului se curata echipamentul de tratat samanta si se vor spala foarte bine echipamentele de protectie individuala utilizate. Spalati cu apa curata toate componentele echipamentului. Nu spalati echipamentul in vecinatatea bunurilor si a surselor de apa.
Apa rezultata din spalare se acumuleaza in bazine special amenajate conform reglementarilor locale.
Nu evacuati deseurile in sistemul sanitar de canalizare.
Masuri de igiena si protectia muncii
La manipularea/utilizarea produsului Tenazol intotdeauna purtati salopeta, ochelari de protectie, manusi din cauciuc, respirator cu filtru A1, cizme de cauciuc.
Daca va simtiti rau chemati doctorul si aratati eticheta.
Respectati urmatoarele masuri de siguranta:
• Se va evita inhalarea sau contactul produsului cu ochii si pielea.
• Este interzis mancatul, bautul sau fumatul in timpul lucrului.
• Spalati-va bine inaintea meselor si intotdeauna dupa terminarea lucrului.
• Nu inhalati vapori sau ceata (aerosoli) proveniti din pulverizare.
• Este obligatorie purtarea echipamentelor de protectie in timpul lucrului.
• Nu aplicati acest produs intr-un mod in care apare pericolul contaminarii lucratorilor sau altor persoane, direct sau prin deriva.
• Nu deversati accidental produsul in apele de suprafata sau in sistemul sanitar de canalizare.
• Curatati imediat produsul prin aspirare sau maturare si puneti intr-un container adecvat pentru reziduuri.
• Cereti asistenta unui specialist, daca este necesar.
Masuri de prim ajutor
La contactul cu ochii spalati cu multa apa cca. 15 minute si consultati un medic specialist.
La contactul cu pielea scoateti hainele contaminate imediat. Spalati imediat cu multa apa si sapun. Spalati hainele contaminate inainte de a le reutiliza. Daca iritarea pielii persista consultati medicul.
In caz de inhalare se va proceda la scoaterea imediata a accidentatului la aer curat. Daca simptomele persista chemati medicul.
In caz de ingestie nu provocati voma. Spalati gura. Apoi imediat se va bea o cantitate mare de apa daca persoana este constienta. Chemati medicul daca este necesar.
Nota catre medic - Nu se foloseste laptele ca antidot. Tratamentul medical este simptomatic. Pentru informatii suplimentare, contactati Institutul de Sanatate Publica din Bucuresti (021/3183620).
Masuri de protectia mediului
Protectia plantelor acvatice trebuie sa se previna prin orice masuri ca produsul sau apa rezultata de la curatarea echipamentelor sa ajunga in apele de suprafata sau in canalizari. Protectia pasarilor si a mamiferelor granivore si erbivore.
Se va utiliza un echipament de insamantare adecvat care sa asigure un grad inalt de incorporare in sol (la o adancime de min. 2-3 cm) si o reducere la minim a pierderilor si a emisiilor de praf.
Eliminarea ambalajelor goale
Dupa golire, ambalajelor vor fi decontaminte prin tripla clatire, golite de continut si pastrate uscate si curate cu capacele separate iar apa rezultata se va adauga la solutia de tratat. Ambalaje inscriptionate cu sigla SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al Asocitatiei Industriei de Protectia Plantelor din Romania - vor fi colectate gratuit prin centrele zonale de colectare SCAPA.
Telefonati la 0800872272, numar gratuit sau consultati www.aiprom.ro pentru informarea cu privire la cel mai apropiat centru de colectare si calendarul de colectare SCAPA. Nu refolositi ambalajele goale in alte scopuri.
Masuri de prevenire si stingere a incendiilor
In caz de incendiu se pot forma gaze nocive (HCl, Cl2, CO2). In caz de izbucnire a incendiului se va folosi apa sub forma de spray, extinctor chimic uscat, nisip, spuma, CO2. Nu se va aplica apa sub forma de jet cu volum mare. Se va utiliza echipament de protectie individual. Daca este nevoie folositi aparatul de respirat autonom.
Se vor lua masuri de prevenire a contaminarii apei freatice si solului cu agentul folosit la stingerea incendiului.
Masuri in caz de scurgeri sau pierderi accidentale:
Nu deversati in apele de suprafata sau in sistemul de canalizare. Se va absorbi produsul cu un material inert absorbant (nisip, silica gel). Puneti apoi intr-un container special. Niciodata nu se va turna produsul recuperat in ambalajul original pentru a fi reutilizat. Distrugerea acestor materiale se va face in aceleasi conditii ca si la ambalaje.
Conditii de depozitare si transport
Produsul se depoziteaza in ambalajul original, sigilat, in incaperi uscate, destinate in exclusivitate pesticidelor, la care au acces numai persoane autorizate, ferit de actiunea directa a razelor solare si a caldurii, separata de alimente si furaje. In timpul transportului, produsul va fi protejat de intemperii si caldura. Pe timpul manipularii, transportului, si depozitarii se vor lua toate masurile de protectie a muncii, PSI etc.
In atentia utilizatorului
Tenazol, trebuie folosit numai respectand recomandarile date in prezenta eticheta.
Producatorul garanteaza calitatea ridicata a produsului numai daca este aplicat conform indicatiilor din aceasta eticheta. Producatorul sau distribuitorul nu pot verifica pastrarea, manuirea, sau modul de utilizare si de aceea nu poate fi facut raspunzator pentru recoltele slabe, pierderile sau oricare alte pagube determinate de pastrarea incorecta, manuirea, aplicarea sau utilizarea defectuoasa a produsului. Orice abatere de la conditiile tehnice mentionate poate duce la reducerea totala sau partiala a eficacitatii.
Utilizatorul isi asuma toate riscurile in cazul nerespectarii recomandarilor.
Planta (Fungicide) | Grâu Orz |
---|---|
Substanță Activă (Fungicide) | Tebuconazol |
Afecțiune (Fungicide) | Fusarioză Malura Comună Taciunele Zburator |
Stare Formă (Fungicide) | Suspensie Concentrată Tratarea Seminței (FS) |
Domeniu De Utilizare (Fungicide) | Cereale |
FUNGICID SISTEMIC CU SPECTRU LARG DE COMBATERE A BOLILOR DIN CULTURILE DE CEREALE DE TOAMNA SI PRIMAVARA.
Pentru combaterea fainarii,ruginii,patariilor,sfasierea frunzelor si septoriozei din cereale.
Score 250 CE este un sistem fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la pomi fructiferi, tomate și alte culturi.
Acționează rapid, având un efect vizibil și de lungă durată.
CAPTADIN 80 WDG Fungicid de contact cu actiune preventiva impotriva bolilor din plantatiile de mar si din culturile de tomate, castraveti, fasole si rasaduri de tomate si de tutun.
Fungicidul Folicur Solo 250 EW este un produs pe bază detebuconazol 250 grame / litru, fiind un sistem fungicid sistemic, care pătrunde în plante și este distribuit în interiorul țesuturilor, blocând extinderea fungului prin înhibarea procesului de sinteză a ergosterolilor.
CHAMP 77 WG este un fungicid/bactericid ce se prezinta sub forma de granule fine, omogene, fără tendința de sfărâmare, de culoare bleu vernil. Se aplică în perioada de vegetație, la avertizare, ca tratament foliar preventiv și curativ.
Kelik K-Și creează o barieră împotriva nematozilor, îmbunătățind totodată și rezistența plantei
Pachet II tratament pomi contine cupridin 50 WP, microthiol special si insecticid Lambda – cihalotrin Zebra, se folosesc impreuna pentru stopirea pomilor.
0Substanta activa: Propiconazol 90 g/l + Procloraz 400 g/l.
Plante tratate: Grau si Orz
Boli si Ciuperci tratate: Boli foliare.
Pentu a imbunatati experienta dumneavoastra de utilizare a acestui site, PlantMaster foloseste fisiere de tip cookie. Citeste mai mult.